Povežite se:
HomeKorupcijaOdvjetnik s Ilovika: ‘OLAF otvara istragu o 81 mil. kn vrijednom projektu luke Mrtvaška na Lošinju’ 

Odvjetnik s Ilovika: ‘OLAF otvara istragu o 81 mil. kn vrijednom projektu luke Mrtvaška na Lošinju’ 

Ravnatelj Županijske lučke uprave iz Malog Lošinja usred noći je poslao dva pauka na gradilište 81 mil. kn vrijedne luke Mrtvaška na jugu Lošinja, kako bi otamo maknuli aute stanovnika obližnjeg Ilovika, koji se protive ovakvom projektu proširenja luke. Izgradnja nove luke uglavnom se plaća europskim novcem, a odvjetnik s Ilovika Ladislav Radoslović tvrdi da se za slučaj zainteresirao i OLAF

 

Piše: Saša Paparella

Na samom jugu otoka Lošinja, u uvali Mrtvaška, u srijedu rano ujutro nastavio se sukob između mještana susjednog otoka Ilovika i Županijske lučka uprava (ŽLU) iz Malog Lošinja, formalnog investitora u izgradnju novog, 81 milijuna kuna vrijednog pristaništa. 

U Mrtvaškoj su se pojavila dva ‘pauka’ negdje iz unutrašnjosti RH, koji su pokušali odvesti automobile Ilovčana parkirane na gradilištu i blizu gata gdje Ilovčani tradicionalno pristaju sa svojim pasarama i onda se dalje voze put Malog Lošinja, Cresa ili kopna; tu je dolazio i brod na liniji Ilovik – Mrtvaška. Iako se tajna akcija odvijala usred noći, Ilovčani  su se brzo prebacili na Lošinj i spriječili paukove, koji niti nemaju koncesiju za tu djelatnost na Cresu, da im odvezu automobile. Neuspješnu akciju je vodio ravnatelj ŽLU Filip Balija u pratnji zaštitarske službe.

‘Župan laže, naši zahtjevi nisu ispunjeni’

Sukobi su započeli u listopadu 2021., kad je ukinuta brodska linija Ilovik – Mrtvaška. Tada su se Ilovčani pobunili i blokirali radove jer im je rečeno da te linije neće biti dvije godine (!) , sve dok projekt ne bude dovršen. Isticali su tada kako se ne protive dogradnji luke, no da je taj projekt loše pripremljen i ugrožava njihov opstanak na otoku. 

“Osuđuju nas i našu djecu umjesto brodske veze od 10 minuta na brodsku vezu kojoj do Malog Lošinja treba više od sata po lijepom vremenu, a gotovo dva sata po ružnom i koja ne može ploviti 100 dana godišnje”, rekao je tada Ladislav Radoslović, predstavnik MO Ilovik, procijenivši da je projekt “triput preskup za ono čemu bi trebao služiti. Resorno ministarstvo pomorstva je u jednom radnom danu pregledalo i odobrilo svu dokumentaciju vrijednu 80 milijuna kuna, a građevinska dozvola izdana je protuzakonito”.

Mještani su tražili da im se omogući korištenje gata u Mrtvaškoj kako bi ondje mogli pristajati svojim brodicama i za vrijeme radova, da im se vrati svakodnevna veza od Ilovika do Mrtvaške te da buduća riva visinom bude prilagođena njihovim brodicama. Iz ŽLU im je bilo odgovoreno da korištenje postojećeg gata u Mrtvaškoj tijekom radova nije moguće jer je taj gat u sklopu gradilišta koje mora biti osigurano.

Lokalni problem sada se pretvara u puno veću priču, jer je projekt izgradnje luke na slabo prometnom mjestu financiran uglavnom europskim novcem, pa se za u koju bi se mogao uključiti i OLAF, Europski ured za borbu protiv prijevara. “Županiji je jako stalo da se na bilo koji način započnu ti radovi. Više puta smo kontaktirali s OLAF-om i ukazali na nelogičnosti i cijeli niz nezakonitosti kako bi se netko dočepao europskog novca, a uz to smo priložili i dokaze. S velikom sigurnošću mogu reći da je OLAF otvorio istragu”, kazao je u četvrtak za Newsroom N1 odvjetnik Radoslović. “Župan već tri mjeseca govori da su ispunjeni svi naši zahtjevi i da je izmijenjen projekt, a to je notorna laž! Još nemamo brodsku liniju i život nam je otežan”, dodao je Radoslović, k

Balija: ‘Ilovčani izigravaju žrtve, a u pozadini su privatni interesi’

Kako navodi Novi list, svoje očitovanje o noćnoj akciji dao je i ravnatelj Filip Balija, kazavši da je u dva navrata pozvao Ilovčane da presele svoja vozila iz područja gradilišta na obližnje parkiralište, a kako su se oni na to oglušili, angažirao je pauk-službu da premjesti automobile.

“Blokirali su drugim vozilima i tijelima pristup gradilištu, a još uz to blokirali naša vozila i pauk s obje strane, blokiravši nas nasred prometnice”, kaže Balija, ocijenivši to “već oprobanom metodom organiziranog otpora i pokušaja da sebe prikažu žrtvom premda su dobili sva jamstva i sve je učinjeno da im za vrijeme trajanja radova bude omogućena komunikacija preko Mrtvaške”. Prozvao je Ilovčane da im je “u fokusu jedino brod Tim G u vlasništvu lokalnih mještana povezanih s predstavnicima Mjesnog odbora, pa je očito da iza otpora stoje isključivo privatni interesi pojedinaca kojima odgovara postojeće stanje”, a dodao je i da ne odustaje od pripreme gradilišta.

MUP je izvijestio su da su u Mrtvaškoj priveli dvojicu građana, protiv kojih su podnijeli optužne prijedloge zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, a potom im izrekli mjeru zabrane “približavanja Mrtvaškoj i odgovornoj osobi nadležne lučke uprave”.

Foto: Facebook grupa Spasimo otok Ilovik

(objavljeno 24.3.2022.)