Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeNakon dugog pada, odvjetničko društvo Hanžeković više nije vodeće po prihodima, prvi je sada Dubravko Grgić

Nakon dugog pada, odvjetničko društvo Hanžeković više nije vodeće po prihodima, prvi je sada Dubravko Grgić

Svi vodeći hrvatski odvjetnički uredi imali su lani bolje poslovne rezultate nego li 2020., uz izuzetak onog dosad najuspješnijeg – otkako je preminuo osnivač Marijan Hanžeković, to je društvo u četiri godine izgubilo 40 posto prihoda i sada ga je prestiglo odvjetničko društvo Grgić & partneri. Odvjetnički ured premijerovog prijatelja Borisa Šavorića u godini dana povećao je neto dobit s pet na devet milijuna kuna 

 

Piše: Saša Paparella

 

Nakon što su im u 2021. prihodi pali već petu godinu zaredom, pa su sa 61 milijuna kuna u 2017. svedeni na 36,5 milijuna kuna lani, Odvjetničko društvo Hanžeković & partneri d.o.o više nije vodeće, kao što je godinama bio slučaj. 

Prvo na listi najuspješnijih odsad je Odvjetničko društvo Grgić & partneri, kojem su prihodi lani porasli s 38,5 na 41 milijun kuna. Na čelu društva je Dubravko Grgić, poznatiji kao vodeći dioničar koncerna Agram, a između ostalog je i profesor na pravnom fakultetu u Zenici.

Ured Hanžeković i dalje prvi po broju zaposlenih 

Proporcionalno padu prihoda, Hanžekovićevu pada i neto dobit, pa je u samo dvije godine, od 2019. do 2021., svedena sa 12,2 milijuna kuna na 3,3 milijuna kuna. 

Grgiću je pak dobit porasla s 11,7 na 12,3 milijuna kuna, pa je sada i tu prvi. Hanžeković pritom, iako svake godine iz tog ureda otiđe u prosjeku desetero zaposlenika, ima 96 zaposlenih, dok ih Grgić ima 50. 

Jedan od uzroka takvog pada u poslovanju društva Hanžeković zacijelo je u činjenici da je početkom 2018. preminuo njegov osnivač Marijan Hanžeković, a posao je preuzela kći Dora Hanžeković Žuža. Pokojni Hanžeković, koji je u jednom trenutku od Ninoslava Pavića preuzeo novinsku kuću EPH te ju preimenovao u Hanza media, najviše je ostao zapamćen kao autor sustava naplate dugova za HRT pristojbu putem ovrha. Kako je sam rekao u intervjuu potpisniku ovog teksta, na ovrhe je otpadalo oko 50 posto prihoda njegova ureda. Osim toga, Hanžekovićev je ured imao i unosne poslove sa Zagrebačkim holdingom, a gradonačelniku Milanu Bandiću Marijan Hanžeković je 2015. uplatio 15 milijuna kuna jamčevine za izlazak iz pritvora, tvrdeći da se protiv njega vodi “politički proces”. U veljači 2019. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa kaznilo je Bandića  s 30.000 kuna zbog sklapanja ugovora s odvjetničkim uredom Hanžeković “jer se nalazio u odnosu ovisnosti budući da mu je odvjetničko društvo Hanžeković i partneri platilo jamstvo za izlazak na slobodu od 15 milijuna kuna, što prelazi opseg pravne pomoći koju je odvjetnik Marijan Hanžeković kao branitelj bio dužan pružiti dužnosniku kao okrivljeniku u kaznenom postupku”. Time je, zaključilo je Povjerenstvo, “stvoren odnos ovisnosti”, a istovremeno su tvrtke u vlasništvu grada (Zagrebački holding, GSKG, Vodoopskrba i odvodnja, Gradska plinara, Zagrebačka stanogradnja) s odvjetničkim društvom Hanžeković i partneri, koji Gradu pruža pravne usluge još od 2007., sklopile poslove u vrijednosti od 24,5 milijuna kuna godišnje (plus PDV).

Šavorić povećao prihode za 50 posto 

Uz izuzetak Hanžekovićeva ureda, svi ostali vodeći odvjetnički uredi dodatno su popravili svoje poslovanje. Na trećem je mjestu ostala zagrebačka podružnica društva Wolf Theiss Rechtsanwalte Gmbh, specijaliziranog za korporativno pravo, a čiji su klijenti multinacionalne korporacije – podigli su prihode na 32,8 milijuna kuna, uz 11,7 milijuna kuna dobiti. Na četvrtom je mjestu i dalje odvjetnički ured Divjak, Topić, Bahtijarević i Krka, oni su prihodovali 21,8 milijuna kuna i ostvarili dobit od 9,5 milijuna. Tek nešto lošiji rezultat ostvarilo je odvjetničko društvo Leko i partneri – 21,1 milijuna kuna prihoda i 9,7 milijuna dobiti.

Odvjetnički ured koji vodi Boris Šavorić, prijatelj premijera Andreja Plenkovića i protagonist afere Borg, povećao je prihode za 50 posto, s 13,6 na 20,4 milijuna kuna, uz rast dobiti na devet milijuna.

Od ostalih odvjetnika koje često gledamo u medijima, Vesna Alaburić značajno je podigla prihode svog ureda, sa 0,9 milijun kuna na 2,5 milijuna, uz 1,4 milijun neto dobiti, odnosno lanjska dobit nakon oporezivanja bila je veća od ukupnog prihoda godinu dana ranije. Ured odvjetnika Veljka Miljevića imao je lani prihod od 2,4 milijuna i dobit od 546.000 kuna, dok je Jadranka Sloković uprihodila 1,1 milijun kuna i ostvarila neto dobit od 91.000 kuna. Tradicionalno, najmanji prihod od svih razvikanih odvjetnika prijavio je Anto Nobilo – 725.000 kuna, uz skromnu dobit od 50.000 kuna. 

 

Foto: Grgić & partneri

(objavljeno: 8.6.2022.)