Povežite se:
HomeotociMještani Žirja peticijom zaustavili koncesioniranje zgrade napuštene škole

Mještani Žirja peticijom zaustavili koncesioniranje zgrade napuštene škole

 

U zgradi stare škole na Žirju priprema se otvaranje trgovine, treće na otoku sa svega pedesetak stalnih stanovnika, a u istom su objektu najavljeni i “turizam, kulturni sadržaji, smještajni kapaciteti”. Žirjani se boje da je u pozadini dolaska privatnog investitora na otok buduća privatizacija jedne od rijetkih građevina u državnom vlasništvu. Grad Šibenik je zbog peticije zatražio od Emira Berbića, predsjednika MO Žirje, da se s mještanima još jednom konzultira oko namjene školske zgrade

 

Piše: Saša Paparella

Otok Žirje najudaljeniji je i najnerazvijeniji naseljeni otok šibenskog arhipelaga. Iako je na zadnjem popisu stanovništva zabilježeno kako na otoku ima 147 prijavljenih stanovnika, pa je ovih dana čak objavljeno da je Žirje (u relativnom smislu) “u proteklih 10 godina imao najveći porast broja stanovnika među hrvatskim otocima“, te da “na otoku sada stalno živi 44 ljudi više nego li prije deset godina”, činjenica je ipak da na tom otoku tijekom cijele godine živi svega njih 50-ak, dok ostali zimi migriraju na kopno – u Šibenik, Rijeku, Split, Zagreb.

Tih pedesetak mještana sastaje se ispred trgovine, na zidiću pored stare škole ili na malom trgu u selu Žirje, popularnog naziva Srcela. Postoji jedna trgovina koja je otvorena cijele godine, dok druga radi samo ljeti, od svibnja do kraja rujna, kad otok oživi. Početkom kolovoza na otoku bude i do 2000 ljudi, no vrlo brzo Žirjem opet zavlada spokoj.  

Škola – napuštena, devastirana, na kraju privatizirana? 

Nasuprot mirnom životu na otoku zimi, zadnjih mjesec dana je na Žirju nastao nemir – umjesto izgradnje društvenog prostora, lokalna politika je zgradu stare škole isplanirala predati u ruke privatnom investitoru, a koji bi tu otvorio trgovinu i još ponešto. Uz zgradu  pošte, ambulante i jedne prostorije Mjesnog odbora, na otoku nema drugih javnih nekretnina. Vlasnik stare škole je Grad Šibenik, međutim kako na otoku postoji i demokratski izabran Mjesni odbor, Grad Šibenik o sudbini nekretnine odlučuje na temelju prijedloga MO. 

Škola je mala kamena zgrada (tlocrtno oko 100m kvadrata, dvije etaže i pripadajuće okolno zemljište) i nalazi se na raskrižju glavne prometnice otoka, na “vrh briga”. Izgrađena je početkom 20. stoljeća, kad je na otoku živjelo oko 800 stanovnika. Škola je djelovala sve do 70-ih godina, djece je bilo sve manje, stanovništvo je starilo pa više nije bila potrebna. Nakon što je zatvorena, zgrada škole je malo korištena. Nakon domovinskog rata najprije je devastirana, a potom djelomično renovirana u naletu neke investicije koja je ubrzo propala. Postavljen je novi krov, napravljeni su unutarnji zidovi, no daljnja obnova je prekinuta pa zgrada već više od 20 godina stoji netaknuta i ništa se ne pomiče. Međutim, 2018. godine, na inicijativu mještana otoka, Grad Šibenik izrađuje projekt ‘Stara škola Žirje – rekonstrukcija postojećeg objekta društvene namjene i izgradnja sportskih terena i sadržaja’, a sa svrhom prijavljivanja na europske fondove, no projekt nije prošao. 

