Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeNova udruga dinamovaca: Puna podrška gospodi Zdravku i Zoranu Mamiću u borbi za istinu!

Nova udruga dinamovaca: Puna podrška gospodi Zdravku i Zoranu Mamiću u borbi za istinu!

Tek što je osnovana, udruga ‘Dinamo je Maksimir’ već je okupila preko 5.000 članova, a Zagreb su oblijepili jumbo plakatima za koje tvrde da su ih platili iz vlastitog džepa. Ograđuju se od ‘divljaka, rasista, nasilnika, razbijača, piromana’. Za novi stadion od Grada traže pravo građenja i poručuju da će ga – iako zasad ne znaju koliko će koštati – klub sagraditi vlastitim novcem

 

Piše: Saša Paparella

Na ukupno 30-ak zagrebačkih lokacija pojavili su se jumbo plakati koji promoviraju izgradnju novog stadiona u Maksimiru. Plakate je dala postaviti javnosti dosad gotovo nepoznata udruga Dinamo je Maksimir, registrirana 11. siječnja 2022., no kako inicijativa pod tim imenom postoji nešto duže, već imaju preko 5000 članova. 

 

‘Nema pomaka bez kljucanja po glavi gradonačelnika’

Na svojoj se web stranici žale da nemaju podršku elektronskih medija, “a i tiskani mediji nas ignoriraju, ali uredno objavljuju pamflete marginalaca i koji predvode i provode nasilje nad gledateljima, navijačima i sportom uopće. Mi nismo za beskrajno čekanje da se gradu ‘dogodi’ stadion, već želimo da se Dinamu vrati u posjed maksimirski kompleks i da zajedno zasučemo rukave i izgradimo vlastiti Dom, na vlastitom zemljištu, ali zbog kompleksnosti takvog postupka pristat ćemo i na pravu građenja na maksimirskom kompleksu”. 

Kako se dalje navodi, udruga je pokrenuta “Dinamo je svjetionik hrvatskog nogometa, sporta i matrica uspjeha, postignutog tvrdim radom i europskom organizacijom. Ništa bitno niti krucijalno se neće dogoditi bez pritiska i kljucanja po glavi skupštinarima i gradonačelniku, niti će biti pomaka bez pritiska. Bez stadiona nema Dinama, bez Dinama nema hrvatskog nogometa kakvom svjedočimo zadnjih godina”. 

U nastavku stoji da su članovi nove udruge “odabrani navijači koje kolokvijalno nazivamo šutljiva većina, kojima vlastita promidžba i korist nije niti u primisli i koji su uz ljude koji trenutno vode Dinamo. Želimo zaštititi prave navijače od divljaka, rasista, nasilnika, razbijača, piromana. Promptno odstranjujemo one koji su se unatoč pomnim odabirom uspjeli ubaciti među nas. Nećemo dozvoliti tirade protiv legalne i legitimne uprave, trenera, igrača i svih djelatnika GNK Dinama. Jasno da i gospoda Zdravko i Zoran Mamić imaju našu punu podršku u svojim nastojanjima i borbi za istinu, kakva god ona u konačnici bila, ali istinu pred sudom koji nije pod sumnjom teške korupcije i na osnovu nedvojbenih dokaza primjerenih civiliziranom društvu!” 

 

Podrška ‘legalnoj i legitimnoj upravi Dinama’ 

Na pitanje odakle tek registriranoj udruzi nemali novac za postavljanje 30-ak jumbo plakata, Vesna Barišić, predsjednica Odbora za informiranje udruge Dinamo je Maksimir, kaže: “…platili smo ih svojim novcem mi iz najužeg kruga Udruge. Da su jeftini, znate da nisu. Iz čiste ljubavi prema našem Gradu i Dinamu koji stvarno zaslužuje više, sami posežemo u svoj džep”.

Ima li nova udruga u svom radu podršku GNK Dinamo i braće Mamić, kojima eto ta skupina navijača daje “punu podršku”? “S Dinamom imamo tek tu i tamo poneki službeni razgovor jer želimo isto, a mi smo tu da stanemo uz njih. Ni ne bi bilo u redu da radimo nešto o čemu ne bismo obavijestili klub… Braća Mamić su braća Mamić. 

