Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemlje‘Odlučili su satrat otok, nakon brodske linije ukinut će nam i struju’, upozoravaju nepokolebljivi stanovnici Ilovika

‘Odlučili su satrat otok, nakon brodske linije ukinut će nam i struju’, upozoravaju nepokolebljivi stanovnici Ilovika

Žitelji Ilovika tvrde da, kako bi onemogućile njihovu blokadu radova u uvali Mrtvaška na Cresu, vlasti montiraju rampu točno na kabelu kojim se napaja strujom njihov otok, ali i cijela Dalmacija. Radovi na projektu za koji se zainteresirao i OLAF već dugo miruju, a samo za čuvanje ilovačkih automobila namjerno parkiranih na prilazima Mrtvaškoj dosad je zaštitarima isplaćeno 400.000 kuna 
Piše: Saša Paparella
“Odlučili su satrat nam otok. Ne samo da su nam osakatili povezanost sa svijetom totalno nefunkcionalnom brodskom linijom pa se snalazimo kako znamo i umijemo prijevozima do Mrtvaške koja nam je put za doma, sad montiraju rampu da doma ni s otoka preko Mrtvaške više ne možemo. Rampu montiraju točno na kabel koji je glavno napajanje strujom za Ilovik! A taj kabel ide i dalje prema Dalmaciji. Policija ih ne sprečava. Gospođa gradonačelnica na radio Rijeci propagira 26.rođendan Apoksiomena, mrtvog brončanog kipa. Za žive ljude, za Ilovik, za ubijanje našeg otoka ju nije briga. Nas je briga i borit ćemo se”, objavljena je u novoj objavi na Facebook stranici Spasimo otok Ilovik.
Uvala Mrtvaška nalazi se na samom jugu otoka Lošinja, a žiteljima Ilovika važna je jer u njoj tradicionalno pristaju sa svojim pasarama kako bi cestom nastavili put prema Malom Lošinju. Do Mrtvaške su imali i redovnu brodsku liniju koja je sada ukinuta zbog izgradnje novog, 81 milijuna kuna vrijednog pristaništa, projekta koji vodi Županijska lučka uprava (ŽLU) iz Malog Lošinja. Njen ravnatelj nedavno je usred noći poslao dva pauka na gradilište kako bi otamo maknuli aute stanovnika obližnjeg Ilovika, a koji se protive projektu proširenja luke.

Sredinom travnja Ilovik je posjetila ekipa Nove TV, koja je konstatirala da, iako je početak radova bio još u siječnju 2021., “nema bagera, a nema ni radnika. Jedina novina su zaštitari koje je angažirala Županijska lučka uprava. Oni čuvaju automobile koji su tu parkirani. Registar javne nabave kaže da su usluge tjelesne zaštite na gradilištu Mrtvaška na prvom računu 223.200 kuna. Imamo još jedan račun usluga pružanja tjelesne zaštite na 230.400 kuna. Dakle, više od 400.000 kuna koštaju sve nas zaštitari koji čuvaju parkirane automobile“, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić. Novinar je kontaktirao županiju i zatražio sugovornika, da pojasni gdje je zapelo, no oni su odgovorili kako će se “odazvati pozivu za sudjelovanje u trenutku kada se tamo nastave radovi”.

Prije nekoliko dana Morena Lekan Štiglić i Orjen Petković, predstavnici u skupštini PGŽ-a, zatražili su hitnu smjenu ravnatelja i cijelog upravnog vijeća Županijske lučke uprave Mali Lošinj “zbog nepravilnosti i nezakonitosti u vođenju Projekta rekonstrukcije i nadogradnje luke Mrtvaška”. Za priču o uređenju luke Mrtvaška zainteresirao se i OLAF (Europski ured za borbu protiv prijevara).

Foto: Facebook grupa Spasimo otok Ilovik

(objavljeno 29.4.2022.)