Povežite se:
HomeMirovinski fondoviMirovinski fondovi kupuju od Vujnovca, Gopca i družine megalomanski hotel View u Postirama

Mirovinski fondovi kupuju od Vujnovca, Gopca i družine megalomanski hotel View u Postirama

 

Uprava Jadrana d.d. Crikvenica, hotelijerske tvrtke u vlasništvu mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste, nakon što je živopisnoj skupini investitora među kojima je i bivši zamjenik šefa SOA-e prodala nekadašnje vojno odmaralište u Baškom Polju, sada pokušava na izvanrednoj skupštini uvjeriti svoje dioničare da bi od tih istih građevinskih poduzetnika “po cijeni ne višoj od 47,1 milijuna eura” trebali kupiti kontroverzni hotel koji je nagrdio izgled pitomog bračkog mjesta 

 

Piše: Saša Paparella

Tek mjesec dana nakon što je krajem srpnja održana redovna glavna skupština Jadrana d.d iz Crikvenice, uprava te hotelijerske tvrtke sazvala je za 31. kolovoza i izvanrednu glavnu skupštinu. Iako je u prvotnom pozivu na izvanrednu skupštinu bilo tek općenito navedeno kako će se “donijeti odluka o davanju prethodne suglasnosti na stjecanje udjela drugog trgovačkog društva”, iz naknadne obavijesti koju je 18. kolovoza Jadran d.d. poslao Hanfi i Zagrebačkoj burzi, doznajemo da “uprava Društva predlaže otkupiti 100 % udjela društva Adria Coast Turizam za kupoprodajnu vrijednost koja ne može biti viša od 47,1 milijun eura”.

Dioničari Jadrana d.d. obaviješteni o namjeri 13 dana prije skupštine

Na našu molbu da nam barem donekle pojasne razloge te transakcije čija cijena doseže vrijednost tržišne kapitalizacije Jadrana d.d., iz uprave te hotelijerske tvrtke odgovoreno nam je da će “na izvanrednoj Skupštini Jadran d.d.-a jedna od točaka dnevnog reda biti i donošenje odluke o prijedlogu Uprave Jadrana d.d. o mogućem otkupu poslovnog udjela u tvrtki Adria Coast Turizam d.o.o. Odluku o tom prijedlogu donijet će članovi Skupštine. Prije donošenja navedene odluke nismo u mogućnosti javno iznositi informacije i podatke o navedenom poslovnom prijedlogu”.

U stvarnosti, dnevni red ima samo jednu točku, onu o kupnji spomenute tvrtke, jer se druga točka dnevnog reda odnosi na tehnikalije nužne da skupština bude valjana: “otvaranje Glavne skupštine i utvrđivanje kvoruma, sastavljanje popisa nazočnih i zastupanih dioničara uz imenovanje predsjedavajućeg Skupštine”.

Na naš dodatni upit zašto u dnevnom redu nije odmah navedeno ime tvrtke čiji će otkup predložiti dioničarima, te na čiju inicijativu je 18. kolovoz Hanfi, Burzi i javnosti ipak poslana dodatna informaciju s imenom tvrtke Adria Coast Turizam kao one koju se namjerava otkupiti, odgovoreno nam je ovako: “U zavisnosti od odluka Skupštine bit ćemo u mogućnosti pružiti Vama i cijeloj poslovnoj javnosti detaljnije informacije o navedenoj temi u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima i drugim propisima”. Inače, taj zakon propisuje da se poziv na skupštinu dioničara mora objaviti 45 dana prije datuma kad je skupština zakazana, a kako je dopuna s potpunom informacijom o glavnoj točki dnevnog reda poslana svega 13 dana prije skupštine dobili, dioničari Jadrana mogli bi se osjetiti uskraćenima za pravodobnu informaciju. U pozivu je navedeno i da se “u radu glavne skupštine isključuje javnost”.

 U projekt View uloženo je 28 milijuna eura

No što je uopće Adria Coast Turizam i po čemu je ta tvrtka toliko vrijedna?

