Povežite se:
HomeZelenoMonsanto žmukleri!

Monsanto žmukleri!

Poznati proizvođač herbicida pokušava iskriviti proces znanstvene recenzije putem ghostwritinga. Također organizira kampanje za povlačenje članaka iz znanstvenog časopisa koji se negativno odnosi prema Monsatovom proizvodu

Piše: Zorana Horvat

Porota u San Franciscu je 2018. dodijelila 289 milijuna dolara školskom domaru Dewayne Johnsonu koji je obolio od raka (Ne-hodgkinov limfoma) i uvjerio porotu da mu se to dogodilo uslijed korištenja herbicida Roundup, kojeg proizvodi američki Monsanto. Roundup je kontroverzni herbicid patentiran sedamdesetih koji sadrži aktivnu tvar glifosat, a oko koje se znanstvena zajednica žestoko spori.

Monsanto, kojeg je baš te godine kupio Bayer AG, u konačnici je smanjio sudski iznos Johnsonu na 21,5 milijun dolara. Bayer je pak ustrojio fond od 10 milijardi dolara za oko 125.000 tužbi koje su mu za vratom.

Monsanto: ‘UN-ova agencija manipulira podatcima’

Brojni sudski procesi omogućili su javnosti uvid u sudsku dokumentaciju te Monsantovu elektroničku prepisku sa znanstvenicima i znanstvenom zajednicom (časopisima i regulatornim tijelima).

Kako su svom tekstu Podsticanje znanosti za profit: Monsanto, glifosat i nedolično ponašanje u istraživanju znanosti’  objavljenom u časopisu Research Policy naglasili autori Leland Glenna i Analena Bruce, “danas je općepriznato da se Monsanto upustio u nedolično istraživanje kako bi iskrivio znanstvenu evidenciju s ciljem sprječavanja odgovarajućeg regulatornog nadzora od strane Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA)”.

Koristeći dokumente iz tužbe podnesene protiv tvrtke za Monsanto (sada Bayer), autori dokumentiraju napore tvrtke da i iskrivi proces znanstvene recenzije putem ghostwritinga (pisanja iz sjene) i organizira kampanje za povlačenje članaka iz časopisa i da utječe na uredničke odluke. 

Monsanto je, dokazano je, preko svojih direktora i plaćenih konzultanata koristio proces ghostwritinga povodom odgovora na ozbiljne tvrdnje Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) sa sjedištem u Lyonu, agenciji Svjetske zdravstvene organizacije UN-a, koja je klasificirala glifosat, aktivnu tvar Roundupa, kao “vjerojatno kancerogenu za ljude”.

Monsanto je navodio proces i objavu članaka u kojima nije navodio imena ghostwritera koji su aktivno sudjelovali u obrani Monsanta, a kontra UN-ove agencije. IARC je pak zaključio i da postoje “snažni” dokazi za genotoksičnost, kako za ‘čisti’ glifosat tako i za formulacije glifosata.

Kako bi došao do ovih zaključaka, IARC je pregledao oko 1000 studija. 

Agencija Reuters je pak 2017. došla do saznanja da  prvotni nacrt IARC-a nije bio tako oštar prema glifosatu. 

Scott Partridge, Monsantov potpredsjednik za globalne strategije, rekao je tada za Reuters da su izmjene nacrta pokazale kako su “članovi IARC-a manipulirali i iskrivili znanstvene podatke” u svojoj procjeni glifosata.

Reuters navodi da je godinu dana nakon što je IARC objavio svoju ocjenu, zajednički panel UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pregledao potencijal glifosata u hrani kao uzročnika raka kod ljudi i zaključio da “nije vjerojatno da bi predstavljalo kancerogenu opasnost za ljude”.

U EU glifosat odobren do kraja 2022. 

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA), koja je prva procijenila glifosat 1980-ih i od tada ga nekoliko puta pregledala, kaže da ima “nisku toksičnost za ljude”, a Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europska agencija za kemikalije (ECHA proglasile su ga sigurnim.

Zasad je uporaba glifosata u EU odobrena do 15. prosinca 2022. Glifosat su zasad zabranile Francuska i Austrija, a Njemačka je najavila njegovu zabranu od 2024.

Znanstvenici ističu da glifosat trenutno nema adekvatnu herbicidnu zamjenu ako bude u potpunosti zabranjen i stoga EU oklijeva s donošenjem finalne odluke.

Paralelne konzultacije o glifosatu koje su održale (Europska agencija za sigurnost hrane) EFSA i (Europska agencija za kemikalije) ECHA zatvorene su 22. studenog 2021. Tijekom dvomjesečnog savjetovanja, sve zainteresirane strane imale su pristup znanstvenim procjenama koje su pripremila nacionalna nadležna tijela Mađarske, Francuske, Nizozemske i Švedske, poznatih pod zajedničkim nazivom Grupa za procjenu glifosata (AGG).

Ukupno 416 podnesaka zaprimljeno je kroz dvije konzultacije unutar i izvan EU. AGG će predložiti EU-u daljnje postupanje oko glifosata.

Iz grafike se vidi da je najviše podnesaka iz Argentine pa Francuske. Hrvatske nema.

Što se pak organizirane kampanje za povlačenje članaka iz časopisa i utjecaja na uredničke odluke tiče, riječ je o uredniku časopisa Food and Chemical Toxicolgy (Hrana i kemijska toksikologija) Wallaceu Hayesu koji je povukao kontroverzni članak autora Gilles-Érica Séralinija o vezi između Monsanto Roundup Ready kukuruza i tumora na bubrezima kod štakora.

Iz mailova je razvidno da je urednik Hayes vezano uz studiju, koja nije išla na ruku Monsantu, bio u dosluhu s jednim od direktora Monsanta i da je od Monsanta dobivao honorar. Obje činjenice, školski primjer sukoba interesa, Hayes nije naveo u svojim uredničkim napomenama.

U službenom priopćenju časopisa prilikom povlačenja članka čak se tvrdilo da “ni tvrtka niti itko od njihovih znanstvenika nije izvršio nikakav pritisak na glavnog urednika u vezi s ovim pitanjem”.

Kap su to u moru saznanja, ističu Glenna i Bruce, kojima znanstvena zajednica već dugo barata i sumnjiči znanstvenike koji se financiraju iz nejavnih izvora.

Monsanto u Hrvatskoj

Monsanto već godinama u Zagrebu ima registriranu tvrtku Monsanto d.o.o., koja nema niti jednog zaposlenika, a čiji su prihodi lani narasli na 49,3 milijuna kuna. Nakon što je svake godine zabilježila milijunsku dobit, tvrtka je 2020. završila u minusu i s potraživanjima od kupaca u visini od 32 milijuna kuna.  

Video u kojem Bayer samo lijepo zbori o svom proizvodu

(objavljeno 30.12.2021.)