Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeNasljednik uhićenog ministra Horvata, Ivan Paladina, snažno je povezan s Rusima 

Nasljednik uhićenog ministra Horvata, Ivan Paladina, snažno je povezan s Rusima 

(Ivan Paladina prvi s lijeva, foto: Vukovar.hr)

Radio je za kontroverzni Razvoj golf, družio se s obitelji Karamarko a ruskim poduzetnicima trasirao ulaganja u Hrvatskoj 

Piše: Saša Paparella

Donedavni glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke (HPB) i bivši predsjednik Uprave Instituta IGH, Ivan Paladina, trebao bi postati novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koji će naslijediti uhićenog Darka Horvata, javlja Jutarnji list.

Navodi se kako Paladina nije član HDZ-a, ali je blizak vladajućoj stranci, “a premijer Andrej Plenković odlučio se za njega zbog iznimnog stručnog menadžerskog iskustva u vođenju projekata”.

Paladina je od ožujka 2015. do kraja 2017. bio direktor Instituta IGH. Jutarnji navodi da je  njegova uloga “bila ključna da IGH tada preuzme ruski milijunaš Sergej Gljadelkin, kao i tvrtku Hidroelektru niskogradnju”. U tom je razdoblju Paladina bio i direktor – a još uvijek je suvlasnik – tvrtke Kupari Luxury Hotels, koja ima koncesiju za turistički kompleks pokraj Dubrovnika, čija se obnova najavljuje već desetljećima. U koncesionaru za Kupare na mjestu direktora naslijedio ga je Gljadelkin. U tom je razdoblju Paladina bio i zamjenik predsjednika NO tvrtke Centar gradski podrum. Ta tvrtka u suvlasništvu nekoliko velikih domaćih investitora, među kojima je i Zagrebačka banka, gradila je Ban centar a sada je u stečaju, do 2018. bila je vlasnica tvrtke Televizija Sljeme, koja je tada prebačena na Slobodana Ljubičića Kikaša, a potom u rujnu 2021. na njegovu suprugu Ines Ljubičić

U počecima karijere Paladina je bio savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf, koja je pokušavala razviti kontroverzni turistički projekt na Srđu. Već tada počinje razvijati veze s ruskim investitorima – od 2009. do 2011. radio je kao projekt menadžer u Titan Grupi, u kojoj je suvlasnica bila Elena Poletaeva, supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletaeva, koji se u toj banci bavio i restrukturiranjem Agrokora Njegova savjetnica bila je Ukrajinka Oksana Dvinskykh, direktorica Titan Grupes i osoba bliska Ani Karamarko i Tomislavu Karamarku, te važna donatorica HDZ-a. Jutarnji list kao problem u budućem obnašanju ministarske dužnosti ističe i činjenicu da je Paladina još uvijek suvlasnik tvrtke koja ima koncesiju za Kupare, kompleks u državnom vlasništvu za koji će biti nadležno – njegovo ministarstvo.

(objavljeno 6.3.2022.)