Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeNovi krak plinske afere – USKOK upao u upravnu zgradu HEP-a

Novi krak plinske afere – USKOK upao u upravnu zgradu HEP-a

Bilo je pitanje vremena kada će se istražitelji zainteresirati za mega-kompaniju u državnom vlasništvu, već okrznutoj mnogim aferama

 

Istražitelji USKOK-a u utorak su upali u sjedište HEP-a radi izuzimanja dokumentacije navodno vezane uz trgovinu plinom. Druge detalje s obzirom na tajnost izvida za sada nije bilo moguće doznati, objavio je Jutarnji list, pozivajući se pritom na “pouzdane izvore”. USKOK je naime proširio istragu u aferi INA, a u njenom novom kraku Damir Škugor, Stjepan Leko i Vlado Mandić sumnjiče se da su naftnu kompaniju INA oštetili za 3,4 milijuna kuna lažiranjem datuma potpisivanja ugovora, pokušavajući prikazati kao da je dogovor o prodaji postignut ranije, u vrijeme kad je plin bio jeftiniji.

Podsjetimo, HEP je kompanija u državnom vlasništvu s deset milijardi kuna godišnjeg prihoda, no čija uprava predvođena Franom Barbarićem ne smatra kako zainteresiranoj javnosti mora polagati račune o svom poslovanju, pa na novinarske upite obično ne odgovaraju. Zadnji put smo o njima pisali prije nekoliko dana, u tekstu o ‘energetskom hvarskom kartelu’, a koji dan prije toga, u doba afere HERA,  objavili smo kako  je u Upravo vijeće te agencije postavljena Alenka Kinderman Lončarević, čiji muž Damir Lončarević je direktor pravnih poslova i desna ruka predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića.

Prije toga smo pisali kako HEP, obično preko Real grupe, pacificira medije s oglasima vrijednim desetke milijuna kuna. Objavili smo i tekst o Vanji Varda, formalnoj pomoćnici direktora Sektora za tržišno-marketinšku strategiju, a neformalno najmoćnijoj ženi HEP-a i bliskoj suradnici Frane Barbarića, koji ju je postavio na vodeća mjesta u čak četiri nadzorna odbora tvrtki iz HEP Grupe.

sp

(objavljeno 11.10.2022.)

Foto: HEP