Povežite se:
HomeZagrebNovi Zagrepčanci prodefilirali gradom – nekoliko stotina Nepalaca po prvi put proslavilo Mt. Everest Day

Novi Zagrepčanci prodefilirali gradom – nekoliko stotina Nepalaca po prvi put proslavilo Mt. Everest Day

Nepalci slave dan kad su Tenzing Norgay i Edmund Hillary osvojili Mount Everest, najviši vrh lanca Himalaja i svijeta

 

Dugačka kolona od skoro tisuću zagrebačkih Nepalaca, mahom u majicama s fotografijom 8848 metara visokog Mt. Everesta i natpisom “Vrh svijeta”, prošla je u nedjelju središtem grada slaveći Dan Mt. Everesta. Tako je u Hrvatskoj po prvi put obilježena godišnjica podviga iz svibnja 1953., kad su nepalski Šerpa Tenzing Norgay i Novozelanđanin Edmund Hillary osvojili najviši vrh Himalaje i svijeta. S vremenom su Nepalci dan uspona prihvatili kao praznik kojim promoviraju svoju zemlju svugdje u svijetu gdje postoji nepalska zajednica.

Nedjeljna proslava započela je šetnjom od Glavnog kolodvora preko Zrinjevca do Trga bana Jelačića, uz hrvatske i nepalske zastave, jedine na svijetu koje nemaju pravokutni oblik. Fešta te brojne skupine novih Zagrepčana nastavila se u obližnjem klubu u Cesarčevoj ulici, gdje nisu mogli stati svi zainteresirani, no mjesta se zato našlo za nekoliko njihovih hrvatskih prijatelja, kao i za hrvatske osvajače Mt Everesta, koje Nepalci iznimno poštuju. Program je upotpunio popularni pjevač Suman Rai, koji je temperamentnim nastupom – što je uključivalo i ples s nepalskom zastavom – izazvao ovacije inače mirne publike. Dio Nepalaca došao je na proslavu u narodnim nošnjama, a neki su istaknuli i svoju pripadnost vojničkoj kasti Gurkha, važne komponente nekoliko svjetskih vojski, uključujući britansku.

Ponosni Nepalci

Bio je to prvi puta da se Dan Mt. Everesta slavi u Hrvatskoj, u kojoj se u zadnje vrijeme stvorila snažna zajednica Nepalaca. Obično se govori o brojci od njih oko 15.000, iako oni sami tvrde da ih je znatno više. Bez Nepalaca su u Hrvatskoj postali nezamislivi poslovi poput građevine i ugostiteljstva. Vrlo često rade za minimalnu plaću, nerijetko ih domaći poslodavci prevare i plate manje od dogovorenog, ili ih uopće ne plate. Kući se ne vraćaju po nekoliko godina, jer prvo moraju otplatiti onih nekoliko tisuća eura koliko su platili agencijama za dolazak u Europu. Dobri su radnici, nisu konfliktni i druželjubivi su, iako komunikaciju otežava to što dio njih ne zna niti jedan drugi jezik osim materinjeg.

U Draškovićevoj ulici nedavno je otvoren nepalski restoran Himalaya Curry Nepali, a u Branimirovoj se otvara nepalski dućan. Duhovne potrebe zagrebački Nepalci, koji su mahom hinduisti, zadovoljavaju u hramu u zapadnom dijelu grada.

 

Suman Rai imao je vatreni nastup

Inače, nepalski naziv za Mt Everest, koji se nalazi na granici Nepala i Tibeta, je Sagarmatha. Kad je britanska mjeračka ekspedicija u 19. stoljeću htjela izmjeriti najviše vrhove Himalaje nije uspjela probiti se do njih, jer su se Nepalci bojali moguće aneksije. Nakon što su iz Indije nekako izvršili mjerenja, Britanci su htjeli najvišem vrhu i službeno dati neko domaće ime, no kako su i Nepal i Tibet tada bili zatvoreni za strance sami su mu prišili ime po Georgeu Everestu, britanskom geodetskom nadzorniku Indije. Bez obzira na tu činjenicu, Nepalci su prihvatili naziv Mt. Everest, pod kojim eto održavaju i svoje najveće godišnje okupljanje u dijaspori.

 

Tekst i foto: Saša Paparella

Tags