Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeMilanović ne želi biti pokrovitelj Festivala bespravne gradnje u Vruji, posvećenog njegovu donatoru Latkoviću

Milanović ne želi biti pokrovitelj Festivala bespravne gradnje u Vruji, posvećenog njegovu donatoru Latkoviću

Predsjednik RH Zoran Milanović oglušio se na pozive organizatora drugog Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode, koji se održava ovu subotu. Protiv Milanovićevog donatora Stipe Latkovića i njegove tvrtke Point Split nedavno je podignuta optužnica zbog sumnje na devastaciju uvale Vruja

 

Udruga Puntapet, organizator Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode, zatražila je od Ureda predsjednika Zorana Milanovića visoko pokroviteljstvo ove manifestacije koji će se u subotu, 2. srpnja održati u uvali Vruja. No, čini se kako od toga neće biti ništa, javlja Morski.hr.

“Priložili smo svu potrebnu dokumentaciju i zahtjev poslali na vrijeme, 14. svibnja. Prošlo je mjesec i dvanaest dana od tada, a mi još nismo dobili odgovor, iako nam je prije koji tjedan iz Ureda predsjednika rečeno da će glasanje i odluka biti onaj dan kad su nas nazvali i će nam se odmah javiti s rezultatima. Slali smo upite, ali ni na jedan nismo dobili odgovor, pa je logično za pretpostaviti kako ovo znači da je predsjednik odbio biti pokrovitelj naše kulturno-ekološke manifestacije”, kažu organizatori festivala.

Traži se rušenje ilegalnih objekata, procesuiranje investitora i svih odgovornih

Predsjednik je često pokrovitelj raznih događanja, ali za razliku od onoga kad je bespravni graditelj u Vruji Stipe Latković bio pokrovitelj njegove izborne kampanje, predsjednička pokroviteljstva ne znače donaciju novca, nego su ona simboličnog karaktera. Predsjednik je ovih dana pokrovitelj izložbe slika u Muzeju planinarstva Ivanec, Sinjske alke, Picokijade u Đurđevcu, Hrvatskih dana osiguranja 2022., dvodnevnog znanstvenog skupa o Kralju Zvonimiru u Kninu te mnogih drugih događanja.

Nedavno je protiv Latkovića i tvrtke Point Split koja je donirala Milanovića, splitsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog sumnje na devastaciju uvale Vruja. Prosvjedom u Vruji, usmjerenom protiv tromih institucija koje sporo ili nikako ne uklanjanju bespravne objekte na pomorskom dobru, traži se rušenje ilegalnih objekata na Vruji i procesuiranje ne samo investitora nego i svih odgovornih koji su dopustili da devastacija traje dva desetljeća. Poziva se na hitnu sanaciju opasnih, potencijalno kancerogenih ostataka bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu, čijim odgađanjem država krši vlastite zakone, a traži se i kontrola nad dohranama, odnosno proširivanjima plaža, kazne za odgovorne osobe koje nasipaju more zabranjenim materijalima poput zemlje i novcem građana uništavaju ekosustav.

U programu su Psihijatri na Vruji: besplatna psihološka pomoć za stradale u kontaktu s državnim institucijama, potom Ritualno prizivanje bagera Državnog inspektorata – seansa uz šamane koju predvodi Vice Guru, bit će tu i Melodije betoniranog Jadrana gdje u festivalskom programu nastupaju Severina, Edo Maajka, Amira Medunjanin, Žan Jakopač te bendovi i gosti iznenađenja.

Pozvani su i ministar Filipović i inspektor Mikulić

Na 2. veliki prosvjed u Vruji organizatori su uputili posebne VIP pozivnice dvojici HDZ-ovaca – ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću te šefu Državnog inspektorata Andriji Mikuliću. Filipović je pozvan jer je u njegovu resoru sanacija opasnih, prema mišljenju struke, potencijalno kancerogenih ostataka tvornice u Dugom Ratu koju se država obvezala napraviti od 2019. godine, a sanaciju su zadnji put odgodili u svibnju ove godine kad je odbijen prijedlog da se u rebalansu proračuna odvoje sredstva za njen početak. Od Mikulića prosvjednici traže rušenje bespravnih građevina izgrađenih i na pomorskom dobru i na državnom zemljištu u Vruji. Građevinska inspekcija godinama je izdavala naloge da se uklone bespravni objekti u Vruji, ali do danas ništa nije srušeno, a neki su objekti i legalizirani.

sp

(objavljeno 29.6.2022.)

Foto: organizatori Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode