Povežite se:
HomeDosjePala oba lovca – ubojica slona Nadan u zatvoru, Gazda ostao bez lovačkog rekorda

Pala oba lovca – ubojica slona Nadan u zatvoru, Gazda ostao bez lovačkog rekorda

Osuđenom Vidoševiću sud je oduzeo i skupu zbirku lovačkih pušaka. Todorić je ostao bez svog lovišta Zapadna Garjevica, a od 2018. niti jelen kojeg je ubio više nije državni prvak. U međuvremenu je Lovački savez, kojim od 1998. upravlja Đuro Dečak i okuplja čak 67.000 članova, otvorio luksuzni hotel Republika pokraj Tuđmanove vile

Piše: Saša Paparella

U razvijenim zemljama, društvena elita ima svoje prepoznatljive rituale – članstvo u klubovima za gospodu, igraju polo ili sudjeluju u prestižnim jedriličarskim natjecanjima. U Hrvatskoj, društvena krema nije dobacila dalje od bavljenja lovom, još od doba socijalizma do danas. Nekoć su Josip Broz Tito , ali i komunistički moćnici Jakov Blažević i Jure Bilić kontrolirali populaciju jelena i medvjeda; kasnije su to radili novonastali tajkuni, od svježe osuđenog Nadana Vidoševića pa do Damira Vrhovnika i Ivice Todorića.    

Društvena se svijest pomalo ipak mijenja, pa se na web stranici Hrvatskog lovačkog saveza navodi da HLS “brine o zaštiti prirode, očuvanju, uzgoju i pravilnom lovu divljači”, dakle tek na kraju se priznaje da lovci – love. A koliko love, pokazuje nam izvješće stanja u lovstvu Državnog zavoda za statistiku, prema kojem je, uz svu ostalu divljač, u RH 2020. odstrijeljeno 5.654 grla jelena, 17.789 srna i 39.778 divljih svinja. 

Pobio cijelo Životinjsko carstvo 

Nadanu Vidoševiću je, uz nekretnine i 400 umjetnina, sud oduzeo i vrijednu zbirku oružja, što je svakako dobra vijest za divljač cijelog svijeta. U kolektivnoj su svijesti ostali zapamćeni njegovi trofeji. bivši je šef HGK na svojim afričkim putovanjima likvidirao skoro cijeli album sličica Životinjsko carstvo – slona, nilskog konja, lava, bizona, a u nekim je drugim klimatskim zonama ubio i jelena, srndaća, mošusno govedo, losa. Kad je pukla afera, saznali smo da se, po cjeniku Mashambanzou Safaris u Mozambiku iz 2012., gdje je te godine Vidošević bio u lovu, za 28 dana za “Big 4” (lav, nosorog, bivol, nosorog) plaća 48.000 dolara, dok primjerice 12 dana lova na slona košta 35.000 dolara. U cijenu je uračunat boravak u luksuznom kampu, ali ne i razni drugi troškovi, kao što je prepariranje ubijenih životinja.   

Sve su one završile u njegovom podrumu u vili na zagrebačkom Prekrižju, koji smo najbolje zapamtili po bijelom medvjedu.

Naime, kad je krenula istraga protiv Vidoševića, u vilu je pozvan policajac Josip Vrbić, stručnjak za umjetnine, kojih je u podrumu bio popriličan broj. Vrbić je pritom mimo svog zadatka u podrumu fotografirao i  zbirku prepariranih životinjskih lešina, a onda novinarki Jutarnjeg dao te fotografije, smatrajući kako radi u interesu javnosti. Njegovi šefovi nisu dijelili taj stav, pa je Vrbić 2013. uhićen, a sudac Ivan Turudić ga je osudio na šest mjeseci rada za opće dobro zbog odavanja službene tajne i na višegodišnju zabranu policijskog posla. Nakon sedam godina sudovanja, Vrbić je ipak oslobođen od optužbi. 

Drugi novinari su na internetu iskopali i niz fotografija s Vidoševićevog safarija u Mozambiku, s raznim ubijenim životinjama, što je zacijelo utjecalo na percepciju javnosti, a možda i na visinu dosuđene mu zatvorske kazne.

Uz sve drugo,i Vidoševićev je podrum bio ilegalno sagrađen – u studenome 2013. pisalo se o majstoru koji je Vidoševiću 2008. u tajnosti radio taj podrum

Vidošević je radnike uvjeravao da je to “dvorana za skvoš”, a kad je prostorija  dovršena, po njegovim je uputama od pogleda građevinske inspekcije sakrivena knauf pločama koje su prebojane u istu boju kao i ostatak zida. Čim je inspekcija otišla, dao je srušiti pregradni zid i postaviti vrata na ulaz u danas već čuvenu podrumsku prostoriju. 

Safari u Africi kao “stručno usavršavanje” 

Zbog ogromnih je troškova lov na egzotičnim destinacijama ponekad i sredstvo korupcije. Sjetimo se samo bivšeg direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića, osuđenog jer je prihvatio ponudu dvojice poduzetnika da mu sponzoriraju putovanje i lov u Namibiji u lipnju 2009. dok je on zauzvrat osigurao da njihove tvrtke  dobiju poslove od državne kompanije koju je vodio.

Husarić je pravomoćno osuđen za primanje mita na deset mjeseci zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro. Troškove egzotičnog putovanja Husarićevi su sponzori u poslovnim knjigama zaveli kao “stručno usavršavanje”, pa su troškove snosile njihove tvrtke. 

