Povežite se:
HomeKorupcijaMinistrica Tramišak zbog ugovora za informatički sustav dobila prijetnju da će ‘biti krvi do koljena’

Ministrica Tramišak zbog ugovora za informatički sustav dobila prijetnju da će ‘biti krvi do koljena’

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak potvrdila je pisanje Nacionala da se zbog tvrtke Omega Software, povezane s M SAN grupom, našla na udaru i primila zlokobne mafijaške prijetnje, ali nije potvrdila da su u tu aferu izravno uključeni Milijan Brkić i Zvonimir Savić

 

“Nažalost ne mogu reći da priča o prijetnjama koje dobivam, a što je objavio tjednik Nacional, nije istinita. Do mene već mjesecima dolaze neizravne prijetnje, i to sve zbog mojih poslovnih odluka na mjestu ministrice. Posljednju od njih, ‘…vidim tu će biti krvi do koljena…’ prenio mi je jedan gospodin, kojeg ovom prilikom ne bih imenovala, a koji je u Ministarstvu bio u siječnju ove godine”, potvrdila je za Jutarnji list Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

Tramišak premna potražiti azil u Bruxellesu

Problemi za ministricu Tramišak počeli su kad je odlučila da neće produljiti ugovor za informatički sustav eFondovi tvrtki Omega Software te da će ga dodijeliti Financijskoj agenciji (Fina). Ni jedna od tih prijetnji nije, kaže, njoj ni osobno, a ni izravno upućena, stoga ih nije ni službeno prijavila nadležnim institucijama. “Ali u tom posljednjem razgovoru s tim čovjekom na njegovu sam opasku ‘o krvi do koljena’ odgovorila da ću onda ja zatražiti politički azil u Bruxellesu. Nisam o prijetnjama razgovarala s premijerom Plenkovićem”, rekla je ministrica Tramišak, koja ističe da za svoje tvrdnje ima i nekoliko svjedoka.

Na pitanje novinara Jutarnjeg lista je li točna spekulacija da je to navodno bio Milijan Brkić, kao što navodi Nacional, ministrica Tramišak rekla  je da ona s Brkićem nikad nije razgovarala, no “iz Fine je čula da je Brkić navodno bio kod njih na sastanku u vrijeme kad je ministarstvo prekinulo suradnju s Omega Softwareom”.

Nacional: ‘dva visoko pozicionirana HDZ-ovca potvrdit će naše navode’

Iako Nacional, uz Brkića, kao osobu koja pritišće ministricu spominje i Zvonimira Savića, specijalnog savjetnika premijera Plenkovića, Jutarnji navodi da je on doduše često u Ministarstvu “ali ministrica Tramišak kaže da je povod Savićevih dolazaka sasvim drugi posao”.

“Ne znam tko stoji iza tih poruka, ne znam ni postoji li neki skriveni vlasnik te tvrtke Omega Software koja je u međuvremenu navodno i promijenila službenog vlasnika, ali te poruke ne prestaju, dapače, samo se intenziviraju i ja se ne osjećam ugodno”, rekla je ministrica Tramišak. Tvrtka Omega Software je u listopadu 2021, kad ju je kupila tvrkta Novčić više, u vlasništvu Stipe Matića, postala dio M SAN grupacije. Jutarnji list je u studenome s ministricom Tramišak objavio intervju u kojem je rekla da se “prepala kad je shvatila da bi se na natječaj za unapređenje kompjutorskog programa eFondovi mogla javiti samo jedna tvrtka”, pa je odbila sastanak s čelnicima te tvrtke, a posao dodijelila Fini.

Nacional tvrdi  da su “Provući ćemo te kroz blato” i “Bit će krvi do koljena”, “samo dvije od brojnih zlokobnih prijetnji koje su kroz proteklih nekoliko mjeseci upućene Nataši Tramišak… Nacional je događaje rekonstruirao nakon što su ga u velikoj diskreciji kontaktirala dva visoka politička izvora bliska vrhu HDZ-a. Oba o svemu spomenutome imaju neposredna saznanja,  sve što znaju spremni s  ponoviti pred istražiteljima USKOK-a i Ureda europskog javnog tužitelja, kao i na sudu”, navodi se u tekstu objavljenom u Nacionalu.

Omega Software: ‘te su konstrukcije zastrašujuće’, najavljene tužbe

Jutarnji list je objavio reagiranje iz tvrtke Omega Softwarea, čiji čelnici “ne žele komentirati neprovjerene, no svakako senzacionalističke medijske objave i izjave o kojima nemaju saznanja…Medijske objave koje spominjete su prepune zaprepašćujućih konstrukcija, s očitim ciljem da se stvori nepovjerenje u tvrtke, velike projekte, tržište i institucije… Naravno da ne prijetimo nikome, dapače, morat ćemo se zaštititi od takvih napada. Takva rijetko viđena konstrukcija podsjeća na priče iz podzemlja, a ne na poslovanje ozbiljne tvrtke na tržištu u uređenoj državi, nanosi štetu koja će nas primorati na zakonski predviđene i dopuštene korake za zaštitu digniteta”.

sp

Foto: screenshot N1

(objavljeno 23.3.2022.)