Povežite se:
HomeKorupcijaMainstream mediji, HDZ-ovi kompanjoni u svakoj lošoj zamisli

Mainstream mediji, HDZ-ovi kompanjoni u svakoj lošoj zamisli

Mislav Šimatović i Andrej Plenković prilikom sramotne dodjele nagrade za “događaj godine”

 

Afera zbog koje su morali otići Davor Filipović i Jurica Lovrinčević pokazala je svu bijedu hrvatske politike, ali i medija, prvenstveno Večernjaka koji sada na silu okreće fokus prema Mostu, stranci koja neprestano prokazuje korupciju

 

Piše: Saša Paparella

“Kontroliram Janaf, Fond za nuklearnu energiju, to ti je sve ispod mene. Zatim ovaj fond za okoliš, Hrvatske vode. Iz svih tih izvora ja mogu pustit”, pohvalio se Jurica Lovrinčević, jedan od vodećih dioničara Pevexa i dojučerašnji savjetnik dojučerašnjeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, novinaru Marinu Vlahoviću, instruirajući ga kako da pridobije naklonost direktora lokalne Mreža TV.  Izbori su blizu, pa je svaka medijska podrška dobrodošla.

Sateliti uzvraćaju udarac

Tako smo na samom izmaku godine

dobili još jednu aferu, koja možda bolje od svih ostalih razgolićuje bijedu države koju smo stvorili. Akteri su: bahati ministar koji doslovce ne zna sam prijeći preko ceste i njegov savjetnik koji – dalo bi se zaključiti – s novinarima radi dilove oko podjele državnog novca. Prva dvojica, Filipović i Lovrinčević, prevršila su svaku mjeru čak  za Plenkovićev ukus, pa su ekspresno smijenjeni. Buknula je afera, nakon koje su mainstream mediji pokušali sanirati štetu. Nije trebalo puno čekati, pa su Vlast i njeni sateliti uzvratili udarac. Brzo je reagirao Večernji list, prebacujući lopticu na polovicu Mosta. Pritom su – što kao relativno ozbiljna tiskovina dosad nisu radili – objavili screenshotova prepiske Nikole Grmoje i Lovrinčevića.

“Suradnja Grmoje s Lovrinčevićem išla je toliko daleko da je Lovrinčević dobrim dijelom kreirao javne nastupe Nikole Grmoje i Zvonimira Troskota, što je najočitije bilo vidljivo u situaciji kada je Most među oporbenim zastupnicima u Saboru inzistirao na tome da se ministra Filipovića ne spominje kao odgovornog u aferi plin za cent, niti da se traži njegova odgovornost”, navodi se na početku Večernjakovog teksta koji eto glavni problem vidi u – Mostu.

Očekivano, mostovci nisu ostali dužni. Gostujući u srijedu na N1, Nino Raspudić rekao je: “Vrlo je zanimljivo da su u ovoj situaciji panike ponovno novinar Mislav Šimatović i Večernji list u ulozi nekoga tko pokušava zbuniti javnost i puštati sipino crnilo da makne pozornost od merituma. Siguran sam da će saborsko istražno povjerenstvo, čiji smo osnutak tražili, tu imati lijepi trag. Apelirao sam da DORH, ali i europski javni tužitelj, poduzmu  sve što je u njihovoj moći”, rekao je Raspudić, koji je kao član saborskog odbora za informiranje službeno pozvao da se sazove javna sjednica “jer imamo snimljeno situaciju da se javnim novcem građana plaćaju mediji da bi nekome pogodovalo, a pola tog novca ide u privatne džepove. Još važnije, tražili smo istražno povjerenstvo da istraži kontroliraju li se javnim novcem mediji i agencije, kako se stvara privid kojim se prikriva brutalna stvarnost Plenkovićeve Hrvatske”, rekao je Raspudić.

‘Neka zapjeva i Vujnovac’

Zastupnik Mosta nije zanijekao autentičnost poruka između njegovog kolege Grmoje i Lovrinčevića, pozvavši “sve druge da pjevaju o korupciji, Most će sve to objaviti. Neka zapjeva i Pavao Vujnovac, siva eminencija Domovinskog pokreta i čovjek koji kontrolira 20 posto hrvatske ekonomije, neka kaže kome je sve davao lovu”.

