Povežite se:
HomeKorupcijaOdvjetnička komora svom uhićenom predsjedniku Josipu Šurjaku zabranila rad u odvjetništvu

Odvjetnička komora svom uhićenom predsjedniku Josipu Šurjaku zabranila rad u odvjetništvu

 

Hrvatska odvjetnička komora donijela je u ponedjeljak rješenje kojim se Šurjaku obustavlja pravo na obavljanje odvjetništva nakon što je stigla obavijest Županijskog suda u Zagrebu  da mu je određen istražni zatvor. U HOK-u napominju kako je “iz priopćenja USKOK-a razvidno da se predmetna istraga protiv Josipa Šurjaka odnosi na radnje koje nisu poduzete u obavljanju odvjetničke službe”

 

“U odnosu na istragu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) kojom je obuhvaćen i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjaka, Hrvatska odvjetnička komora želi istaknuti da navedena istraga nije vezana uz djelovanje Hrvatske odvjetničke komore i njenih tijela, niti je Hrvatska odvjetnička komora na bilo koji način obuhvaćena predmetnom istragom, što je vidljivo iz službenog priopćenja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, navodi se u priopćenju objavljenom na web-stranicama HOK-a u vezi predsjednika Komore kojem je zbog malverzacija Ininim plinom određen jednomjesečni pritvor.

“Osim toga, iz priopćenja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je razvidno da se predmetna istraga protiv Josipa Šurjaka odnosi na radnje koje nisu poduzete u obavljanju odvjetničke službe već u obavljanju poslovnih aktivnosti izvan odvjetništva i izvan djelovanja Josipa Šurjaka kao predsjednika Hrvatske odvjetničke komore.

Hrvatska odvjetnička komora je dana 29. kolovoza 2022. godine, nakon primitka obavijesti Županijskog suda u Zagrebu o tome da je 28. kolovoza 2022. Josipu Šurjaku određen istražni zatvor, sukladno odredbama Zakona o odvjetništvu i Statuta Hrvatske odvjetničke komore donijela rješenje kojim se odvjetniku Josipu Šurjaku obustavlja pravo na obavljanje odvjetništva.

O vođenju predmetnog kaznenog postupka obaviještena su disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore, radi pokretanja disciplinskog postupka protiv odvjetnika Josipa Šurjaka, zbog osnovane sumnje u počinjenje teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva iz članka 96. točke 2. Statuta Hrvatske odvjetničke komore. Hrvatska odvjetnička komora nastavlja redovito obavljati svoje Zakonom o odvjetništvu i Statutom Hrvatske odvjetničke komore propisane aktivnosti te će isto tako poduzeti i druge odgovarajuće radnje vezane uz novonastalu situaciju”, navodi se u priopćenju.

O HOK-u je portal Zagrebi.hr pisao nedavno i to zbog njihove dugogodišnje prakse da naplaćuju 37.500 kuna upisnine u Imenik odvjetnika, čime diskriminiraju manje imućne pravnike.

 

sp

(objavljeno 29.8.20223.)

Foto: odvjetničko društvo Ravlić-Šurjak