Povežite se:
HomeNedodirljiviMostovci: ‘bojimo se da će HEP bankrotirati i doživjeti sudbinu Ine i Agrokora’

Mostovci: ‘bojimo se da će HEP bankrotirati i doživjeti sudbinu Ine i Agrokora’

 

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot upozorava da pravnik Frane Barbarić nema referencu za vođenje najvažnije energetske tvrtke u RH, te procjenjuje da će u 2022. HEP imati gubitak od 4,5 milijardi kuna, što odgovara cijeni Pelješkog mosta

 

Zastupnik Mosta, ekonomist Zvonimir Troskot, u Saboru često naglašava da je HEP pred bankrotom, što je bio povod novinarki Net.hr-a Đurđici Klancir da ga intervjuira. “Sadašnji model upravljanja i kadroviranja doveo je tvrtku na niske grane, a energetski sektor govori da HEP-om drma ‘hvarska veza’. Frane Barbarić je pravnik koji nema znanja o energetici, a još manje ima referencu voditi najvažniju energetsku kompaniju u Hrvatskoj. Na poziciju predsjednika Uprave postavljen je isključivo zato što ima hvarske korijene baš kao i njegovi stranački kolege Andrej Plenković i Krunoslav Katičić. Zbog samog monopola HEP-a, kao i negativnih eksternalija po hrvatsko društvo, a koje su direktna posljedica neučinkovitog upravljanja tako važnom energetskom kompanijom kao što je HEP d.d., za koje je glavni i odgovorni predsjednik Uprave Frane Barbarić, cijela ta situacija poprima obilježje kartelskog djelovanja”, rekao je Troskot u intervjuu za Net.hr.

Podsjetio je da je zadnji javni natječaj za predsjednika Uprave i članove Uprave HEP-a održan u prosincu 2021. Tada se prijavilo 30 kandidata, a testiranja i intervjui sa svakim od njih trajali su svega 15 minuta.

“Lobiranjem putem hvarske linije, Vlada na čelu s Plenkovićem je 30. prosinca 2021. donijela Zaključak kojim se NO HEP-a predložilo imenovanje Barbarića za predsjednika Uprave, a  Petra Sprčića, kuma bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, te Tomislava Šambića za članove Uprave, do imenovanja predsjednika i članova Uprave putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci. Isto je Vlada ponovno napravila i 30. lipnja 2022. Zašto i kako je moguće da se od 30 kandidata putem javnog natječaja održanog u prosincu 2021. nije odabralo nikoga, odnosno komisija nije donijela nikakav pravorijek?”, pita se Troskot.

“Kad se pomno analiziraju polugodišnji financijski izvještaji HEP-a na dan 30. lipnja 2022., upada u oko ostvareni gubitak od 1,3 milijarde kuna. To je polugodišnji rezultat, a ako se pogledaju trendovi cijena energenata na regionalnim i svjetskim burzama, može se zaključiti da će projicirani gubitak od poslovnih aktivnosti na kraju 2022. biti barem na razini troška koštanja Pelješkog mosta, odnosno 4,5 milijardi kuna”, rekao je Troskot u intervjuu Net.hr-u.

sp

(objavljeno 22.11.2022.)

foto: screenshot N1