Govoreći o rasipanju državnog novca, Raspudić je rekao da je “banalna stvar što se državni monopolisti  preko cijele strane reklamiraju u novinama”, a obrušio se i na brojne besmislene konferencije. kao rezultat, spomenuo je zataškavanje afere Hrvatske šume i brojnih drugih.

Uskoro bi se mogle odmotati mnoge od tih priča, a jedna od zanimljivijih bit će uloga mainstream medija u podržavaju vlade Andreja Plenkovića. cijeli niz oporbenih zastupnika založio se da Vlada položi račune kojim medijima i koliko su novaca davali,  a to je tema kojom su su dosad uglavnom bavili naš portal i naravno Gong.

Zaslužena nagrada članici Borga

Za Večernjak je posebno tužna činjenica da se sve ovo događa svega tjedan dana nakon što je njihov “stručni žiri“, kako su ga nazvali, za gospodarstvenika godine izabrao bivšu HDZ-ovu ministricu, danas šeficu Podravke Martinu Dalić, koja je vladu morala napustiti zbog Afere Borg. Nije ona jedina obilježena aferom – u žiriju su bili i uglednici Luka Burilović i Darko Tipurić (slobodno ih izguglajte). Ništa čudno što je kao događaj godine takav “stručni” žiri odabrao – premijera Andreja Plenkovića, odnosno uvođenje eura, a  nagradu mu je uručio upravo Mislav Šimatović, kao predsjednik žirija.

Inače, u tom je žiriju sjedilo i nekoliko novinara o kojima sam svojedobno (anonimno) pisao u feljtonu Korupcija u medijima, opisavši i vlastita iskustva iz Styrije: “…Novinari su prestali biti važni jer su vlast preuzeli odjel marketinga i oglašivači. Jednom kad smo ih pustili, više ih se nije dalo zaustaviti. Kad sam u prosincu 2015. u Poslovnom dnevniku pisao o netom objavljenoj Uskokovoj optužnici u aferi Agram, optuženi Petar Pripuz nazvao je tadašnjeg glavnog urednika, a taj se nije ustručavao doći s mobitelom do mog stola kako bi mi uvaženi partner redakcije na uho rekao o kojim detaljima ne bi htio da se u tekstu piše. Sve je postalo jasnije kad je u posebnom prilogu o okrugloj godišnjici Večernjaka na glavnoj fotografiji osvanula nasmijana direktorica Večernjeg lista Andrea Borošić u društvu vlasnika CIOS-a. Tada je pala i ta brana – dozvolili smo ljudima iz USKOK-ovih optužnica da nam uređuju novine”.

Scenarij dostojan ‘Žice’

Iako tada više nisam radio u Styriji ( Borošićka mi je sredila otkaz jer sam kritizirao Milana Bandića) iz kolegijalnih razloga nisam htio objavljivati imena kolega koji su zgriješili. Danas više nemam takvih dvojbi – mobitel u kojem me čekao Pripuzov glas donio mi je tadašnji glavni urednik, već spomenuti Mislav Šimatović. Glavni urednik poslovnih novina služi kao teklić između Uskokovog optuženika? Pa toga se ne bi  dosjetili niti scenaristi američke serije Žica!

Zabavno je i to što su mi neki od ‘kolega’, junaka mog serijala o korumpiranim bijednicima među novinarima javno zamjerili što nisam sve aktere imenovao, ne shvaćajući da bi se u tom slučaju i njihovo ime višestruko našlo istaknuto masnim slovima. Jer, “ovako bacam ljagu na cijelu profesiju”. Naravno, niste krivi vi koji u zamjenu za sitnu (ili krupnu?) pinku ili vikende u skzupim hotelima prešućujete mega-afere u sektorima koje pratite, nego ja koji o tome pišem. Nakon što ste sebe dobro podmazali, sada mene namažite katranom i uvaljajte u perje. No samo polako, jer stvari se ipak mijenjaju – odlaze ministri (evo, ode i trideseti), uprave javnih poduzeća, riješili smo se čak i ignoranta Frane Barbarića, koji ne poštuje ni javnost ni sudove. Došlo je vrijeme da se prekopaju arhivi i sazna tko je sve ispod stola dobio neku pinku od države i PR agencija za blagonakloni odnos prema korumpiranim političarima i svim ostalim kriminalcima. Da saznamo tko su odstranjivači masnih mrlja s njihovih skupih odijela. A onda bi mogla isplivati ne jedna “nova Fimi media”, nego li njih nekoliko.

 

(objavljeno: 13.12.2023.)

Foto: Vlada RH