Povežite se:
HomeotociOtok Mali Brijun još nije otvoren javnosti, iako je EU u projekt njegove obnove ulupala 3,6 mil. eura

Otok Mali Brijun još nije otvoren javnosti, iako je EU u projekt njegove obnove ulupala 3,6 mil. eura

Građani još nemaju koristi od projekta realiziranog krajem 2021., a kroz koji su nabavljeni brod za prijevoz na otok te dva turistička vlakića. Obnovljene su i kućice za smještaj na Malom Brijunu – otada ih koristi samo teatar Ulysses

 

Projektom Novo ruho Brijuna – koji je u milijunskom iznosu sufinanciran novcem EU – otok Mali Brijun lani se napokon trebao otvoriti javnosti u jednakoj mjeri kao i Veliki Brijun. Dakle, svakodnevno, brodom. I ne samo to. Obnovom bivših vojnih spavaonica, sedam kućica u neposrednoj blizini uvale svetog Nikole, na drugom po redu najvećem otoku u brijunskom arhipelagu trebao se pružati smještaj predškolskim, školskim i sveučilišnim uzrastima, nevladinim organizacijama i znanstvenicima. Objekti su, naime, trebali imati edukativno-istraživačku namjenu.

Ali – ništa od svega toga. Kako piše novinarka Chiara Bilić portala Istra 24,  “novci su potrošeni, projekt je krajem 2021. završen, ali je Mali Brijun ostao zatvoren, a u četiri objekta (koliko ih je od ukupno sedam renoviranih namijenjeno isključivo za smještaj) u ljetnim mjesecima borave isključivo članovi i osoblje teatra Ulysses”.

Otok zatvoren kao u Titovo doba

Kroz projekt, odobren u listopadu 2017., obnovljeni su derutni objekti, nabavljen je brod za prijevoz s kopna na otok te dva turistička vlakića. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj u Novo ruho Brijuna uloženo je 27.285.453 kuna (3,6 milijuna eura), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dao je 4,5 milijuna kuna (424.972 eura), a Javna ustanova Nacionalni park Brijuni 1,6 milijuna kuna.

No obnovljeni objekti na Malom Brijunu se, suprotno uvjetima ugovora, već dvije godine ne koriste ni za koga drugoga nego za jednu skupinu, teatar Ulysses. Nitko osim njih nije proveo radionice ili bilo kakve druge edukativne sadržaje, a i to je bilo lani – ove godine Ulysses nije održao ništa. Teatar Ulysses  ima koncesijsko odobrenje za kulturno-umjetničke manifestacije na Malom Brijunu, gdje na austrougarskoj tvrđavi Minor već više od dva desetljeća izvodi kazališne predstave.  Na službenoj stranici NP Brijuni jasno stoji: “Vrijeme za uživanje na Malom Brijunu ograničeno je na kratko razdoblje kada postaje kazališna scena Ulyssesa, inače je otok zatvoren za posjetitelje”.

Brod se potopio

Novinarka Istre 24 uvjerila se i da još uvijek nema redovnog prijevoza na Mali Brijun, a rečeno joj je da je brod Veli Brijun, koji inače služi za prijevoz putnika i zaposlenika, bio na remontu, dok se manji brod Brijunka prilikom nevremena, potopio u ožujku 2023.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava odobrili su i potpisali tadašnja ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i ravnatelj NP Brijuni Marno Milotić, “osim što pripadaju istoj stranci, HDZ-u, trojac veže još jedna zanimljivost. Žalac i Petric uhićeni su nakon afere Softver, a Milotić je široj javnosti postao poznatiji nakon što ga je USKOK optužio također za zlouporabu položaja ovlasti i trgovinu utjecajem. Milotić je, podsjetimo i to, u jeku tog skandala smijenjen s ravnateljske funkcije, ali tek nakon što je već više od godinu dana obnašao posao vršitelja dužnosti ravnatelja. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

Foto: NP Brijuni