Povežite se:
HomePravosuđeOdvjetnici biraju novog šefa – ‘uhićenje Šurjaka je velik udarac, mijenjanje stavova javnosti bit će težak zadatak’

Odvjetnici biraju novog šefa – ‘uhićenje Šurjaka je velik udarac, mijenjanje stavova javnosti bit će težak zadatak’

 

Na izvanrednoj sjednici Upravnog odbora Hrvatske odvjetničke komore odlučeno je da se u subotu na izvanrednoj skupštini izabere novi predsjednik HOK-a umjesto dosadašnjeg Josipa Šurjaka, koji je dao ostavku i sada ga očekuje disciplinski postupak zbog teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva. Ovaj slučaj, bez obzira kako završio, zasigurno je zadao veliki udarac časnoj odvjetničkoj službi kao i Hrvatskoj odvjetničkoj komori”, navode u HOK-u

 

Upravni odbor Hrvatske odvjetničke komore održao je u petak izvanrednu sjednicu na kojoj je donesena odluka o raspisivanju izvanredne izborne Skupštine Hrvatske odvjetničke komore. Izvanredna izborna Skupština Hrvatske odvjetničke komore održat će se u subotu 5. studenoga 2022. godine radi izbora novog predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, navodi se u priopćenju koje je iz HOK-a poslano medijima.

‘HOK je transparentno i brzo reagirao’

Na web stranici odvjetničke komore istovremeno je objavljeno dulje priopćenje za članove, u kojem se navodi  da je “vijest o uhićenju Josipa Šurjaka i drugih u vezi prodaje plina i INA-e koja je u subotu 27. kolovoza 2022. odjeknula Hrvatskom zatekla je i šokirala i Hrvatsku odvjetničku komoru i sve njezine članove. HOK ističe da se predmetna istraga protiv Josipa Šurjaka odnosi na radnje koje nisu poduzete u obavljanju odvjetničke službe već u obavljanju poslovnih aktivnosti izvan odvjetništva i izvan djelovanja Josipa Šurjaka kao predsjednika Hrvatske odvjetničke komore.

HOK je transparentno i brzo reagirao te obavijestio javnost da je doneseno rješenje kojim se odvjetniku Josipu Šurjaku obustavlja pravo na obavljanje odvjetništva te da su o vođenju predmetnog kaznenog postupka obaviještena disciplinska tijela HOK-a, radi pokretanja disciplinskog postupka protiv odvjetnika Josipa Šurjaka, zbog osnovane sumnje u počinjenje teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva iz članka 96. točke 2. Statuta HOK-a. Dana 29. kolovoza svi članovi HOK-a su obaviješteni da je Josip Šurjak dao neopozivu ostavku, na dužnost predsjednika HOK-a i na sve druge dužnosti u tijelima, radnim grupama i komisijama HOK-a, a o tome je odmah obaviještena i javnost”, navodi se u priopćenju.

‘Javnost je sklona generalizirati stvari’

“Ovaj slučaj, bez obzira kako završio, zasigurno je zadao veliki udarac časnoj odvjetničkoj službi kao i Hrvatskoj odvjetničkoj komori koja će u ovoj situaciji učiniti sve što može kako bi zaštitila svoje članove i odvjetništvo. Mijenjanje stavova javnosti ili utjecanje na te stavove je vjerojatno vrlo težak zadatak i činjenica je da je javnost sklona generalizirati stvari i poistovjećivati jednog pojedinca s čitavom službom. Ni jedan pojedini odvjetnik, pa tako ni predsjednik Hrvatske odvjetničke komore ne može i ne smije biti sinonim za hrvatsko odvjetništvo pa time ni za Hrvatsku odvjetničku komoru bez obzira o čemu se radilo.

Hrvatsku odvjetničku komoru čini više od pet tisuća odvjetnika i više od tisuću i pet stotina vježbenika – to su ljudi koji se svaki dan bore za interese svojih stranaka, za poštivanja prava i pravne države, za obranu onih koje nitko ne želi braniti. Odvjetnici se bave upravo tim poslom zato što vjeruju u pravo i pravdu. Kako bi zaštitila odvjetništvo od onih odvjetnika koji se ne pridržavaju pravila struke, Hrvatska odvjetnička komora ima svoja disciplinska tijela koja postoje upravo s tim ciljem. U izazovnim i teškim vremenima, a ovo je zasigurno upravo takvo vrijeme, odvjetnici se trebaju držati zajedno u obrani odvjetničke službe. Zahvaljujući postojećim propisima i internim aktima, funkcioniranje Hrvatske odvjetničke komore odvija se kao i obično, a HOK će i dalje poduzimati sve potrebne i odgovarajuće radnje vezane uz novonastalu situaciju o čemu će članovi HOK-a biti pravovremeno obaviješteni”, zaključeno je u priopćenju HOK-a.

sp

Foto: HOK

(objavljeno 2.9.2022.)