Povežite se:
HomeNedodirljiviOdjeci prodaje Super Konzuma: ‘Vujnovac je koncentrirao veću moć i od Ivice Todorića’

Odjeci prodaje Super Konzuma: ‘Vujnovac je koncentrirao veću moć i od Ivice Todorića’

 

Novi vlasnik nekadašnjeg poslovnog kompleksa Mercatora u Zagrebu je Ante Bračić, slovensko-hrvatski poduzetnik i partner vlasnika PPD-a Pavla Vujnovca u velikim projektima kao što su izgradnja hotela View u Postirama i kupnja vojnog odmarališta u Baškom Polju

 

Otkriće novinarke Đurđice Klancir s N1 televizije da je Fortenova prodala nekadašnji Mercator a sadašnji Super Konzum u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici slovensko-hrvatskom poduzetniku Anti Bračiću, poslovnom patneru Pavla Vujnovca, ponovno je skrenula pozornost na vlasnika PPD-a i ključnog suvlasnika nekadašnjeg Agrokora.

O vezi Vujnovca i Bračića naš je portal već pisao povodom izgradnje i prodaje monstruoznog hotela View u Postirama na Braču, a obojica su prethodno sudjelovala i u kupnji vojnog odmarališta u Baškom Polju po diskontnoj cijeni, nakon čega su s lakoćom izborili prenamjenu zemljišta.

Hoće li od Fortenove ostati samo ljuštura?

“To sve podsjeća na one prve pretvorbe i privatizacije kada su direktori otkupljivali tvrtke i dizali hipoteke na te tvrtke. Tvrtke su se same isplatile, a oni su postali vlasnici. Tako je i u ovom slučaju. Bračić je kupio tu nekretninu i digao kredit u ljubljanskoj banci Sparkasse. Ni Fortenova, niti Bračić nisu nam htjeli objasniti cijeli taj proces. To je ta mreža ortakluka i pitamo se što se to promijenilo i što je drugačije u Fortenova grupi i što znači to izvlačenje imovine iz Fortenove jer su oni isplatili dug londonskoj tvrtki koja je imala zabilježbu na tu nekretninu i prodaju ju Bračiću”, rekla je Klancir na N1 televiziji, dometnuvši kako “tek treba vidjeti hoće li se nastaviti raspodjela imovine iz kompanije Vujnovčevim partnerima i hoće li Fortenova postati samo ljuštura”.
“Ista Vlada koja je stvorila onaj žalostan lex Agrokor da bi Agrokor pretvorio u Fortenova grupu mora komentirati posljedice. Ovo su tragovi njihovih poteza. Što se tiče Pavla Vujnovca, prateći njegov rad, vidimo da se formirala skupina menadžera od kojih je jedan iz obavještajnih krugova, primjerice Josip Jurčević, zatim, tu je i Romeo Krešić, Ante Bračić. Oni su umreženi i funkcioniraju kroz niz poslova. Ne treba zanemariti ni to da je Vujnovac jedan od najvećih oglašivača i utječe na hrvatsku medijsku scenu… Oni su krojači medijske slike i novinari to moraju propitivati”, upozorila je Klancir, kojoj je za pravo dala činjenica da su s pojedinih portala brzo nestali tekstovi koji su prenijeli njeno otkriće o prodaji Super Konzuma Vujnovčevom čovjeku.

‘U HDZ-ovom modela lovci u mutnom dobro prolaze’

I saborska zastupnica Sandra Benčić u svom se gostovanju na N1  dotaknula prodaje tog velikog poslovnog kompleksa. “Opet smo napravili stratešku grešku, a sve je krenulo od Borga. Plenković je odabrao model da umjesto Ivice Todorića sada imamo Pavla Vujnovca. To je čak veća i opasnija koncentracija moći, utjecaja i strateških resursa nego li kod Todorića, s time što on nema samo Fortenovu nego i značajan udio na energetskom tržištu. Kad jedan čovjek drži značajne udjele u energetskom i prehrambenom sektoru što su strateški sektori svake države, vi gubite polugu kao politička vlast zato što vas se onda može ucjenjivati. Zvao se on Vujnovac ili Todorić, nikad se ne treba dozvoliti takva koncentracija moći nad strateškim resursima u privatnim rukama. To je ponovno isti model bez konkurencije, monopol u hrani i velikom dijelu energetskog tržišta”, upozorila je Benčić.

“To si ne smijemo više dopuštati. HDZ-u je prvo miljenik bio Todorić, sad imaju novoga, u modelu se ništa promijenilo nije. To je model izvlačenja i prodaje kvalitetnih firmi poput Leda, a tome gdje nemaju interes gase proizvodnju i prodaju nekretnine. Njihov interes je profit, a za javno dobro se trebala brinuti država, međutim stranka koja je na vlasti 30 godina to ne radi pa ovakvi lovci u mutnom prolaze jako dobro”, kazala je Sandra Benčić.

sp

 

Foto: screenshot N1