Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeNeki suci od HNS-a zarade više nego li od plaće  

Neki suci od HNS-a zarade više nego li od plaće  

Članstvo u Arbitražnom sudu Hrvatskog nogometnog saveza sucu Županijskog suda u Zagrebu Ivici Veseliću, prema procjeni, dosad je donijelo preko milijun kuna honorara. Neki suci u fušu uprihode i po 300.000 kuna godišnje, a sudac Ivan Turudić razbjesnio se zbog upitnika koji je na tu temu kolegama uputio predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić 

 

Upitnik koji je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić početkom veljače uputio sucima u namjeri da od njih dobije podatke o honorarnim poslovima koje obavljaju uz svoj redovni sudački posao, o honorarima koje za taj posao primaju te od koga ih dobivaju – dijelu sudaca nije dobro sjeo, piše Slavica Lukić u tekstu objavljenom u Jutarnjem listu

Suci u imovinskim karticama ne moraju navesti izvor honorara

Taj upitnik, poslan sucima svih županijskih i visokih sudova u državi sadrži devet pitanja – o honorarnim angažmanima, o članstvu u udrugama, članovima obitelji koji su eventualno zaposleni po sudovima, kao javni bilježnici i odvjetnici. Upitalo ih se i jesu li u posljednjih pet godina podnosili tužbe za naknadu štete protiv medija, te traže li suglasnost predsjednika svojeg suda prije nego što odluče istupiti u medijima. 

Burno je reagirao sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, koji je medijima izjavio da je taj upitnik čitao u nevjerici, da je on apsurdan jer zadire u sudačku intimu, te da ga on osobno neće ispuniti. Ustvrdio je da je ovakav upitnik suvišan jer u imovinskim karticama sudaca piše koliko je tko od njih imao predavanja i koliko je novca za to primio, a da suglasnosti za izvansudske angažmane sudaca daje DSV, na čijim se stranicama objavljuju imovinske kartice sudaca. 

Dobronićev upitnik donio je zanimljive informacije o honorarnim poslovima i naknadama koje pojedini suci ostvaruju uz svoj sudački posao. U popratnom tekstu svojeg upitnika predsjednik Vrhovnog suda sugerira kako suci ne bi smjeli preuzimanjem previše obaveza izvan suda, pogotovo na izvansudskim arbitražama, dovesti u pitanje količinu i kvalitetu svojeg rada na sudskim spisima.

U imovinske kartice sudaca su, ako dobiju dozvolu DSV-a, od 2013. mogli zaviriti novinari i ostali zainteresirani, a od 2020. dostupne su svim građanima na internetskim stranicama DSV-a. “Međutim, već i taj prvi uvid u ograničeni broj imovinskih kartica pokazao je da pojedini suci visokih sudova, uz sudačku plaću, ubiru izdašne honorarne prihode kao predavači u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, u Javnobilježničkoj komori, kao sudionici pravnih savjetovanja koje za ‘masne’ honorare organiziraju privatne tvrtke, ili kao autori stručnih članaka”, navodi autorica koja je o toj temi pisala još 2013. Tada je otkrila da osobito velike honorare zarađuju oni suci koji su dobili angažman u arbitražnim tijelima HNS-a, HGK, Hrvatske liječničke komore, Obrtničke komore…

“Praćenje imovinskih kartica tijekom nekoliko godina pokazalo je da je riječ o manje ili više istom krugu sudaca koji iz godine u godinu ostvaruju visoke izvansudske honorare. Posebno je bilo zapanjujuće saznanje da neki od njih godinama dobivaju honorare od jednog te istog izvora, što otvara i pitanje njihove sudačke neovisnosti”, upozorava autorice teksta.

Neke zemlje brane arbitriranje izvan sudova 

Posebna je zanimljiva skupina suca koji su članovi Arbitražnog suda HNS-a. Od 12 članova tog tijela, četvero je profesionalnih sudaca – suci Županijskog suda u Zagrebu Ivica Veselić, Jasna Smiljanić i Nika Grospić Ivasović, te sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Vanesa Bahun Brzić.

Iako im mandat traje četiri godine, neke arbitražne suce Izvršni odbor HNS-a imenuje u više mandata, pa je tako Veselić sudac  Arbitražnog suda HNS-a još od 2008. Iako je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak odbio odgovoriti koliko su profesionalni suci za taj posao plaćeni, višegodišnjim praćenjem imovinske kartice suca Veselića utvrdilo se da je u nekim godinama od honorara zarađivao i više nego od svoje sudačke plaće na Županijskom sudu, pa je tako 2017. od plaće na Županijskom sudu dobio je 190.000 kuna, a kroz honorare dodatnih  300.000 kuna. Veselić je samo u posljednjih sedam godina kao predsjednik Arbitražnog suda od HNS-a primio oko 800.000 kuna, što vodi prema zaključku da je od 2008. od HNS-a primio više od milijun kuna. Veselić je i predsjednik Suda časti Hrvatske liječnike komore, od koje je 2020. primio 39.026 kuna honorara, navodi se u tekstu.

Većina sudaca u elektroničkoj imovinskoj kartici ne navodi izvore svojih lukrativnih honorara, nego samo iznose, a iz dostupnih izvora ispostavilo se članstvo u Arbitražnom sudu HNS-a donosi po 100.000 kuna godišnje. 

U izjavi za Jutarnji list, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić napomenuo je kako dio europskih država potpuno zabranjuje svojim sucima da budu arbitri u tijelima izvan sudova, dok druge zemlje nemaju  zabranu ali ograničavaju prihode koje sudac može ostvariti od izvansudskog angažmana, primjerice do 30 posto njihove godišnje sudačke plaće. Nakon analize različitih modela i uvida u stanje, neumjerene zarade na honorarima regulirat će se doradom sudačkog Etičkog kodeksa ili Zakona o sudovima, najavio je Dobronić. 

sp

(objavljeno 22.2.2022.)