Povežite se:
HomeMedijiMedijsko podzemlje: od šest portala koje je VEM izbrisao, Sloboda.hr, Maxportal i Zadardanas i dalje objavljuju

Medijsko podzemlje: od šest portala koje je VEM izbrisao, Sloboda.hr, Maxportal i Zadardanas i dalje objavljuju

 

Foto: screenshot Sloboda.hr

 

Vijeće za elektroničke medije (VEM) je kao medijski regulator zbog poticanje mizoginije i nasilja prema ženama u tekstu ‘Feminizam kao pokret ružnih žena’ izdalo prekršajni nalog od 100.000 kuna udruzi Sloboda kao nakladniku istoimenog portala, no potom se ustanovilo da ta udruga ne postoji još od 2018., a kako portal Sloboda.hr u impresumu nema istaknutog nakladnika niti  imena urednika i novinara slučaj je preuzeo MUP

 

Piše: Miroslav Edvin Habek

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u posljednjih je godinu dana izbrisalo šest nakladnika iz Upisnika pružatelja medijskih usluga, ali unatoč brisanjima iz registra, portali Sloboda.hr., Maxportal i Zadardanas i dalje su aktivni i svakodnevno objavljuju nove sadržaje.

Ukratko, to je ‘lead’ relativno kratke agencijske vijesti državne novinske agencije Hine koja je, s jedne strane, pokazala rezultate primjene hrvatskog medijskog zakonodavstva u ‘čišćenju’ portala koji ne zadovoljavaju ni elementarne uvjete da budu prihvaćeni kao iole relevantni mediji, a s druge strane, pak, otvorila pitanje kako uopće sankcionirati hrvatske medije koji šire govor mržnje, potiču na nasilje prema ranjivim društvenim skupinama ili jednostavno – šire fake news ili dezinformacije.

Slobodu.hr pokrenula “skupina studenata okupljenih oko ideje promicanja ljudskih prava i medijskih sloboda”

Priča s ”portalima koji ne bi smjeli biti portali” zakotrljala se nakon vijesti o pokušaju sankcioniranja jedne, uvjetno rečeno, “elektroničke publikacije” koja postoji već nekoliko godina, objavljuje tekstove koji, između ostaloga, potiču mizoginiju i nasilje prema ženama, a ima simbolički naziv Sloboda.hr. Naime, VEM je kao hrvatski medijski regulator nedavno potvrdio da je izdan prekršajni nalog od 100.000 kuna udruzi Sloboda kao nakladniku zbog članka Feminizam kao pokret ružnih žena objavljenog na portalu Sloboda.hr, a na temelju pritužbe za poticanje mizoginije i nasilja prema ženama.

Pritužbu protiv Slobode.hr podnijela je Pučka pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je zatražila i da se utvrdi udovoljava li uopće taj portal kriterijima za status elektroničke publikacije. VEM je o tom slučaju raspravljao na sjednici u ožujku, a ovdje potpisanom suradniku Hine potvrđeno je da je prekršajni nalog Slobodi.hr bio izdan zbog toga što nije, sukladno Zakonu o elektroničkim medijima, bila podnesena prijava za upis u Upisnik pružatelja medijskih usluga i elektroničkih publikacija koji vodi Agencija za elektroničke medije (AEM).

No, već na idućoj sjednici VEM-a  prvotna odluka o novčanom kažnjavanju je promijenjena jer je utvrđeno kako je udruga prestala postojati krajem listopada 2018.i brisana je iz Registra udruga. Stoga je odlučeno da se ovaj predmet proslijedi Ministarstvu unutarnjih poslova, ističu u VEM-u. I pritom, naravno, slijede problemi jer portal Sloboda.hr u impresumu nema istaknutog nakladnika,  imena urednika i novinara. Umjesto toga, uvjetno rečeno, stidljivo, ali definitivno lažno skromno se navodi  kako ga je još 2014. “pokrenula skupina studenata okupljenih oko ideje promicanja ljudskih prava, medijskih sloboda i kulturnih vrijednosti” i to u “skladu s vrijednostima nenasilja i tolerancije”. Stoga, MUP bi trebao istražiti tko uopće vodi taj portal da bi se, eventualno, mogla  naplatiti kazna na temelju prekršajnog naloga, ali i eventualno ugasiti – “izbrisati”, taj portal iz hrvatskog medijskog prostora.

