Povežite se:
HomeZagrebOd šest zagrebačkih bazena, čak pet ih je u kolovozu bilo zatvoreno, radio je samo onaj u Jelkovcu  

Od šest zagrebačkih bazena, čak pet ih je u kolovozu bilo zatvoreno, radio je samo onaj u Jelkovcu  

Na slici: bazen Svetice, problematičan otkako je 2016. otvoren

 

Dosad je na jednomjesečnom remontu svakog ljeta bio samo bazen na Sveticama, kojeg je Bandićeva ekipa šeprtljavo sagradila, dok je remont drugih bazena trajao po dva tjedna. Upitani zašto ni drugi bazeni cijeli kolovoz nisu bili otvoreni, u gradu se vade na sanaciju štete od potresa, tehničke poteškoće i probleme s nabavkom građevinskog materijala. Mladost na Savi zatvorena je za građanstvo još u lipnju, iako sportaši tamo normalno treniraju, pa je bazen danju prazan. Rekreativcima je ostao dostupan samo bazen u prigradskom Jelkovcu, a gradske vlasti ih upućuju i na otvorene bazene Mladost i Šalata, koji su ljeti zapravo praćakališta pa su ozbiljnijim plivačima zbog gužve beskorisni.

 

Piše: Saša Paparella

 

Po prvi puta, Zagrepčani su kolovoz morali provesti gotovo bez ijednog natkrivenog bazena. Prijašnjih bi godina samo bazen na Sveticama bio zatvoren cijeli kolovoz, dok su ostali imali dvotjedni remont, odnosno pražnjenje i čišćenje, ali nikada svi u isto vrijeme. Primjerice Zimsko plivalište Mladost je uvijek bilo zatvoreno u drugoj polovici mjeseca, a sada nije bilo otvoreno cijeli kolovoz, baš kao i bazeni Utrine i Sportski park Mladost na Savi. Ovaj potonji zatvoren je još krajem lipnja, a trebao je biti ponovno otvoren 1. rujna. Za dan kasnije najavljeno je otvaranje Zimskog plivališta Mladost i bazena Svetice, dok bi se bazen Utrine trebao ponovno otvoriti 4. rujna.

I peti bazen, Iver, za koji mnogi Zagrepčani i ne znaju da postoji, a nalazi se u istoimenom naselju u Sesvetskom Kraljevcu, na samom administrativnom rubu Grada Zagreba, bio je zatvoren od 5. do 19. kolovoza. Tako je Zagrepčanima ostao na raspolaganju samo jedan od šest gradskih natkrivenih bazena, onaj u Jelkovcu, a koji je također većini građana predaleko. Zato smo poslali upit u poglavarstvo i zatražili objašnjenje što se događa s gradskim bazenima.

Remont lijepih, ali loše izgrađenih Svetica uvijek traje po mjesec dana  

“Pri utvrđivanju rasporeda servisnih radova na bazenima vodimo računa o dostupnosti bazena. Redovni remont bazena, u pravilu, traje od dva do četiri tjedna, ovisno o dobavljačima materijala, izvođačima radova te logističkim i tehničkim faktorima samih radova. Ove se godine na Sveticama i u Utrinama izvode veći zahvati sanacije štete nastale u potresu. S obzirom na činjenicu da Svetice imaju znatno zahtjevniju bazensku tehniku od ostalih bazena, remont spomenutog bazena traje nešto duže”, navodi se u odgovoru gradske ustanove Upravljanje sportskim objektima (USO).

Međutim, naš sugovornik koji je dobro upućen u prilike na zagrebačkim bazenima, a želi ostati anoniman, tvrdi da je bazenska tehnika na svim bazenima ista, te da je na Sveticama problem u lošoj izvedbi radova, koji su bili povjereni ljudima bliskim Milanu Bandiću, pa se na tom bazenu još otkako je 2016. otvoren svako ljeto po mjesec dana ne obavlja remont, nego li krpanje. Osim toga, podsjeća i da je potres bio prije dvije godine, pa je nejasno zašto se šteta tek sada sanira.

