Povežite se:
HomeNedodirljiviMinistar Filipović kao izvanrednog revizora u gigantski HEP šalje tvrtku s dvoje zaposlenika

Ministar Filipović kao izvanrednog revizora u gigantski HEP šalje tvrtku s dvoje zaposlenika

 

Tvrtka Confida-revizija d.o.o., koja je lani poslovala s prihodom od 1,1 milijun kuna i 15.000 kuna dobiti, pročešljat će poslovanje HEP-a, koji je imao prihod od 10,4 milijarde kuna i preko milijarde čiste dobiti.  U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja tvrde da je revizor odabran nakon što je poziv na dostavu ponude upućen na adrese pet tvrtki

 

Piše: Saša Paparella

Najava da će Vlada u HEP uputiti izvanrednu reviziju znači da je premijer Andrej Plenković odlučio povući potez koji se već dugo čeka – preispitati poslovanje mega-tvrtke koju vodi njemu bliski Frane Barbarić. Upitan u Dnevniku Nove TV je li to na neki način iskaz nepovjerenja prema aktualnim kompanijskim strukturama, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je odvratio: ”Ne bih to gledao kroz prizmu vjerujem li nekome ili ne vjerujem, nego kroz prizmu toga da nam trebaju precizni podaci i činjenice kako bismo mogli donositi kvalitetne odluke u budućnosti”. S njim se začudo složio i predsjednik Uprave HEP-a Barbarić, opterećen aferama u rasponu od samovoljnog kadroviranja do potpuno netransparentnog trošenja ogromnih svota na oglašavanje, i to uglavnom preko Real grupe. Iako se upravo njegov rad ovim potezom propituje, Barbarić kaže da je “revizija dobar potez Ministarstva gospodarstva” i smatra da isto treba napraviti u svim poslovnim subjektima u Hrvatskoj koji su u pretežito državnom vlasništvu.

Confida ima 60 dana za reviziju

Večernji list navodi da je revizija povjerena tvrtki Confida-revizije d.o.o., a čiji bi stručnjaci trebali utvrditi kako je HEP poslovao od početka prošle do 30. rujna ove godine. Zanimljivo je da država u kontrolu kompanije čiji godišnji prihod dostiže 10,4 milijardi kuna šalje tvrtku sa svega dva zaposlenika i 20.000 kuna temeljnog kapitala, koja je prošlu godinu završila sa 1,1 milijuna kuna prihoda i 15.000 kuna dobiti.  Zagrebačka tvrtka Confida-revizije u vlasništvu je Confida Süd Wirtschaftsprüfungsgesellschaft m.b.H iz Graza, revizorske kuće s nizom ureda u svakoj državi nastaloj raspadom SFRJ uključujući i Kosovo, te u Albaniji. Ugledni revizor kojeg smo zamolili za komentar, ali ne želi pod svojim imenom govoriti o konkurenciji, pita se zašto ministar Filipović – ako u nešto sumnja – ne pošalje u HEP inspektore iz Porezne uprave, a za Confidu kaže da nikad nije čuo i pita se kako je odabrana baš ta tvrtka.

U Ministarstvu gospodarstva brzo smo dobili odgovor na upit o angažiranju Confide. “Sukladno Pravilniku o planiranju i provedbi postupaka nabave robe, radova, usluga i provedbe projektnih natječaja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, upućen je poziv za dostavu ponuda na pet adresa gospodarskih subjekata te je slijedom zaprimljenih ponuda odabrana ponuda društva Confida-revizija d.o.o., Zagreb. Za uslugu je 27. listopada 2022. izdana narudžbenica (čiji je sastavni dio opis predmeta nabave) s rokom izvršenja 60 radnih dana od njenog izdavanja. Predmetna narudžbenica bit će vidljiva u Registru prilikom prvog ažuriranja, a sve sukladno članku 6. stavku 2. Pravilnika o planu nabave, registru ugovora, prethodnom savjetovanju i analizi tržišta u javnoj nabavi. O rezultatima revizije bit ćete pravovremeno obaviješteni”, odgovoreno nam je.

HEP i dalje ignorira upite javnosti o trošenju našeg novca

Inače, neki od komentara ispod spomenutog teksta u Večernjem listu govore da su pojedini čitatelji svjesniji dubine problema u HEP-u od vlade RH. “Ono što je u Jugoslaviji bio Agrokomerc (sinonim za pljačku), to je HEP u Hrvatskoj”, piše u jednom komentaru. “Bravo, napokon, HEP je država u državi, 47 odmarališta za ‘radnike’ na najljepšim lokacijama, stotine auta (Audija) dostupnih 24 sata dnevno, stotine milijuna kuna za reklamiranje kompanije koja ustvari nema konkurencije, tko to sve plaća? Svi mi koji kupujemo struju od HEP”, navodi se u drugom komentaru.

Nažalost, iako u državnom vlasništvu, HEP je i dalje tvrtka iz koje se ne mogu dobiti odgovori na postavljena pitanja. Tome smo nekidan ponovno i sami posvjedočili kad smo dobili odbijenicu još jednog zahtjeva za pristupom informacijama, čime je prekršen Zakon o pravu na pristup informacijama (ZPPI). Od HEP-u smo nedavno zatražili preko 200 dokumenata o njihovom sponzorstvu i medijskom pokroviteljstvu u zadnje četiri godine, s urednom signaturom kako bi im olakšali potragu. Nažalost, umjesto traženih dokumenata stigao je odgovor u kojem se naš zahtjev odbija zato što smo – kako si je HEP-ov službenik za informiranje dao za pravo komentirati – “zloupotrebili zakon zatraživši nenormalnu količinu informacija”, pa se u obrazloženju rješenja navodi da  HEP (inače tvrtka sa 478 zaposlenika) nema dovoljno djelatnika da prikupe i pošalju nam tražene informacije, te nas se proziva da smo “opteretili rad i redovito funkcioniranje tijela javne vlasti”.

Nakon te odbijenice ljubazno smo pitali HEP-ovog povjerenika za informiranje koja bi to bila “normalna” količina dokumenata koje nam je HEP u stanju dostaviti, no odgovor nažalost nismo dobili. Potom smo uputili još jedan zahtjev za pristup informacijama u kojem smo tražili svega 26 dokumenata o sponzorstvima u 2021., no izgleda da je i to bilo previše posla za hrvatskog energetskog diva, jer u zakonskom roku iz HEP-a nismo dobili odgovor, pa smo se obratili Povjereniku za informiranje Zoranu Pičuljanu, u čiji ured žalbe na račun HEP-ovog ignoriranja javnosti učestalo stižu. Zato sada, s ove strane neprobojnih vrata HEP-a, nestrpljivo čekamo rezultate izvanredne revizije ministra Filipovića.

 

(objavljeno: 19.11.2022.)

Foto: Dnevnik.hr