Povežite se:
HomeDosjeLokalne TV između kontroverznih poduzetnika i šerifa (5.): Zbog Mreže TV odletio i bahati ministar Filipović

Lokalne TV između kontroverznih poduzetnika i šerifa (5.): Zbog Mreže TV odletio i bahati ministar Filipović

Sada već bivši posebni savjetnik bivšeg ministra gospodarstva, Jurica Lovrinčević, lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreža TV navodno je nudio zakup oglasnog prostora za veći broj državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat je od vlasnika Saše Englera tražio da mu kroz ‘rikverc’ uplati polovica tog novca.

 

Piše: Saša Paparella

Sve do prekjučer, nitko osim rodbine i prijatelja nije znao kako izgleda Saša Engler, direktor tvrtke Nezavisna televizija ( NeT d.o.o. ) i jedan od suvlasnika lokalnog kanala Mreža TV, koja je s godišnjim prihodom većim od 800.000 eura treća najveća lokalna TV u Hrvatskoj, veća i od Z1 i od OTV-a. Prije petnaestak dana, pristao nam je mailom odgovoriti na pitanja povodom ovog serijala o poslovanju lokalnih TV postaja. No fotografirati se nije dao, što smo naravno uvažili. Tom nam se prilikom Engler požalio kako “niti u jednoj djelatnosti nema toliko ograničenja kroz zakone koliko imaju televizije. I to nas sve dovodi u katastrofalne poteškoće u poslovanju. Godinama ni jedna televizija nije ‘pozitivna’ i jedva preživljavamo, pa se postavlja pitanje – nije li cijeli sustav postavljen krivo? Nemoguće da nitko od nas ne zna raditi televizijski posao!”, ispričao nam je tada Engler.

‘Nabroji mu sve firme koje kontroliram. Jedino što tražim je da s nama podijeli’

Nakon što je tekst objavljen, čovjek me pristojno nazvao kako bi zahvalio što, kao jedan od rijetkih, pokazujem interes za malim TV postajama, koje redom jedva opstaju. Tema je važna, pa smo načelno dogovorili upoznavanje ovih dana. Kad sam prošli tjedan snimao jedan televizijski prilog u kvartu u kojem se nalazi i sjedište Mreže TV, na obodu Novog Zagreba, javio sam se Engleru. Nije se odazvao na poziv, a sada možda znam i zašto je bio u gužvi. U međuvremenu se, naime,  razbuktala afera u kojoj je i on bio jedan od aktera. Protivno svojoj volji, Engler se ipak našao u središtu pažnje, morao je sazvati i tiskovnu konferenciju pa je njegova slika odjednom osvanula u svim medijima.

Tijekom našeg prvog kontakta, požalio mi se da “dobroj većini lokalnih TV postaja prijeti stečaj. Narasli su nam svi troškovi, od struje, Odašiljača i veza (OiV), goriva…dok je s druge strane nevjerojatna količina nameta koje televizije i radiji imaju – tu su HUZIP/ZAMP, HAVC, HRT… Pad prihoda od 2020. do danas je između 25 i 30 posto, što niti jedna ozbiljna djelatnost ne može istrpiti”. Po Engleru je najveći problem što je zakon propisao da sve državne javne institucije i uprava moraju trošiti minimalno 15 posto sredstava za oglašavanje na regionalnim i lokalnim medijima, no toga se nitko ne pridržava, jer nema zakonskih kazni, pa se nakladnici moraju snalaziti.

Novinari i ‘novinari’

A onda se ukazao navodni spasitelj – to je, ako je vjerovati Nacionalu, korumpirani poduzetnik Jurica Lovrinčević koji dijeli državni novac. Samo prošle godine, NeT d.o.o. je izgubila 176.600 eura, a ako su Nacionalovi stenogrami istiniti, TV nakladnik je svaki mjesec trebao dobiti reklama za 200.000 eura. Naravno, svrha te akcije nije bila humanitarnog karaktera, već je dio tog državnog novca trebalo vratiti u rikverc. Nacional je objavio audiosnimke na kojima se čuje razgovor Lovrinčevića, savjetnika ministra gospodarstva Davora Filipovića, i novinara Mreže TV Marina Vlahovića koje ilustriraju kako osoba od ministrovog povjerenja trguje utjecajem i daje Vlahoviću upute kako da se postavi prema Engleru. “Nabroji mu sve firme koje kontroliram. Znači Janaf, Fond za nuklearnu energiju, to ti je sve ispod mene. Zatim ovaj fond za okoliš, Hrvatske vode. Osim ministarstva i osim Hamaga, to sve ja kontroliram. Iz svih tih izvora ja mogu pustiti. Ako bude korektan. Jedino što tražim je da s nama podijeli”, podsjetio je Lovrinčević svog sugovornika, koji je cijelu priču odlučio iznijeti medijima.

Trenutni epilog znamo – Filipović je odletio iz ministarstva, skupa sa svojim savjetnikom Lovrinčevićem, a Vlahović gostuje na državnoj  televiziji i objašnjava svoju ulogu u toj nečasnoj igri. Treba dodati kako je Engler odmah organizirao tiskovnu konferenciju, a isto je učinio i HND. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko poručio je kako Marin Vlahović za HND nije novinar.  Time se doduše otvara Pandorina kutija, jer je teško reći tko je uopće novinar, te gdje su granice profesionalnog i etičnog ponašanja. Već imamo par sličnih slučajeva novinara koje njihovi kolege takvima ne smatraju, pa je tako i Domagoj Margetić skoro jednoglasno na lanjskoj skupštini cehovske udruge izbačen iz HND-a. Inače, Margetić sada na društvenim mrežama tvrdi kako je u ljeto 2018. “Saša Negler od Mire Lace u dogovoru s Milanom Bandićem uzeo 250 tisuća eura kao naknadu za reket da bi ukinuo moju emisiju Necenzurirano”. Ako je to istina, Engler bi trebao retroaktivno dobiti nagradu za najboljeg hrvatskog trgovca, koji je Margetićevu emisiju na lokalnoj televiziji ‘prodao’ za četvrt milijuna eura. Nadajmo se da će taj navod završiti na sudu, pa ćemo saznati i detalje, a što je lako moguće jer Margetić u toj ‘aferi’ spominje i ulogu Vase Brkića, rekordera među SLAPP tužiteljima.

 

(objavljeno 14.12.2023.)

Ovdje možete naći prvidrugi, treći i četvrti nastavak serijala o lokalnim televizijama

foto: screenshot N1

 

Novinarski projekt „Lokalne televizije između kontroverznih poduzetnika i mjesnih šerifa“ realiziran je uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije (AEM) iz programa poticanja novinarske izvrsnosti