Povežite se:
HomeNekategoriziranoNavodni organizator lanca prevara sa stanovima vodio je posao iz kafića u kojem je Bandić kadrovirao Zagrebom, a sada je u vlasništvu šefa turske podružnice ruskog Lukoila

Navodni organizator lanca prevara sa stanovima vodio je posao iz kafića u kojem je Bandić kadrovirao Zagrebom, a sada je u vlasništvu šefa turske podružnice ruskog Lukoila

Već osuđivani Krešo Matić, vlasnik tvrtke Titulus plenus i  navodni organizator prevare, koristio je poslovni prostor na adresi Trg bana Jelačića 15, a neko vrijeme stranke je primao u kafiću Kavalir na istoj adresi, gdje su svako jutro navraćali Milan Bandić, Slobodan Ljubičić Kikaš i kompanija. Kafić je sad u vlasništvu Arasha Repača, šefa turske podružnice ruskog Lukoila. 

 

 Piše: Saša Paparella

Prošlog četvrtka policija je privela niz osoba, a USKOK je sutradan otvorio istragu protiv 26 osoba koje su sumnjiči za seriju prevara s nekretninama. Sumnja se da su raznim malverzacijama – krivotvorenjem dokumentacije i lažnim darovnim ugovorima – dolazili do stanova, kuća i zemljišta u Zagrebu. Kao glavni organizator cijelog lanca prevara osumnjičili su pravnika Krešu Matića i njegovu tvrtku Titulus plenus.

Diskretni kutak u centru grada 

Za Matića mediji navode da je 2013. već bio osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora “kao jedan od pripadnika grupe Jagode Blum koja je građane varala uzimajući im kapare za stanove kojima uopće nisu raspolagali”. Navodi se i da je, uz ostale, “Uskok osumnjičio i zagrebačkog odvjetnika Marija Poljaka, javnosti poznatoga kao branitelja informatičara Franje Varge, osuđenoga jer je krivotvorio SMS-ove za Zdravka Mamića”.

Detalje ćemo saznati kad istraga bude gotova, a dotad smo obišli adresu na kojoj je Matićeva tvrtka prijavljena. Suprotno od očekivanog, primjerice neke garaže debelo na periferiji, Titulus plenus registriran je  u najstrožem središtu metropole, na adresi Trg bana Jelačića 15, zgrade pokraj koje tisuće Zagrepčana svaki dana čeka tramvaj. Vjerojatno je baš zbog toga mozak operacije odabrao adresu koja tako lijepo izgleda na posjetnici. Inače, na toj je adresi registrirano čak 60-tvrtki, tu je do potresa bio Gong, pa Croma, potom Klub zastupnika prvog sabora RH 1990-1992., svoj kafić ima i Zbor udruga hrvatskih ratnih veterana, s terasom koja nije legalizirana. To mnoštvo stvara popriličnu zbrku, naročito oko prava na parking.  

Ured Matićeve tvrtke nalazi se s lijeve strane prostranog dvorišta. Vrata ureda kroz koja su dosad dolazili naivni kupci stanova sada su, očekivano, zaključana, kao to je negdje u pritvoru zaključan i vlasnik tvrtke. Pokraj ulaza ponosno se koči grb tvrtke Titulus plenus, na kojem središnji dio zauzima lik Pravde, baš onaj koji se često vidi na javnim zgradama povezanima sa zakonom – žena s povezom preko očiju, mačem u jednoj ruci i vagom u drugoj. Na kraju je Pravda pokucala i na Matićeva vrata.  

U vrijeme lockdowna, kako ne bi gubio vrijeme Matić se snašao pa je – kako je pisalo na okačenoj obavijesti – njegova tvrtka radila prekoputa, u kafiću Kavalir. Priča je utoliko zanimljivija jer Kavalir nije bio kakvo mjesto, jer u njemu su određene mnoge sudbine  – u tom je kafiću pokojni Milan Bandić godinama ispijao prvu jutarnju kavu, tu su dolazili njegovi prijatelji, pa se u Kavaliru određivala kadrovska politika grada. 

Nije čudno što je, u dva navrata kad je pripustio televizijske kamere u svoj privatni život, Bandić oba puta pozvao novinare na ranojutarnju  kavu baš u Kavaliru, što je ovjekovječeno u HTV-ovoj emisiji Ništa osobno, kao i u Svlačionici Roberta Knjaza. 

A kad kamera nije bilo, tamo se dogovaralo koga gdje zaposliti. U toj je kadrovskoj križaljci dobro prošao i tadašnji zakupac Kavalira Ivica Mioč, koji je nekadašnju postolarsku radnju uspio prenamijeniti u kafić. Mioča je Bandić u tvrtki Sljeme-Medvednica postavljen za osobu zaduženu za njegovu omiljenu igračku, utrku Snježna kraljica. Tada nam je Mioč tvrdio kako je posao u gradskoj tvrtki dobio “po stručnoj liniji”, iako smo imali informaciju da nema potrebne kvalifikacije. 

Drugi pajdaš iz veselog društva z Kavalira, Bandićev mesar Josip Brčić Baja, postao je pomoćnik direktora Tržnica Zagreb, no dobio je i pravo na postavljanje kućica uz skijaške staze na Sljemenu. Tadašnji direktor tvrtke Sljeme-Medvednica Dragutin Žiljak nije nam htio odgovoriti ni kako je Baja dobio kućice ni kako je Mioč postao pomoćnik direktora, jer je bilo nezgodno da nam odgovori – “pa, u Kavaliru!”