Otok obilaze geodeti i odvjetnici

Kako tvrde u Gradu Šibeniku, Mjesni odbor Žirje je 2022. inicirao novu ideju i predlaže “da se u tom prostoru otvori dućan i to na način da se za objekt raspiše javni natječaj sa nužnim uvjetom otvaranja trgovine koja bi radila cijelu godinu”. Izrada dokumentacije za takav natječaj bila je u tijeku kad su krajem prosinca 2022. Žirjani pokrenuli inicijativu da se zaustavi takav razvoj događaja, tvrdeći da nitko od mještana nije upoznat s tim planom, a tim više jer su očekivali obnovu zgrade kao društvenog doma novcem iz europskih fondova (kojih ne nedostaje, tvrde iz građanske inicijative).

Dodatne detalje o sudbini namijenjenoj staroj školi mještani su saznali kad su upoznali potencijalne investitore koji su obilazili nekretninu i uz znanje i podršku predsjednika mjesnog odbora Emira Berbića dovodili geodete, odvjetnike i druge stručne osobe kako bi i prije samog natječaja bili spremni. “Ovo kompromitira potencijalni natječaj i baca sjeme sumnje na namjere MO”, rekli su nam članovi mjesne inicijative, koji zasad ne žele otvoreno istupati. 

Iako je predsjednik MO u prosincu 2022. za lokalni časopis Jedra riječi izjavio kako se u prizemlju planira trgovina a na katu smještajne jedinice za radnike, skoro nikome na otoku nije jasno zašto se tako važna nekretnina želi dati za trgovinu kad je 2022. otvoren dućan koji radi cijelu godinu i za njihove je potrebe sasvim dovoljan, a uz njega ljeti radi još jedan, sezonski. Zašto davati jedinu javnu nekretninu u svrhu otvaranja trgovine, koja nije potrebna, i odbacivati projekte koji imaju društvenu svrhu? Pokušavajući spriječiti takav razvoj događaja, uznemireni mještani počeli su skupljati potpise za peticiju, nakon čega je predsjednik MO na svojoj Facebook stranici objavio zanimljivu objavu, u kojoj navodi da bi Grad Šibenik trebao raspisati javni natječaj za koncesiju prostora ‘Stare škole’ u svrhu turizma, kulturnih sadržaja, trgovine i smještaja, što baca novo svjetlo na cijelu priču. 

Kome je Grad Šibenik izgradio igrališta ispred škole?

“Kako će se na tolikom prostoru ugurati trgovina, turizam, kulturni sadržaj i smještaj za zaposlenike? Napominjemo, radi se o prostoru s dvije etaže, svaka s 80-ak kvadrata iskoristivog prostora. Dodatno, komplicira se pitanje igrališta koje je Grad Šibenik sagradio pored škole, na terenu koji pripada školi. Je li Grad Šibenik to igralište gradio za mještane, ili buduće koncesionare? Zašto se gradi igralište na nekretnini koje se uskoro planira dati u koncesiju za otvaranje trgovine?  Napokon, nekretnina stare škole na otoku Žirju je u prostornom planu predviđena za sportsko rekreativne namjene – kako bi se projekt MO (otvaranje trgovine i smještaja) mogao uopće ostvariti u takvim uvjetima? Jedino ako bi i sportski tereni bili dio koncesije, međutim i dalje ostaje pitanje kako bi se opravdala trgovina, smještaj, turizam, kultura?”, navode članovi inicijative koji su nam se obratili.  