Izgleda da se zovu lovačkog roga teško oduprijeti, pa se zbog sudjelovanja u lovu na divlje svinje na Bilogori u prosincu 2007. general Mladen Markač morao vratiti iz kućnog u pritvor Haškog suda u Scheveningenu, iz kojeg je prethodno bio pušten pod uvjetom da ne napušta svoje mjesto prebivališta. 

U tom su lovu su bili i saborski zastupnik HDZ-a i šef Hvidre Josip Đakić, ali i  ministar unutrašnjih poslova Ivan Kirin, koji je morao znati da je Markač u prekršaju, pa je ekspresno dao ostavku. 

Mediji su tada naveli da je na suce Haškog tribunala “posebno šokantna bila fotografija lovaca s Bilogore sa 17 ubijenih veprova u krvi na snijegu, a da je sam lov nazvan božićnim lovom””. 

Todorić izgubio jedan lovački rekord, drugog jedva sačuvao 

Od svih je lovaca najpoznatiji ipak Ivica Todorić. Taj je strastveni lovac godinama  imao koncesiju na lovište Zapadna Garjevica u Moslavini, koje je svake godine stvaralo ogromne  gubitke. U šumi površine od 25.529 hektara, naseljenoj s nekoliko tisuća običnih jelena, jelena lopatara, muflona i divljih svinja, Gazda je dvaput odstrijelio najvećeg jelena običnog u povijesti hrvatskog lovstva jelena. Prvi je osvojio 250,36 točaka po mjerilu Međunarodnog savjeta za lovstvo (CIC), pa u rujnu 1999. Večernji list objavljuje tekst da je “poznati bogataš Ivica Todorić pretekao Stanu Dolanca, jugoslavenskog šefa milicije, koji je nešto manjeg jelena ustrijelio u lovištu Belje”. Tada je ime Dolanca čitateljskoj publici još bilo poznato, jer jedan je visoki stalež upravo nestajao, a drugi nastajao – na fotografiji vidimo svježe izabranog predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza (HLS) Đuru Dečaka “koji je među prvima čestitao”. Nova se elita u međuvremenu dobro usidrila, pa je Dečak i danas, gotovo četvrt stoljeća kasnije, još uvijek predsjednik HLS-a.

Todorića je pak sreća napustila. Prvo je doduše 2003. u Garjevici ustrijelio još većeg jelena običnog, zbog čega je izašao na naslovnici Lovačkog vjesnika pod naslovom ‘Još jedan Todorićev jelen hrvatski prvak’ (foto). Potom je 2004. u svom lovištu ustrijelio i trofejnog jelena lopatara i činilo se da za njega nema granica.  

A onda je sve krenulo nizbrdo i nakon što se 2017. morao odreći Agrokora, pa tako i svog lovišta, 2018. je izgubio još jednu dragocjenost – baranjski poduzetnik Hubert Kišpal ustrijelio je u lovištu Podravlje većeg jelena. Kako je javio Lovački vjesnik, “novi nacionalni prvak u trofeji rogovlja jelena običnog ocijenjen je s 265,24 CIC točke što je za 3,43 CIC točke bolja ocjena od dosadašnjeg nacionalnog prvaka kojeg je 2003. stekao Ivica Todorić”. 

Umalo je Todorić te godine ostao bez još jedne titule, u tom se tekstu navodi i da je “međunarodna komisija za ocjenu trofeja ocijenila i trofej rogovlja jelena lopatara koji je stekao belgijski lovac Willy Vandervelpen u lovištu Kunjevci. Trofej je ocijenjen s  212,10 CIC točaka i samo je za 0,34 CIC točke slabije ocijenjen od nacionalnog prvaka, trofeja rogovlja jelena lopatara koji je 2004. godine u lovištu Garjevica stekao Ivica Todorić”.

U više je navrata Todorićev lik resio naslovnicu Lovačkog vjesnika. Zapravo, uz predsjednika HLS-a, on je jedini čovjek koje se ponekad pojavljivao na naslovnici uglavnom rezerviranoj za jelena, fazana ili divlju svinju. 

Lovački vjesnik, koji izlazi u kontinuitetu već 130 godina, službeno je glasilo saveza (HLS), krovne udruge koja kroz lokalne saveze i lovačke udruge okuplja oko 67.000 članova. Kako svaki od njih član dobiva svoj primjerak, Lovački glasnik su novine s najvećom nakladom u RH.  

Članarina u HLS-u iznosi 200 kuna, čime se prikupi oko dvije trećine od oko 20 milijuna kuna redovnih prihoda HLS-a. Ostatak se ubire zaradom od odstrjela u lovištima u kojima je HLS koncesionar, te iznajmljivanjem zgrada u svom vlasništvu.

Lovački savez ima sjedište u jednoj od najljepših zagrebačkih vila, u Nazorovoj 63, odmah do parka Tuškanac. Lovci su i vlasnici susjednog objekta na kućnom broju 61, gdje su 2019. otvorili hotel Republika. U današnjem je hotelu, s pogledom na susjednu vilu Franje Tuđmana, a po kojem je i dobio ime, do početka 60-ih živio komunistički moćnik Ivan Krajačić Stevo. I Krajačić je bio lovac, baš kao i njegov prijatelj Ante Todorić, nekadašnji direktor Agrokombinata, otac posrnulog tajkuna Ivice i djed Ivana Todorića, treće generacije lovaca u obitelji. Utemeljitelj poduzetničke obitelji Todorić godinama je, sve do sloma Agrokora, živio u lovačkoj kući Kamenica na ulazu u lovište Garjevica, gdje nas je jednom prilikom i ugostio.

(objavljeno 30.12.2021.)