Povežite se:
HomeMedijiMaja Đerek prijavila glavnu urednicu Slobodne Dalmacije zbog ‘kontinuiranih medijskih manipulacija’

Maja Đerek prijavila glavnu urednicu Slobodne Dalmacije zbog ‘kontinuiranih medijskih manipulacija’

Nekadašnja zviždačica iz tvrtke Državne nekretnine, koju su lani splitske vlasti angažirale na sređivanju stanja u gradskom nekretninskom portfelju, podnijela je Vijeću časti HND-a četiri prijave protiv Sandre Lapenda Lemo zbog “medijske manipulacije u cilju zadržavanja privilegija pojedinaca i interesnih skupina koji su godinama parazitirali na vrijednoj gradskoj imovini”

 

Kao što je prije nekoliko dana najavila, pročelnica splitskog Upravnog odjela za gradsku imovinu Maja Đerek podnijela je Novinarskom vijeću časti HND-a četiri prijave protiv glavne urednice Slobodne Dalmacije, Sandre Lapenda Lemo, “kao najodgovornije osobe koja kontinuirano provodi metode medijske manipulacije kako bi se spriječilo uvođenje reda u upravljanje vrijednom gradskom imovinom. Zadnja tri mjeseca smo kod pojedinih novinara Slobodne Dalmacije svjedočili korištenju prozirnih metoda medijske manipulacije: korištenje neprovjerenih informacija, manipulacija činjenicama, pristrano izvještavanje, svjesno dezinformiranje javnosti i korištenje spinova. Cilj ovakve smišljene medijske manipulacije je bio zadržavanje privilegija pojedinaca i interesnih skupina koji su godinama (dokazano) parazitirali na vrijednoj gradskoj imovini, a čime su radili evidentnu štetu ostalim sugrađanima koji poštuju zakone te gradskom proračunu”, navela je Maja Đerek na svom Facebook profilu.

‘Mrziteljica svega hrvatskog’

“Korištene su sve moguće metode medijske manipulacije kako bi me se kao nadležnu pročelnicu ušutkalo, obeshrabrilo, omalovažilo te diskreditiralo na osobnoj i profesionalnoj razini. Tako sam svjesno prikazivana kao “socijalno neosjetljiva” osoba koja gazi malog čovjeka, žena koja gasi “kulturnu instituciju” (privatni antikvarijat), koja “mrzi sve hrvatsko” i koja želi zabraniti rad “staroj hrvatskoj instituciji” (Matica hrvatska). Kada su svi pokušaji manipulacije neslavno propali- tada je uredništvo Slobodne Dalmacije počelo javno objavljivati čak i otvorene prijetnje pojedinaca”, navodi Maja Đerek u svom statusu na Facebooku.
“Sve je počelo potpuno neistinitim i uvredljivim tekstom našeg poznatog pisca Ante Tomića u kojem me je, neposredno pred Dan žena, okarakterizirao kao “kokoš” i “spremačica”, čime je uvrijedio i sve one koji se bave ovim časnim zanimanjem. Pri tome se taj dugogodišnji borac za pravedniju i bolju Hrvatsku nije udostojio poslati niti jedan službeni upit vezano za tematiku privatnog antikvarijata, nije se udostojio niti kvalitetno informirati o materiji o kojoj piše, ali se nije ni udostojio do današnjeg dana odazvati na moj javni poziv da mu kao nadležna pročelnica dostavim sve dokaze kršenja propisa u slučaju privatnog antikvarijata, a kojeg Tomić naziva “kulturnom institucijom”. Nakon objave mog demantija gospodin Tomić se više nije oglašavao po ovom pitanju”, piše Maja Đerek.

Uvođenje reda usporedili s – holokaustom
“Na Tomićev tekst se ubrzo nadovezuje novinar Marin Prvan. Neposredno pred Dan sjećanja na žrtve Holokausta, novinar Prvan u svom originalnom tekstu moj zakoniti rad i uvođenje reda u nered dovodi u paralelu s ubijanjem milijuna nedužnih ljudi tijekom Holokausta jer su se, prema logici novinara Prvana, i u Hitlerovoj Njemačkoj također samo provodili zakoni!? Ta sramotna rečenica je bila objavljena u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije te do oko 13 sati na dan objave u online izdanju. Potom je misteriozno nestala u online izdanju, bez napomene ili isprike. Iako sam u dva navrata glavnoj urednici Lapenda Lemo dostavljala argumentirane demantije oko ovog nevjerojatno uvredljivog teksta – isti nikad nije objavljen niti je urednica našla shodnim ispričati se za ovakvo novinarstvo.
Potom je uslijedio tekst novinarke Gattin u kojem me se već u naslovu optužuje već da bi “stavila i katedralu i Poljud na bubanj“. Naravno, novinarka je “zaboravila” spomenuti u članku da mi je za postavljene upite dala točno tri sata vremena te da je u navedenom tekstu kao izvor koristila isključivo svoju kolegicu iz uredništva Slobodne Dalmacije – Snježanu Šetka. Naime, gospođa Šetka je ujedno i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Splitu, koja se ne oglašava od kada sam poslala dopis da su opet dužni ionako simboličnu mjesečnu zakupninu. Ponovno sam u dva navrata glavnoj urednici Lapenda Lemo slala argumentirane demantije. Demanti je objavljen tek nakon 10 dana i to na izričito usmeno i pismeno inzistiranje glavne urednice da se izbaci dio oko sumnje u sukob interesa i pristrano izvještavanje zbog kolegijalnog odnosa novinarke Gattin i urednice/predsjednice Ogranka”, navodi šefica Upravnog odjela za gradsku imovinu.

‘Uredništvo prijavljuje kršenje GDPR-a, ali ne i otvorene prijetnje’
“Kap koja je prelila čašu je nedavna javna objava prijetećeg e-maila bespravnog korisnika od strane Slobodne Dalmacije, a u kojem se izravno i teško prijeti meni i gradonačelniku Puljku. Umjesto da se poštuju načela novinarske struke te da se e-mail takvog sadržaja nikako ne objavljuje javno, glavna se urednica (vjerojatno u svojoj nemoći) odlučuje čak i na takav potez. Zanimljivo je da ovakvu tešku prijetnju uredništvo Slobodne Dalmacije nije kazneno prijavilo, ali je zato bilo vrlo orno odmah prijaviti nadležnoj agenciji kršenje GDPR-a prilikom objave liste dugovanja za gradske nekretnine, a čime je gradu nanesena milijunska šteta. Zanimljiv selektivni pristup.
Želim naglasiti da apsolutno podržavam kritički rad medija prema svim oblicima izvršne vlasti te sam stoga uvijek bila dostupna svim medijima kojima isključivo osobno odgovaram što iziskuje jako puno vremena i energije. Tako ću i nastaviti. S dijelom novinara Slobodne Dalmacije sam uvijek korektno i profesionalno surađivala. Apsolutno sam svjesna ogromne pomoći koju su mi mediji pružili u prokazivanju nezakonitosti na mojem sadašnjem, ali i bivšem radnom mjestu. Stoga osjećam posebnu odgovornost prema medijima i prema javnosti da se dostavi istinita, precizna i dokaziva informacija. Međutim, više neću šutke promatrati očito neprofesionalno djelovanje pojedinaca iz Slobodne Dalmacije koji koriste svoje pozicije kako bi se dodvorili raznim interesnim skupinama. Tu povlačim granicu!”, napisala je Maja Đerek.

sp

Foto: N1

(objavljeno 7.6.2023.)