Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemlje‘Paladina nema iskustvo koje je nužno da bi se pokrenula obnova’

‘Paladina nema iskustvo koje je nužno da bi se pokrenula obnova’

(na slici: ministar državne imovine Goran Marić i Ivan Paladina, direktor tvrtke Avenue ulaganja (današnji Kupari Luxury Hotels), u lipnju 2018. potpisuju aneks ugovora o Kuparima, foto: Ministarstvo turizma i sporta)

 

Domaći građevinci nisu oduševljeni jer novi ministar graditeljstva i državne imovine, koji bi trebao napokon sanirati posljedice potresa, ponovno nije osoba iz struke. Dugogodišnji menadžer Ivan Paladina vlasnik je 10 posto tvrtke Kupari Luxury Hotels, koja je koncesionar na državnoj imovini, pa bi se u slučaju potrebe za nekim sastancima istovremeno mogao naći s obje strane pregovaračkog stola 

 

Odluka premijera Andreja Plenkovića da za novog ministra graditeljstva i državne imovine predloži nestranačkog Ivana Paladina, što je u ponedjeljak i službeno potvrđeno, izazvala je podvojena mišljenja u stručnim krugovima, ali i u samom HDZ-u. 

Višestruki potencijalni sukob interesa 

“Činjenica je da je već i prije imenovanja u trostrukom potencijalnom sukobu interesa zbog bivših poslova. Najočitiji je upravo u projektu Kupari. Paladina ima 10 posto u tvrtki koja se danas zove Kupari Luxury Hotels, koja je dobila koncesiju za gradnju zapuštenog hotelskog kompleksa Kupari u Župi Dubrovačkoj. Polovicu tvrtke danas ima singapurska tvrtka HPL, a 40 posto tvrtka u kojoj je većinski vlasnik Sergej Gljadelkin. Ugovor o koncesiji na 99 godina je potpisan prije šest godina i dosad je već tamo trebao niknuti novi kompleks na mjestu pet zapuštenih hotela. Nije se dogodilo ništa. Već 2018. je potpisan aneks. I tu je problem, Paladina bi kao ministar imovine trebao odlučivati o projektu Kupari. Primjerice, da se izmijeni ugovor, da se udovolji nekim željama investitora ili da se možda raskine zbog neispunjavanja obveza”, navodi novinar 24 sata Ivan Pandžić u tekstu pod naslovom Budući ministar graditeljstva Ivan Paladina u sukobu interesa zbog barem tri bivša posla? 

Koji je projekt završio? Nijedan!

U testu se citira “jedna priznata stručnjakinja” na području nekretnina koja je surađivala s Paladinom ima riječi hvale, a smatra da je “kao predstavnik investitora je jasno vidio gdje zapinje državna birokracija”.

Nemaju svi tako dobro mišljenje, pa se citira inženjer građevine koji kaže nam da Paladina nema iskustvo koje je nužno da bi se obnova pokrenula, a nezadovoljan je i što opet nemaju nekog iz struke na čelu ministarstva. Drugi sugovornik iz građevinske tvrtke koji je imao priliku surađivati s Paladinom tvrdi da je Plenković loše izabrao. “Kažu da ima iskustvo u projektima. Pa koji je projekt završio? Nijedan!”

sp

(objavljeno 7.3.2022. )