Povežite se:
HomeKorupcijaOtišao je Jozo Petrović, Todorićev, Sanaderov, MOL-ov i Karamarkov čovjek zbog kojeg su padale vlade

Otišao je Jozo Petrović, Todorićev, Sanaderov, MOL-ov i Karamarkov čovjek zbog kojeg su padale vlade

Mjesec dana prije smrti uvjetno je osuđen jer je poduzetniku Željku Bilošu dojavio da je pod istragom USKOK-a. Učinio je to neposredno nakon večere s, kako navodi Jutarnji list, “bivšim visokorangiranim dužnosnikom SOA-e, a kojega se u posljednje vrijeme povezuje s poslovima povezanim s ruskim kapitalom”

Piše: Saša Paparella

U Zagrebu je umro Josip Petrović, dugogodišnji naftni konzultant mađarskoga MOL-a, te osoba od povjerenja dvojice bivših predsjednika HDZ-a, Ive Sanadera i Tomislava Karamarka. Dugo vremena javnosti nepoznat, u posljednjih se desetak godina pojavio u cijelom nizu afera, bilo kao svjedok ili kao osumnjičenik. O tome smo nedavno iscrpno pisali, povodom Petrovićeve nagodbe s Uskokom u aferi Talpa (krtica) u kojem se već godinama sudi skupini od 15-ak policajaca i poduzetnika, među kojima je i Vlado Rajić, kum pokojnoga Vinka Žuljevića Klice. Naime svega mjesec dana prije smrti, teško bolesni Petrović, zbog čijeg se lošeg zdravstevnoga stanja, suđenje nekoliko puta odgađalo, odlučio je privesti taj postupak kraju, priznavši da je 2012.  poduzetniku Željku Bilošu, vlasniku Osječke TV, dojavljivao informacije o tajnim istragama policije i Uskoka koje se nad njime provode. Petrović je osuđen uvjetno na osam mjeseci zatvora, s trogodišnjim rokom kušnje. 

Pripustio je Todorića u Konzum

“Način na koji je Petrović došao do tih vrlo tajnih informacija, međutim, nikada nije točno utvrđen. Naime, dok su za sve ostale slučajeva curenja informacijama u aferi Talpa PNUSKOK i USKOK uspjeli barem okvirno detektirati izvore, Petrovića se jedinoga od okrivljenika teretilo da je podatke pribavio od “nepoznate službene osobe”. Policija je uspjela samo rekonstruirati kako se neposredno prije nego je došao do informacija da je Biloš pod mjerama Petrović našao na večeri s jednim tada već bivšim visokorangiranim dužnosnikom SOA-e, a kojega se u posljednje vrijeme povezuje s poslovima povezanim s ruskim kapitalom”, navodi Jutarnji list, koji Petrovića naziva “sivom eminencijom nekoliko HDZ-ovih Vlada”.  

Podsjetimo da je upravo Petrović, kao direktor nekadašnjeg Unikonzuma, trasirao ulazak Ivice Todorića u taj trgovački lanac. Za to je bogato nagrađen, pa 1995. ulazi u NO Konzuma, a ta se funkcija vremenom pretvorila 18-godišnje u obiteljsko leno – krajem 2004. zamijenila ga je kći Ana, koja tu ostaje sjediti sve do 2013.  U međuvremenu je Petrović na zagovor Ive Sanadera ušao u upravu Ine, a kasnije je kao lobist MOL-a plaćao izdašne honorare konzultantici Ani Karamarko, što je njenog supruga koštalo političke karijere i 2016. dovelo do pada koalicijske vlade HDZ-a i Mosta premijera Tihomira Oreškovića u kojoj je Tomislav Karamarko bio potpredsjednik.

Lobirao za Mađare kod Sanadera

Petrovićevo ime pojavljivalo se već ranije u slučaju Ina-MOL gdje je bio svjedok, i to nakon što je riječki tajkun Robert Ježić, ključni svjedok Uskoka u navedenom slučaju, naveo da je Petrović bio osoba koja je zajedno s čelnikom MOL-a Zsoltom Hernadijem bila u posjetu Sanaderu, nakon što je dogovoreno da MOL Sanaderu isplati mito za preuzimanje upravljačkih prava u Ini. Petrović je također bio prisutan sastanku nakon opere Cavalleria Rusticana u Veroni 2006., kada je prema nekim tvrdnjama dogovorena prodaja Plive američkom Barru. 

Foro: HRT/Zagrebi.hr
(objavljeno 23.3.2022.)