Svaki viđeniji gost Kavalira imao je barem optužnicu 

U toplim danima društvo je sjedilo na bespravno podignutoj terasi, za koju je godinama postojao nalog za rušenje. O tome je u medijima svjedočio i nekadašnji predstavnik suvlasnika, poznati strip-crtač Ivica Bednjanec, no Mioč se oglušio i terasa je ostala. Uz tu je terasu vezana anegdota s pokojnim Bandićem – kad su ga stanari zgrade upozorili na to da pije kavu na bespravno podignutoj terasi, lakonski je odgovorio: “Dobro, onda ću prijeći unutra!”, uzeo šalicu i povukao se u Kavalir. 

Kako doznajemo, u međuvremenu je terasa dobila potrebne dozvole. Najčešće se, sve donedavna, u Kavaliru viđalo Slobodana Ljubičića Kikaša, Bandićevog kolegu iz optužnice u aferi Agram, bivšeg direktor Zagrebačkog holdinga i Robnih terminala, tvrtke koja u susjednoj zgradi ima stotine četvornih metara poslovnog prostora, pa je vjerojatno baš on svom šefu otkrio neprocjenjivi kafić na glavnom gradskom trgu, u kojem vas nitko s ceste ne vidi. 

U takvo se društvo dobro uklapao i kontroverzni Milan Mićo Carić, nekadašnji vlasnik kockarnice Tiffany i poslovni partner Ante Nobila.

U Kavalir su svraćali i suci i  obavještajci i kriminalci, a nekoć je tu jako čest gost bio Angel Andonov, nekadašnji voditelj susjednoga casina na Trgu, koji je u rujnu 2003. uhićen s 336 kilograma kokaina vrijednog 30 milijuna eura. Andonov je drogu skupa s ortakom Draškom Čubrilovićem prevezao od Venezuele do Istre, ravno u ruke tamošnje policije. Osuđen je na 21 godinu zatvora, što je iskoristio da nastavi davno započeti studij prava, pa je lani pušten iz zatvora s diplomom diplomiranog pravnika

Ako je Andonov nakon oslobođenja i navratio u Kavalir, to više nije bilo isto mjesto. Prijašnji vlasnik Mioč, koji je u međuvremenu imao izlet u medije pa je nekoliko godina bio suvlasnik portala Tjedno.hr, 2020. je pod nepoznatom uvjetima prepustio Kavalir tvrtki VIS privata, koja je u vlasništvu Arasha Repača, šefa turske podružnice ruskog Lukoila. Repača smo zamolili da nam prokomentira motive kupovine tog kafića, što je spremno učinio bez obzira na trenutne preokupacije koje ima u vezi sankcija Rusiji. 

“Kafić Kavalir je prodavala jedna poznata zagrebačka agencija nekretnina i njihov oglas je bio na Njuškalu. Zagreb je meni osobno daleko najdraži grad na svijetu, koji ima svoju jednu posebnu čaroliju. Ni Istanbul, ni Pariz, ni London to nemaju. Pa zato si već godinama pokušavam osigurati povrat u Hrvatsku. Ugostiteljstvo u Zagrebu je jedno vrlo atraktivno, ali i jedno vrlo konkurentno tržište, s puno kvalitetnih i iskusnih ugostitelja. Volio bih jednog dana da i mi budemo među boljim ugostiteljima, radi kojih će ljudi htjeti izlaziti van i družiti se uživo!”, odgovorio nam je Arash Repač, u domaćoj javnosti poznatiji po planovima ulaganja u otok Prvić, gdje želi izgraditi hotel. 

Repač spreman za rebranding ‘Bandićevog’ kafića

Prije Kavalira, Repač je 2019. preuzeo još jedan popularni kafić u centru grada, Kolding. Do njegova povratka u Hrvatsku, o tim zagrebačkim ulaganjima zasad brine otac, konzultant Zvonimir Repač, nekadašnji predavač na Vernu. Ime Repača seniora nije nepoznato poslovnim krugovima s prijelaza stoljeća – bio je direktor u Dom-holdingu i Patria filmu, tvrtki u vlasništvu Stjepana Tuđmana, te u tvrtki Mreža 1, vlasnika Vinka Grubišića. Tih je godina Zvonimir Repač bio povezan s Globus grupom Miroslava Kutle a sjedio je i u NO-a Mreža-vijesti, tvrtke koja se kasnije spominjala u kontekstu afere Grupo. 

“Moj otac Zvonimir pomaže koliko god stigne. On i dalje ima svoj posao. Pažljivo pratimo kako se HR tržište razvija poslije korone, vidimo da graditeljstvo i tržište nekretnina trenutno pokazuju dobre rezultate. Pa ćemo vjerojatno biti aktivni i u tim segmentima”, najavljuje Repač junior, koji je i dalje generalni direktor podružnice Lukoila u Turskoj, čijoj su svadbi nazočili predsjednik uprave Lukoila Vagit Alekperov i tajkun Alisher Usmanov koji ima luksuznu vilu na Pelješcu.

Na naše pitanje zna li da je Kavalir bio omiljeni Bandićev kafić u kojem su donijeta brojna kadrovska rješenja, Repača odgovara – “Znam da Kavalir ima povijest, ali ja ne poznajem te ljude. Kafić je bio skoro stalno zatvoren poslije korone i potresa, ali lokacija je odlična pa me to privuklo”. 

 

Foto: Saša Paparella

(objavljeno 15.4.2022.)