Nakladnicima Maxportala i portala Zadardanas prijete kazne i do milijun kuna

Zanimljivo, izricanje kazne nakladniku portala zbog, kako se isticalo u pritužbi, poticanja mizoginije i nasilja prema ženama bio je potvrđeno upravo u  vrijeme održavanja Fažana Media Festa, međunarodnog multimedijalnog festivala čija je glavna tema bila  Žena i mediji s posebnim naglaskom na borbu protiv diskriminacije i nasilja nad ženama u medijima. Glavni koordinator FMF-a i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković pritom je istaknuo važnost te nedavne odluke VEM-a. ”Ta je odluka važna kao poruka da se ne smije tolerirati verbalno nasilje prema ženama kao niti svaka druga vrsta nasilja. Posebno je važno što je do ove odluke došlo na inicijativu Pučke pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Bilo bi dobro da i druge institucije prate taj primjer.”, kazao je Leković.

Ta odluka odjeknula je i u Europi, odnosno na nama bliskom zapadnom Balkanu. Konkretno, Ognen Janeski, novinar makedonske televizije 24 i ambasador Vijeća Europe i EU-a protiv govora mržnje za zapadni Balkan istaknuo je važnost ovog hrvatskog primjera. “Što  se tiče ove odluke hrvatskog VEM-a , ona je veoma važna i  za nas u Sjevernoj Makedoniji, ali i u cijelom Balkanu te može poslužiti kao primjer . Mi smo se tek počeli baviti ovim problemima, a imamo puno pritužbi za nasilje. No, s druge strane, državne institucije na cijelom Balkanu ne rade svoj posao i sve ostaje ispod tepiha. Na hrvatskom primjeru možemo učiti”, zaključio je Janeski.

S druge strane, VEM je u lipnju donio i odluku o ispisivanju iz  Knjige pružatelja elektroničkih publikacija nakladnike Maxportal j.d.o.o.  (Maxportal.hr ) i Animus  j.d.o.o. (Zadardanas.com) jer su, nakon provedenog stečaja, brisani iz registra trgovačkog suda. No, unatoč tome – oba portala i dalje svakodnevno emitiraju sadržaj, s time da portal zadardanas.com nema ni internetsku domenu hr., istaknut impresum ni navedena imena urednika ni novinara, ali zato u zaglavlju ističu  ”10 godina s vama”.

Kako navode u AEM-u,  a pozivajući se na odredbe Zakona o elektroničkim medijima, za  takvo “pružanje usluga elektroničkih publikacija” predviđene su drastične kazne. “Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do milijun kuna  kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja obavlja djelatnost pružanja audio ili audiovizualnih medijskih usluga odnosno pružanja usluga elektroničkih publikacija, a nije kao pružatelj medijskih usluga odnosno pružatelj elektroničkih publikacija upisana u sudski ili drugi propisani registar”, ističu u AEM-u.

Zovko: “to nije novinarstvo, niti se tu može govoriti o slobodi izražavanja”

Vezano uz sankcioniranje reagiralo je i Ministarstvo kulture i medija koje je u zakašnjelom odgovoru Hini navelo i okolnosti kažnjavanja portala, naravno, u skladu s hrvatskim zakonima. ”U članku 94. stavak 8. Zakona o elektroničkim medijima propisano da se u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija upisuju one elektroničke publikacije koje ispunjavaju uvjete propisane zakonom te uvjete koje propiše Vijeće za elektroničke medije pravilnikom. Stoga je Vijeće kao regulatorno tijelo u mogućnosti odrediti i dodatna pravila vezana za upis i brisanje elektroničkih publikacija u Upisnik.  Valja istaknuti da su sve prekršajne odredbe usklađene i s drugim zakonima u RH te nije moguće za isti prekršaj i/ili kazneno djelo pojedinu pravnu i/ili fizičku osobu kažnjavati temeljem dva ili više različitih propisa. Stoga kažnjavanje za kolokvijalno rečeno, govor mržnje nije moguće dodatno kazniti prema Zakonu o elektroničkim medijima, nego temeljem Kaznenog zakona kojeg provode nadležna tijela’’, ističu u Ministarstvu.

Zaključno, situaciju s nakladnicima portala koji objavljuju sadržaj pritom kršeći odredbe zakona, za Hinu je prokomentirao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko. ”Pohvaljujemo želju regulatora da brišu iz Upisnika pružatelja elektroničkih publikacija portale za koje nije jasno tko su vlasnici ili koji šire govor mržnje, ali ostaje problem što neki od njih i nakon toga nastavljaju s radom. Ovo pitanje koje zahtijeva rad većeg broja institucija kako bi se uredilo medijsko polje, odnosno na adekvatan način onemogućio rad onih koji su mediji samo po nazivu, a kojima je primarna svrha širenje netrpeljivosti prema raznim skupinama u društvu, ali i širenje dezinformacija”, kazao je Zovko. ”To nije novinarstvo, niti se tu može govoriti o slobodi izražavanja”, zaključio je.

 

(objavljeno 21.9.2022.)