Postavili smo upit Gradu Šibeniku i dobili ovakav odgovor: “Grad Šibenik je izradio projekt rekonstrukcije stare škole na otoku Žirju te ga aplicirao na sredstva EU, no isti na žalost nije dobio zeleno svjetlo. Nakon toga je Mjesni odbor Žirije prema Gradu Šibeniku pokrenuo službenu inicijativu da se u tom prostoru otvori trgovina (dućan) i to na način da se za objekt raspiše javni natječaj s nužnim uvjetom otvaranja trgovine koja bi radila cijelu godinu. Dokumentacija za takav natječaj nije zgotovljena, nego se, nakon dostavljene peticije, uputilo Mjesnom odboru da još jednom s mještanima provjeri želju za otvaranjem trgovine. Na svim šibenskim otocima – Krapanj, Zlarin, Kaprije i Žirje, Grad Šibenik u suradnji s Mjesnim odborima planira i realizira projekte koje Mjesni odbori, odnosno predstavnici lokalnog stanovništva ističu kao prioritet. Među njima svakako treba istaknuti otočni vodovod kao najznačajniji projekt čija će realizacija uslijediti; projekt aglomeracije koji je obuhvatio otok Krapanj; sredstvima iz gradskog  proračuna uređuju se šetnice, ceste, dječja igrališta i drugi sadržaji koji su potrebe lokalnog stanovništva”, kažu u Gradu Šibeniku.

Otočani kažu da je priča u osnovi vrlo jednostavna. “Mi želimo jedinu javnu nekretninu obnoviti u društveno-kulturno-sportske namjene, dok MO (političari) želi pod nejasnim uvjetima progurati izdavanje zgrade u dugoročni najam, a investitor bi uložio u obnovu zgrade u svrhu otvaranja trgovine i smještajnih jedinica, ne znamo za koga – za radnike, turizam, kulturu?”, kaže naš sugovornik, koji napominje da je i na Žirju i u Šibeniku na vlasti HDZ. “Onaj isti HDZ koji je usvojio hvalevrijedne programe za otoke, na koje nažalost se otoci ne mogu prijaviti jer im je eto HDZ oteo jedinu javnu nekretninu koju mogu namijeniti u društvene svrhe”. 

Kakva je sudbina stare škole na otoku Žirju? Zasad postoje dvije opcije – ili će zgrada škole biti obnovljena europskim sredstvima i korištena u društvene svrhe (kako zagovaraju mještani) ili će se izdati u koncesiju (kako zagovara MO). Ako bude tako kako predlažu MO i njegov predsjednik Berbić, ako se za par godina takva investicija pokaže nerentabilnom, što je realno za očekivati, koncesionar (odnosno najmoprimac) bi mogao zatražiti  prodaju nekretnine kao kompenzaciju za uloženi novac – pribojavaju se otočani. Prema Berbićevim procjenama, visina investicije u staru školu prelazi 300.000 eura, pa ostaje nejasno kome se može isplatiti toliko ulaganje radi otvaranja treće trgovine na otoku s 50 stalnih stanovnika.

Berbić: “koncesija je jedini način da se Žirje razvije, priče kolaju iz osobnih interesa”

Od Emira Berbića zatražili smo odgovor na niz pitanja, ali niti nakon nekoliko dana nismo ga dobili, pa možemo samo prenijeti njegovu objavu na Facebook stranici MO Žirje. “Koliko je meni poznato, MO Žirje u sadašnjem sastavu nikad nije zaprimio navedeni projekt ‘Stare škole’. Osobno sam čuo priče o tom projektu, ali isti nikad nisam vidio”, piše Berbić, te u drugoj objavi dodaje: “Što znači da će prostor biti koncesioniran? To znači da će se ulagaču priznati dio uložene investicije kroz najam. To je jedini model po kojem se Žirje može pokrenuti i razvijati. Taj prostor će biti prostor svih Žirjana i njegovih posjetitelja – kao jedna pokretačka točka i motiv za podizanje turizma na višu razinu sa svim svojim sadržajima. Stvaranje sadržaja na prostoru ‘Stare škole’ nije namijenjeno stvaranju konkurencije postojećim sadržajima, već isključivo poboljšanju životnih uvjeta na otoku. Tako se ni mala novootvorena trgovina ne mora pribojavati potencijalnog otvaranja nove veće trgovine. Sve priče koje kolaju proizlaze vjerojatno iz osobnih interesa.”

 

Foto: Zagrebi.hr