Odgovor je vezan uz aferu o kojoj se dosta pisalo zadnjih godina dana – ta tvrtka u svom portfelju ima Grand Hotel View u Postirama na Braču, megalomanski objekt otvoren početkom srpnja 2022. koji je sa svojih 220 soba i apartmana s 560 kreveta nepovratno uništio vizuru malog ribarskog mjesta, a dobar dio građana i struke zgranuti su dimenzijama tog zdanja. U medijima se navodi da je u projekt uloženo 28 milijuna eura.

Vlasnici tvrtke i hotela poznata su imena – Pavao Vujnovac, vlasnik Prvog plinarskog društva (PPD), koje je lani prihodovalo 21 milijardu kuna, potom njegov čovjek od povjerenja Damir Spudić, kontroverzni  sportski menadžer Zoran Gobac, bivši zamjenik šefa SOA-e Josip Jurčević, građevinski poduzetnik Romeo Krešić, te uspješna tvrtka Iskraemeco, koja je u vlasništvu Ante Bračića, Maje Bračić Lotrič i slovenske tvrtke Iskra impuls iz Kranja. Inače, Bračić odmah do hotela View ima i hotel Pastura, izgrađen u puno skromnim gabaritima, a koji se i dalje reklamira uz slike Postira nastale prije izgradnje petoetažnog hotela View, koji sada dominira vedutom tog mjesta.

Jadran d.d. već ima sklopljen ugovor o upravljanju hotelom View, koji vrijedi od 1. lipnja do 31. prosinca 2022. i oglašava taj hotel na svojim stranicama. Već prilikom potpisivanja tog ugovora najavljeno je da će u tom razdoblju “ugovorne strane dogovoriti o uvjetima daljnje poslovne suradnje”.

Hotel na pet etaža podržao je načelnik Postira

Ovo nije prvi susret te živopisne skupine zagrebačkih ulagača i Jadrana d.d., hotelijerske tvrtke u vlasništvu PBZ CO i Erste mirovinskih fondova, no prošli put je Jadran d.d. bio taj koji je prodavao, a Vujnovac i društvo su kupovali. Potkraj svibnja pisali smo kako su ti isti investitori početkom 2021. preko svojih tvrtki Adria Podbiokovlje, Adria Baško Polje i Adria Umag, upravo od crikveničkog Jadrana d.d. za 5.138.091,40 eura kupili bivše vojno odmaralište u Baškom Polju površine 268.000 kvadrata, a potom preko HDZ-ovog načelnika, kontroverznog Joška Roščića u kratkom roku izborili prenamjenu negrađevinskog zemljišta u građevinsko i pritom lijepo zaradili. Na internetu su još uvijek javno dostupne prezentacije bivšeg vlasnika tog zemljišta, Jadrana d.d., s planom izgradnje trgovačkog centra, benzinske crpke i 260 ‘urbanih vila’, a koji novi vlasnici mogu realizirati, možda baš novcem koji planiraju dobiti za prodaju hotela View. Jadran d.d. postao je vlasnik nekadašnjeg odmarališta 2018. kupivši od države Club Adriatic, tek nekoliko mjeseci nakon što je i sam bio prodan spomenutim mirovinskim fondovima. Kako nam je u svibnju ove godine rekao oporbeni vijećnik u općini Baška Voda Matejas Jozipović – “mi nismo protiv investicija, ali nenormalno je da Jadran d.d. kupuje Baško Polje od države i onda dijelove prodaju pojedincima na ekonomskoj bazi”.

Dodajmo da je tvrtka Adria Coast turizam, koju zbog hotela View sada žele kupiti mirovinski fondovi, svojevremeno dala ponudu za kupnju hotela ‘Hrvatska’ u Baškoj Vodi, ali ona nije bila prihvaćena, pa su se odlučili započeti projekt s druge strane Bračkog kanala, u tada još slikovitim Postirama, gdje su povoljno kupili zemljište bivše tvornice Sardina i na njemu sagradili hotel na pet etaža uz punu podršku Siniše Marovića, još jednog HDZ-ovog gradonačelnika. Novoizgrađeni Grand Hotel View njegovi će vlasnici, dobije li na skorašnjoj skupštini ta ideja podršku većine dioničara Jadrana d.d., prodati toj hotelijerskoj kući, kako bi oni sami mogli započeti svoj novi građevinski pothvat na lokaciji koju su već odavna zapikirali – u općini Baška Voda.

Foto: Jadran d.d.

(objavljeno 26.8.2022.)