Kako bilo, u Ustanovi naglašavaju da se servisni radovi unutarnjih bazena provode u ljetnom periodu, kada su otvoreni vanjski bazeni, “upravo zato da bi se korisnicima pristup bazenima omogućio tijekom cijele godine. Ističemo da je posjećenost unutarnjih bazena tijekom ljetnih mjeseci znatno smanjena u odnosu na ostatak godine, uz činjenicu da se tijekom ljeta ne odvijaju ni državna ni međunarodna natjecanja, kao ni trenažni procesi klubova i saveza koji su većinski korisnici bazena u sklopu Programa javnih potreba. Slijedom navedenog, ljetni je period najpogodniji za provođenje servisa unutarnjih bazena”.

Bazen Mladosti na Savi zatvoren zbog prvenstva koje je otkazano

Za bazen Mladosti na Savi iz ustanove USO, koju vodi Kosta Kostanjević, odgovoreno nam je da je “zatvoren jer se u njemu trebalo održati prvenstvo u vaterpolu a koje je otkazano u posljednji trenutak, nakon čega unutarnji bazen više nije otvaran za građanstvo uslijed planiranih servisnih radova. Unutarnji bazen bio je na raspolaganju sportskim programima i udrugama koje su za svoje programe zakupile bazene, a uz navedeno, na unutarnjem se bazenu provodio i program Dječjeg ljetnog kampa. Nijedan klub nije bio zakinut za korištenje bazena”. Međutim, upravo je ta činjenica izazvala ljutnju plivača rekreativaca – oni tvrde da je taj bazen tjednima bio na raspolaganju klubovima, koji treniraju ujutro i navečer, a ostatak dana bio je prazan i to zato jer nije bilo dovoljno spasitelja, koji klubovima naravno nisu potrebni ali građanima jesu, pa bez njih ne smiju ući na bazen.

U nastavku odgovara koji smo dobili iz Grada, o bazenu na Savi navodi se kako “o manjem interesu građana za korištenje unutarnjeg bazena Sportskog parka Mladost svjedoči činjenica da tijekom ljetnih mjeseci vanjski bazen ima i do 1000 korisnika, dok se za unutarnji dnevno prodaje do 20 karata”. Naši sugovornici u tom odgovoru vide manipulaciju, tvrdeći da je 20 prodanih karata za unutarnji bazen vjerojatno bio povijesni minimum, te da je stvarni prosjek 100-njak komada dnevno, “a na vanjskom bazenu proda se 1000 karata jedino vikendom i to ako prži sunce”.

Problemi s građevinskim materijalom

Za Zimsko plivalište Mladost, koje nikada dosad nije bilo zatvoreno dulje od 15 dana, službeno nam je odgovoreno kako je “ove  godine u remontu ranije od planiranog s obzirom na tehničke poteškoće s potrošnim materijalima koje nije bilo moguće predvidjeti. Međutim, raniji početak remonta pravovremeno je iskomuniciran s našim korisnicima, a cjelokupni sportski program raspoređen na ostale bazene”. Ako stavimo na stranu logičku pogrešku, kako je mogao biti  “pravovremeno iskomuniciran s korisnicima” događaj “koji nije bilo moguće predvidjeti”, neslužbeno saznajemo da su se u tom bazenu pojavili tehnički problemi u strojarnici, pa su ga zatvorili. Upućeni tvrde da su se tehnički problemi pojavili tek nakon temeljite dvogodišnje obnove bazena…

Radovi na bazenu Utrina, koji također nikad ranije nije bio zatvoren cijeli mjesec, “prolongirani su jer izvođač radova ima poteškoća s nabavkom naručenog građevinskog materijala”.

Na kraju, u Ustanovi USO ističu da su “za vrijeme trajanja remonta navedenih bazena svim korisnicima na raspolaganju vanjski bazeni SRC Šalata i Sportskog parka Mladost te unutarnji bazeni Iver i Jelkovec”. No, tu treba istaknuti kako vanjski bazeni Mladost i Šalata nisu prilagođeni plivačima-rekreativcima zbog velikog broja građana koji se tamo ljeti  jednostavno brčkaju, što iole ozbiljnije plivanje čini nemogućim. Osim toga, oba zagrebačka otvorena bazena otvaraju se tek popodne, tako da su rekreativci u jutarnjim satima u kolovozu bili osuđeni samo na bazen u Jelkovcu, koji je većini građana Zagreba, kako smo već rekli, jednostavno  predaleko.

(objavljeno 1.9.2022.)

Foto: Zagreb.hr