Povežite se:
HomePravosuđeNobilo najavio aferu Agrokor 2, odnosno suđenje grupi Borg ‘čim Plenković otiđe s vlasti’

Nobilo najavio aferu Agrokor 2, odnosno suđenje grupi Borg ‘čim Plenković otiđe s vlasti’

 

Financijski vještak Ismet Kamal bio je samo maneken, a pravo vještačenje u Agrokoru napravila je KPMG. Kamala je tada kontaktirala pouzdanica Martine Dalić, koja sada s njom radi u Podravci, rekao je odvjetnik Anto Nobilo

 

“Bilo je važno uhititi, zatvoriti, stvoriti veliku aferu pa onda krenuti s operacijom otimanja Agrokora”, rekao je odvjetnik Anto Nobilo gostujući na N1 televiziji povodom ispitivanja financijskog vještaka Ismeta Kamala koji je u aferi Agrokor ispitan pred optužnim vijećem. “Kamal je ispitan kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz kojeg branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim”, doznaje N1  na sudu.

‘Zagrebački KPMG je paralelno radio za Agrokor i bio angažiran kao nezavisni vještak’

Na pitanje voditelja “Ivica Todorić je podnio dvije  kaznene prijave – jednu protiv Ismeta Kamala a drugu protiv grupe Borg, što to znači?”, Nobilo odgovara da će “Državno odvjetništvo napraviti isto što i prvi puta – strelovito će ih odbaciti. Mi ćemo imati Agrokor 2, a to je grupa Borg, onog momenta kada Plenković neće biti na vlasti. Ne znam kada, ali to će biti ozbiljan kazneni postupak”, rekao je Nobilo, dodajući kako je “teško opisati što se to točno događalo na ispitivanju. Ne vjerujem da je itko ikad vidio da se država upustila u takvu manipulaciju. Mi želimo dokazati da je Kamal bio maneken, a da je pravo vještačenje napravila KPMG. On kaže da je to njegovo vještačenje, ali kada malo zagrebete postaju stvari jasnije”, rekao je.

Zagrebački KPMG je prema njegovim tvrdnjama, bio plaćen od privremene uprave Agrokora. “Oni su paralelno radili za Agrokor i kao skupina nezavisnih vještaka. Fortenova je involvirana u postupak i ona ne može plaćati vještaka koji bi bio neutralan. Kamal tvrdi da ga je pouzdanica Martine Dalić tada kontaktirala, a ta ista financijska službenica sada radi s Dalić u Podravci. Kamal je do 2014. bio direktor hrvatskog KPMG-a i od tamo se njih dvoje poznaju. Ključno je pitanje zašto baš Kamal, od cijele Hrvatske vi idete u Poljsku po nekog vještaka koji ne poznaje proces. Odgovor je bio da je on neutralan, ali sada se vidi da on to nije. On je bio porezni savjetnik Todorića. On je direktno svojim savjetovanjem utjecao na stanje bilance koji sada istražuje”, objašnjava Nobilo.

Sedam godina bez optužnice

“Kamal nikada nije bio vještak, radio je prema satnici 10 posto vremena na tom predmetu. On izvornu dokumentaciju nije mogao čitati jer kaže da bi trebalo 10 godina da se to prevede na engleski, nego tvrdi da su mu iz KPMG-a dali kratki izvještaj pa je on donio odluku. To je izravna manipulacije jer KMPG Hrvatska istovremeno dobiva posao od Fortenove koja je stranka u postupku. Naravno da to ne može biti obično izvješće i ne može biti podloga za bilo kakvu osuđujuću presudu”, smatra Nobilo, koji u ovom procesu brani Pirošku Canjugu. “Mi tvrdimo da nema dokaza da je ona bila upoznata s financijskim izvješćima i da je glasala za njih. Ti izvještaji nikada nisu bilu na sjednicama upravnog odbora. Obuhvaćeno je ukupno 15 ljudi. Po meni, pet je njih imalo glas u financijskim izvješćima. Obrana moje klijentice je da se nije bavila financijama. Iz DORH-a je došao nalog da se optuži svih 15 ljudi jer se nije smjelo dopustiti da afera počne padati kako bi se izglasao lex Agrokor”, dodao je.

“Ovo je sedma godina, a nema još optužnice. Ako i bude optužnice, mi ćemo ući u devetu godinu. Sve ide u tom pravcu da mi pravog suđenja u roku od deset godina nećemo imati”, smatra Nobilo.

sp

Foto: screenshot N1