Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemlje‘Modni dizajner’ Reno Sinovčić spasio tvrtku osnovanu s 10 kuna 

‘Modni dizajner’ Reno Sinovčić spasio tvrtku osnovanu s 10 kuna 

Netko je podmirio dugove tvrtke Vox Fenix Media, registrirane za ‘modno dizajniranje tkanina, odjeće, obuće’. Dvije tvrtke sličnog naziva, Vox i Vox Fenix, a također u vlasništvu USKOK-ovog optuženika Sinovčića, ranije su izbrisane iz sudskog registra 

Piše: Miroslav Edvin Habek

Zadranin Reno Sinovčić, kako mu mediji tepaju – nekadašnji kontroverzni kralj ribe, medija i sporta,  a od 2014. egzistencijalno posrnuli USKOK-ov optuženik, na sudu je prošlog tjedna dobio svoju prvu pravnu bitku u posljednjih nekoliko godina.

Konkretno, Trgovački sud u Zadru obustavio je otvaranje stečaja nad Vox Fenix Media j.d.o.o, tvrtkom za poslovne usluge koju je Sinovčić osnovao u prosincu 2015. s deset kuna temeljnog kapitala i koju je registrirao za gotovo trideset djelatnosti među kojima je kao prva istaknuta “’modno dizajniranje tkanina, odjeće, obuće, nakita, namještaja i druge unutarnje dekoracije te ostalih modnih proizvoda”’. Prema svemu sudeći, Sinovčić se htio okušati i kao modni dizajner jer je u predmetu poslovanja naveo i proizvodnju tekstila i odjeće, šivanje i tapeciranje, no nigdje nema spomena nastavka njegove dugogodišnje medijske djelatnosti. 

Optužnica teška 120 milijuna kuna

Podsjećamo, sport, a naročito NK Zadar, kao i mediji, bili su temelj njegovog poslovnog carstva kojim je – barem do USKOK-ove optužnice za gospodarski kriminal težak 120 milijuna kuna – uspješno upravljao preko tvrtki sličnih imena – Vox Fenix, odnosno Vox d.o.o. I dok su vodeće tvrtke nekadašnjeg Sinovčićeva poslovnog carstva, pak, neslavno propale u stečaju i brisane iz sudskog registra, posljednje osnovana i trenutačno jedina aktivna tvrtka Vox Fenix Media preživljava i, baš kao i feniks, pred sucima trgovačkog suda umire da bi se ponovno rodila iz pepela.

Naime, još lani u listopadu Trgovački sud pokrenuo je stečaj te Sinovčićeve tvrtke s, kako se navodi, troje zaposlenika i to na prijedlog Fine koja je isticala ”evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u iznosu od 20.741,27 kuna”. 

No, na ročište o otvaranju stečaja održanom krajem studenoga Sinovčić se nije pojavio, a sud je najavio kako će u ovom slučaju “odluka biti donesena u zakonskom roku”’. I kako to obično biva u stečajnim postupcima, na idućem ročištu u siječnju bio je imenovan privremeni stečajni upravitelj koji je, radeći svoj posao, otkrio da Sinovčićeva tvrtka ipak ima neku imovinu, nije zrela za stečaj i zaključno – da je netko podmirio dugove.

‘Dužnik nije nesposoban za plaćanje‘

“Iz podneska privremenog stečajnog upravitelja dostavljenog sudu 31. siječnja 2022. proizašlo je da dužnik nije nesposoban za plaćanje jer u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na dan 21. siječnja 2022. nema evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje. Identičan zaključak proizlazi i iz očevidnika neizvršenih osnova za plaćanje od 31. siječnja 2022 . Slijedom navedenog sud je utvrdio da je prestao stečajni razlog i da dužnik nije nesposoban za plaćanje niti prezadužen”  navodi se u sudskom rješenju. 

Ovakvo rješenje možda je iznenadilo i samog Sinovčića. Naravno, ako nije previše preokupiran razvojom djelatnosti svoje u posljednji trenutak spašene tvrtke i pripremom modne revije svojih kreacija, recimo, pod radnim naslovom ”USKOK – Akcija Ribar – zima 2014. – proljeće 2022.”. 

Foto: screenshot RTL/Zagrebi

Objavljeno: 7.2.2022.