Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeNakon 20,3 mil. kn od Ministarstva zdravstva, Berošev znanac Kojundžić mogao bi od HZZO dobiti još 8,4 mil. kn 

Nakon 20,3 mil. kn od Ministarstva zdravstva, Berošev znanac Kojundžić mogao bi od HZZO dobiti još 8,4 mil. kn 

Tvrtka Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića dala je najbolju ponudu na javnom natječaju za IT  opremu, no već mu se događalo da se javi s najnižom cijenom, bude izabran, a potom ne odradi posao 

Pojavljuju se novi detalji o poslovnim pothvatima spretnog poduzetnika Vinka Kojundžića, osobe bliske ministru zdravstva Viliju Berošu, a o čijim smo unosnim poslovima s državom nedavno pisali.  Nakon 20,28 milijuna kuna dobivenih od Ministarstva zdravstva za računalne usluge dobivenih otkako je Beroš 2018. postao ministar, Kojundžić bi sada mogao pobijediti i na natječaju koji je HZZO raspisao natječaj za IT javnu nabavu, a čija je procijenjena vrijednost 8,376 milijuna kuna, plus PDV. 

Kako javlja ict.business.info, javno otvaranje ponuda bilo je 29. ožujka, a javila su se tri ponuditelja  – zajednica ponuditelja Ericsson Nikola Tesla, IN2 i MCS Grupa, potom Teched savjetodavne usluge te Cuspis Vinka Kojundžića koji je ponudio najnižu cijenu – 4,1 milijuna kuna, što je skoro upola manje od Ericssonove ponude.

U tekstu u 24 sata navodi se – “Ako Cuspis dobije taj natječaj, bit će mu to najveći pojedinačni posao za HZZO. Pregledali smo ugovore o nabavi HZZO-a i otkrili da Cuspis od 2010. do 2018. nije dobio ni lipu od njih. A onda 2018. dobiva na natječaju ugovor vrijedan 858.750 kuna s PDV-om za nadogradnju sustava eRačun. Kroz 2019. i 2020. dobivaju u partnerstvu s IN2 ugovore vrijedne 2,27 milijuna kuna s PDV-om za održavanje sustava eRačun i eNovorođenče. Ukupno je što sam, što s IN2, ugovorio poslove vrijedne 3,13 milijuna kuna s PDV-om”.

Iz teksta saznajemo i da je Kojundžić početkom 2020. “kupio veliku obiteljsku kuću podno obronaka Medvednice stambene površine 225 četvorna metra, i s predivnim pogledom na Zagreb. Kuću je platio 1,355 milijuna kuna, a zadnje dvije godine temeljito ju obnavlja, pišu 24 sata.  Prošle je godine kupio i susjednu parcelu sa starom drvenom kućom. 

Od 2018., kad Beroš prvo postaje pomoćnik ministra, a zatim i ministar zdravstva tvrtka Cuspis ima rekordnu neto dobit – samo zadnje dvije godine dobit je oko 2,8 milijuna. “Prije rada s ministarstvom, od 2011. do 2018. godine, dobit je iznosila od nekoliko tisuća kuna do maksimalno 25.000 kuna godišnje”, navode 24 sata. Cuspisu od Ministarstva zdravstva od 2018. dolazi više od pola godišnjih prihoda, a lani čak i više od 75 posto prihoda.

“No Kojundžić je i davno prije Beroša imao izvrsne odnose s HDZ-om. Bio je njihov član mladeži i napravio prvu web stranicu stranke još u vrijeme Franje Tuđmana. Godine 2009. Kojundžić prvi put završava u medijima, i to kad je policija upala u HZZO koji je tad vodio Tihomir Strizirep. Pisalo se tad da je Kojundžić preko tvrtki paravana dobivao ugovore iako je istovremeno bio savjetnik ravnatelja. On je to opovrgnuo, a ni policijski izvidi nisu rezultirali optužnicom”, navodi se u tekstu. Cuspis je radio i s hrvatskim bolnicama, a Index je lani objavio razgovore s četiri ravnatelja bolnica koji su bili iznimno nezadovoljni uslugama i isporučenim, pa su ugovore raskinuli. Svjedočili su da se Cuspis javljao s najnižom cijenom, bio izabran, ali onda nije odradio posao. 

sp

Foto: unsplash.com

(objavljeno 5.4.2022.)