Povežite se:
HomeDosjeMinistarstvo poznanstva – nije samo Berošev poznanik zaradio, tu su i Kujundžićev susjed, Shimadzu i Medikol

Ministarstvo poznanstva – nije samo Berošev poznanik zaradio, tu su i Kujundžićev susjed, Shimadzu i Medikol

Milan Kujundžić, ministar zdravstva smijenjen u siječnju 2020.

Najnovija afera s tvrtkom Cuspis, u vlasništvu osobe bliske ministru zdravstva Viliju Berošu, samo se nastavlja na niz drugih. Dosad je tvrtkama povezanim s Berošem i raznim njegovim prethodnicima isplaćeno oko 750 milijuna kuna

Zdravstvo se guši u dugovima, pa je tako dug prema veledrogerijama krajem ožujka iznosio pet milijardi kuna. Država je dosad u sanaciju zdravstvenog sustava uložila 6,3 milijarde kuna. Istovremeno se afere u nižu sa svakim novim ministrom. Prema računici objavljenoj u 24 sata, Ministarstvo zdravstva je od 1991. isplatilo 753 milijuna kuna za poslove raznim tvrtkama kojima su pogodovali ministri. 

Kujundžić klizio iz afere u aferu 

Posljednje afere vežu se uz aktualnog ministra Vilija Beroša, u čijem je mandatu Državna revizija otkrila dvije sporne, višemilijunske isplate tvrtki Cuspis njegova prijatelja (ili barem poznanika) Vinka Kojundžića, o čemu smo nedavno pisali

Ministarstvo zdravstva u svom priopćenju doduše podsjeća na odluku  Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje u listopadu 2021. nije pokrenulo proces protiv ministra Beroša zbog navodnog pogodovanja tvrtki Cuspis u postupku javne nabave, a i Beroš je medijima rekao da nije bilo nikakvog pogodovanja.

Zato 24 sata podsjećaju na afere njegovih prethodnika, zbog kojih su neki od njih morali otići. Tako je Beroševog prethodnika Milana Kujundžić, “čiji je mandat obilježen aferama, fotelje 2020. koštala afera zbog imovinske kartice u kojoj nije prijavio svu imovinu, a postoji i sumnja na pogodovanje”. Portal Telegram tada je otkrio da je ministrova supruga Tatjana Kujundžić kupila kuću s okućnicom u Maksimiru za 1,462.500 kuna. Pritom su upozorili kako u imovinskoj kartici nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla isplatiti tu nekretninu. Kujundžić je priopćio da je cijela transakcija bila transparentna i zakonita.

Nadalje, u  imovinskoj kartici prijavio je i da obiteljska kuća u Markuševcu, u kojoj sa suprugom godinama živi, vrijedi samo 900.000 kuna, iako je banka procijenila da ona vrijedi gotovo milijun i pol kuna više. Kujundžići su peterosobnu nekretninu od 132 kvadrata platili tek 100.000 eura, a kupili su je od tvrtke Zidni vrt vlasnice Tatjane Kujundžić, kasnije ugašene zbog nepoštovanja zakona, te opterećene i nekim dodatnim aferama.

To nije bilo sve –  u Kujundžićevu mandatu ministarstvo je isplatilo 4,7 milijuna kuna Nevenu Mrkši, njegovom prvom susjedu i nekadašnjem poslovnom partneru. “Mrkšina tvrtka osnovana je u prosincu 2016., niti dva mjeseca nakon što je Milan Kujundžić stupio na dužnost”, navode 24 sata. Predsjednik Vlade Andrej Plenković stoga je početkom 2020. bio prisiljen razriješiti ministra Kujundžića, a pritom je rekao kako nije znao za te imovinske afere “jer ministri ne prolaze sigurnosnu provjeru”.

Ministar Ljubičić tvrdio da ga je na sporni ugovor s klinikom Medikol natjerao Ivo Sanader

Mandat Andrije Hebranga, ministra u čak tri vlade (Manolićevoj, Gregurićevoj i Sanaderovoj) obilježila je afera Shimadzu. Kao ministar, Hebrang je pogodovao toj tvrtki – koju je doveo u Hrvatsku – da pobjeđuje na natječajima, a kroz nabavu medicinske opreme za hrvatske bolnice uprihodili su najmanje 300 milijuna kuna, podsjećaju 24 sata. Tu je i Siniša Varga, ministar u vladi Zorana Milanovića. Prije toga je bio ravnatelj HZZO-a, a 2022. protiv njega je podignuta optužnica kojom ga se tereti da je na toj funkciji 2012. i 2013. sudjelovao u izvlačenju novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje HZZO nije imao stvarne potrebe.

U mandatu ministra Nevena Ljubičića sklopljen je ugovor s privatnom poliklinikom Medikol. Sve do 2009. Medikol je bila jedina zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je obavljala skupe PET/CT pretrage, i to na trošak HZZO-a. Vlasnici te poliklinike, ljuti što se o tome piše, gonili su novinarku Jutarnjeg lista sve do Ustavnog suda, gdje su upravo ovih dana izgubili, jer su ustavni suci zaključili da je trošenje javnog novca tema od javnog interesa. Ljubičić je 2011., dao iskaz DORH-u, tvrdio je da je  bivši premijer Ivo Sanader od njega zahtijevao da potpiše sporni ugovor s Medikolom. Ljubičićev nasljednik Darko Milinović, koji je postao ministar 2008. u drugom mandatu Ive Sanadera, također je bio umiješan u aferu Medikol. 

Jedina osoba koja je podnijela ostavku na mjesto ministrice bila je Ana Stavljenić-Rukavina nakon afere Baxter u kojoj je umrlo 23 ljudi zbog neispravnih Baxterovih filtara na dijalizatorima. Stavljenić-Rukavina kiksala je još jednom – u završnoj je fazi karijere odlučila postati jedna od najbližih suradnica Milana Bandića i nagrađena je nizom funkcija, a zbog svoje umiješanosti u aferu Srebrnjak u lipnju 2021. je uhićena. 

sp

Foto: screenshot N1/Zagrebi

(objavljeno 9.4.2022.)