Povežite se:
HomeMirovinski fondoviMirovinski fondovi PBZ CO i Erste plavi bez objašnjenja preko Jadrana d.d. kupuju tek otvoreni hotel View

Mirovinski fondovi PBZ CO i Erste plavi bez objašnjenja preko Jadrana d.d. kupuju tek otvoreni hotel View

 

Iz dvaju obveznih mirovinskih fondova, vlasnika Jadrana d.d., nismo uspjeli saznati zbog čega će na izvanrednoj skupštini te tvrtke sazvanoj za srijedu od svih hotelijerskih poduzeća ponuđenih na hrvatskom tržištu podržati kupnju neuhodanog hotela View u vlasništvu Pavla Vujnovca i partnera, otvorenog tek ovog ljeta, a kontroverznog od samog početka gradnje. Isto tako, zasad ostaje nejasno kako će Jadran d.d., čiji preneseni gubici iznose 223 milijuna, a dugoročne i kratkoročne obveze 415 milijuna kuna, financirati predloženu akviziciju.

 

Piše. Saša Paparella

Vrlo je vjerojatno da će na izvanredne glavne skupštine Jadrana d.d, koju je uprava te tvrtke sazvala za srijedu 31. kolovoza, biti prihvaćen prijedlog da spomenuti hotelijer preuzme vlasništvo nad kontroverznim hotelom View u Postirama na Braču, koji je tek ove sezone primio prve turiste. Podsjetimo, uprava Jadrana d.d. dioničarima predlaže  “otkup 100 % udjela društva Adria Coast Turizam”, odnosno tvrtke koja u svom portfelju drži spomenuti hotel, “za kupoprodajnu vrijednost koja ne može biti viša od 47,1 milijun eura”. Takva će odluka gotovo sigurno proći, jer obvezni mirovinski fond (OMF) PBZ Croatia osiguranje drži  58,3 posto, a OMF Erste plavi 30,6 posto dionica Jadrana d.d., plus još neke manje pakete te dionice. Erste plavi je već objavio da će podržati odluku o akviziciji hotela View, odnosno tvrtke Adria Coast Turizam. Naravno, moguće je da netko od vlasnika preostalih desetak posto dionica ipak počne propitkivati predloženu transakciju, a zbog koje je izvanredna skupština i sazvana.

Nejasni kriteriji za ulaganje

Nakon što su nam iz uprave Jadrana odbili prije skupštine komentirati svoj prijedlog da se kupi hotel View, pokušali smo od mirovinskih fondova PBZ CO i Erste, kao vlasnika Jadrana d.d. saznati detalje pa smo im poslali nekoliko pitanja – zašto se ide u taj projekt i po kojem kriteriju je bolje ulaganje u Adria Coast Turizam d.o.o. (hotel View) nego li u dionice turističkih kompanija koje već kotiraju na Zagrebačkoj burzi? Osim toga, pitali smo i kako će se ta akvizicija financirati, s obzirom na to da financijski pokazatelji Jadrana ne pokazuju snagu za takav pothvat. Naime, preneseni gubici Jadrana na dan 30. 6. 2022. iznose 223 milijuna, a dugoročne i kratkoročne obveze 415 milijuna kuna.

Iz OMF PBZ CO, zamoljeni smo da “upit proslijedimo dioničkom društvu Jadran Crikvenica koje je ovlašteno dati odgovore na predmetna pitanja”. Iz OMF Erste plavi dobili smo sličan odgovor: “Za donošenje odluka i upravljanje društvom Jadran Crikvenica nadležna je Uprava društva te Nadzorni odbor u okviru svojih ovlaštenja gdje navedena tijela odlučuju o investicijama te osiguravaju sredstva za provođenje planova i ciljeva Društva. Erste d.o.o. za račun fondova pod upravljanjem ne sudjeluje u operativnom poslovanju Društva. Sve ovlasti koje Fond ima kao dioničar Društva propisane su mjerodavnim zakonima i iscrpljuju se u glasačkim i materijalnim pravima dioničara na glavnoj skupštini. Za detaljnije informacije vezane uz operativno poslovanje Društva i detalje o provođenju transakcija ljubazno Vas molimo da se obratite Društvu direktno”.

Mirovinski fondovi kao tajkunski bankomati

Iako Erste prebacuje odgovornost na Upravu, članak 252. stavak 4. Zakona o trgovačkim društvima navodi da obveza naknade štete ne postoji ako se radnja članova Uprave temelji na odluci skupštine. Zato sada čekamo završetak skupštine Jadrana d.d., na kojoj bi se trebali doznati razlozi za kupnju hotela View. Inače, povodom našeg nedavnog teksta u kojem smo naveli da je hotel View projekt Pavla Vujnovca, Zorana Gopca, bivšeg zamjenika šefa SOA-e Josip Jurčevića i još nekih, kolega Marko Repecki objavio je na portalu Telegram tekst pod naslovom ‘Mirovinski fondovi žele kupiti hotel nezaobilaznog poduzetnika. Dokad će tuđim novcem pomagati tajkunima?‘, u kojem napominje da su “Mirovinski fondovi godinama služili kao bankomat raznoraznim tajkunima, a ta praksa, čini se, nije nestala ni danas”.

I ubuduće ćemo pomno pratiti nove akvizicije domaćih mirovinskih fondova. Tim više što se povremeno pojave razne nove ideje ulaganja suspektnog predznaka: primjerice lani je to bila najava investicije od milijardu do milijardu i pol kuna u CRO Value fond koji je – prema najavama regulatora – imao investicijsku strategiju vrlo sličnu Fondovima za gospodarsku suradnju (FGS) na kojima su mirovinci izgubili golemu svotu, a kod kojeg je također bilo nejasnoća oko tumačenja zakona. Danas je to hotel View, sutra, prema najavama, Fortenova u kojoj bi im opet partner bio – Pavao Vujnovac. Regulator još nije uspio prebrojati gubitke od FGS-ova, pa bi bilo razumno spriječiti nove.

 

(objavljeno 30.8.2022.)

Foto: Vlada.hr