Vrijeme je da se skine stigma ‘Mamić’ s Dinama. O njihovom nastojanjima da dokažu istinu, mogu reći ono što bi svaki normalan čovjek rekao – imaju pravo na to kao i bilo koji drugi građanin Hrvatske. Mislim da u našim nastojanjima da izborimo potpis za gradnju novog stadiona nema mjesta pitanju o braći Mamić”, poručila nam je glasnogovornica udruge, koju smo odabrali za sugovornicu jer predsjednik Udruge Tomislav Duhaček sve domaće medije javno naziva “jednoumnima”. 

Pitali smo dalje glasnogovornicu znači li podrška “legalnoj i legitimnoj upravi” na web stranici da članovima Udruge ne smeta 

nedemokratski način na koji je ustrojena Skupština Dinama, a što Mamićima zamjeraju skoro sve ostale udruge Dinamovih navijača?  

“Kako je ustrojena Skupština Dinama, u ovom nam trenutku nije u fokusu zanimanja. Zanima nas samo gradnja novog stadiona u Maksimiru. Skupštine se mijenjaju, Dinamo je odavno tu i ostat će zauvijek. Ne bih u ovom trenutku ulazila u to koliko je nešto demokratski ili nedemokratski”, rekla nam je Vesna Barišić, koja tvrdi da nije u srodstvu s Mirkom Barišićem, vječnim predsjednikom Dinama.

 

‘Imamo novac za gradnju, od grada tražimo samo potpis’

Na pitanje ima li Udruga kontakte s novim gradskim vlastima, kaže da je s njima “prilično teško stupiti u kontakt, i prije i danas. Predstavnici GNK Dinama uspjeli su ostvariti pozitivan kontakt i nadamo se da će razgovori voditi u željenom smjeru”.

Novi gradonačelnik Tomislav Tomašević nedavno je izjavio kako Zagreb neće sudjelovati niti s kunom u rušenju i gradnji stadiona? 

“Grad uistinu ne treba sudjelovati u novčanom smislu niti u rušenju, niti u izgradnji novog stadiona. Razumijemo zašto je to gradonačelnik rekao. Ipak je pred njim hrpa nagomilanih gradskih problema koji traže hitne intervencije. Nikako nije u redu da se preko 20 godina poteže jedno te isto pitanje vezano uz Dinamov stadion i da se prema Dinamu Grad ponaša maćehinski. Kad je situacija već takva da će Dinamo sam graditi stadion koji će udovoljavati svim europskim standardima, stajemo uz Dinamo… Uz to, novi stadion će imati prateće sadržaje od kojih Grad može imati koristi. Nismo tražili vraćanje posjeda maksimirskog kompleksa. Kakvo god rješenje Grad ponudi, a to omogući početak radova, bili bismo zadovoljni. U ovom je trenutku najizvjesnija opcija dobivanja prava na gradnju. Zemlje u našem okruženju grade grandiozne stadione, pojačavaju sportsku infrastrukturu. A što je s nama?”, pita se naša sugovornica. 

Iako članovi udruge ne znaju koliko bi koštalo ono za što se prvenstveno zalažu – rušenje i gradnja Dinamovog stadiona, tvrde da potrebni novac imaju. Naša sugovornica se naime ne želi upuštati u procjenu troškova rušenja i gradnje, no “kako god, Dinamo će to učiniti bez da traži financijsku pomoć Grada, već samo potpis za pravo građenja. Ne bismo tražili ništa kad ne bismo imali novac za gradnju”.

Udruga priželjkuje da se novi stadion gradi po nacrtu Otta Barića, “međutim to ne mora biti krajnje rješenje. Za vrijeme radova u Maksimiru Dinamo bi mogao koristiti stadion u Sesvetama. Mali je, ali udovoljava svim europskim standardima. Naravno, u njega treba uložiti još nešto novca kako bi se i ta gradnja privela kraju. Ostat će nam još jedan uređeni stadion”, zaključuje glasnogovornica udruge Dinamo je Maksimir.

Foto: N1/Zagrebi

Objavljeno 13.1.2022.