Povežite se:
HomeReportažaNajbolji zagrebački advent – Blatersa, noćna utrka Medvednicom uzdužno

Najbolji zagrebački advent – Blatersa, noćna utrka Medvednicom uzdužno

Povremeno obilazim blato hodajući dublje po šumi, pa završim u trnju. Taman se izvučem iz trnja, padnem u zagrljaj grana jele. U mraku, uz tu jelu, obuzme me čista radost, napisala  je trkačica Karmela Devčić nakon što je po noći pretrčala 35 kilometara od Podsuseda do Zeline

 

“Najglamurozniji advent je na Medvednici. Noć s petka na subotu idealna je za provesti je propadajući u blato. Po blatu, tom prosinačkom, zove se i Blatersa. Moja apsolutno najdraža utrka”, objavila je fanatična planinarka i trkačica Karmela Devčić na svom Facebook profilu povodom još jedne zagrebačke noćne utrke po stazama Medvednice.

“Start je bio u ponoć u petak. Blatersa vodi preko Medvednice, od Podsuseda do Zeline. Noć je bila blaga, do Sljemena nije trebalo više od majice i tankih rukavica. S istočne strane brda kreće blato, blato, blato. Temperatura je malo iznad nule, nedovoljno hladno da bar malo stisne blatnjavu melasu u koju nam upadaju noge.
Povremeno obilazim blato hodajući dublje po šumi, pa završim u trnju. Taman se izvučem iz trnja, padnem u zagrljaj grana jele. U mraku, uz tu jelu, obuzme me čista radost.
Uzalud tražim mjesec. Mrak je gust. Tišina duboka. U šumi šum stvaramo jedino mi.
Između trnja i blata, biram blato. Na đonovima ga je toliko da izgleda kao da na nogama imam krplje i hodam smeđim snijegom.
Jutro smo dočekali pred Lazom. Utrku završili u birtiji Zagorka. Do tamo smo, povremeno se gubeći sa staze, skupili 35 kilometara. Onih 15-ak do Zeline, nakon tog proklizavanja u blatu, dok sjedim za šankom i pijem kamilicu, učinilo mi se kao dodatnih 150.
Do mene stoji lokalni momak, naručio je ‘zemljotres’. Znatiželjno gledam što će mu donijeti konobarica. Iz predimenzionirane čaše za rakiju u par gutljaja u jednoj dozi ispija tri.
Čudi se tom mom blatu na nogama …
– Od kud pak vi?
– Iz Podsuseda.
– Brdom, po noći … od Podsuseda, suseda?
Kimnem glavom.
– Ženske danas nisu normalne! – vrati praznu čašu na šank i naruči drugu rundu.
Počastio bi me, kaže, ‘zemljotresom’. U subotu ujutro, nakon noćnog tuluma na Medvednici, moj život je … čista kamilica.

 

Foto: Karmela Devčić