Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeGradonačelnik Vilniusa novim imenom ulice namagarčio Ruse, kao Iranci svojedobno Engleze

Gradonačelnik Vilniusa novim imenom ulice namagarčio Ruse, kao Iranci svojedobno Engleze

Ulicu u Vilniusu u kojoj se nalazi rusko veleposlanstvo nazvat će Ulicom ukrajinskih junaka, kao što su Iranci ulicu u kojoj je britanska ambasada nazvali po Bobby Sandsu, članu IRA-e i simbolu irskog otpora 

Glavni grad Litve, Vilnius, promijeniti će ime ulice u kojoj se nalazi rusko veleposlanstvo u Ulicu ukrajinskih junaka, rekao je gradonačelnik Remigijus Šimašius u četvrtak, poručivši kako će sada na svakoj vizitki ruskih diplomata morati pisati da im je ured u Ulici ukrajinskih junaka.

“Svatko tko piše veleposlanstvu morat će razmisliti o žrtvama ruske agresije, i o ukrajinskim junacima”, napisao je na svojoj Facebook stranici Remigijus Šimašius, a prenosi Telegram

Samo dan ranije Šimašius je na cesti nasuprot ruskog veleposlanstva napisao “Putine, čeka te Haag”, a na Twitteru je poručio da ruski predsjednik  ima više opcija; ”U Haag, kao Milošević; biti ubijen od strane naroda kao Gadafi; pobjeći prijateljima (u Sjevernu Koreju?) kao Januković; sam sebe poslati u pakao kao Hitler ili pokušati sve zaustaviti, kao Gorbačov. Vrijeme je za izbor, Putine”, napisao je gradonačelnik Vilniusa.

Neimenovana slijepa ulica pored veleposlanstva formalno će dobiti ovo ime u srijedu, i tako će se promijeniti adresa veleposlanstva, rekao je gradonačelnik. Pošta će se dostavljati veleposlanstvu samo ako je naznačeno novo ime ulice, dodao je. Šimašius je objavio da se čuo s gradonačelnikom Kijeva, Vitalijem Kličkom, koji mu je rekao da trebaju pomoć. Dogovorili su se kako će Kličko poslati popis onoga što trebaju, a Vilnius će im s time pomoći.

Nije to prvi takav slučaj kreativnosti gradskih vlasti koje pokušavaju zagorčati život neželjenim diplomatima. 

Tako su nakon islamske revolucije teheransku Winston Churchill Street, u kojoj se i danas nalazi britansko veleposlanstvo, tamošnje vlasti preimenovale u Bobby Sands Street, po irskom republikancu koji je 1981. umro štrajkajući glađu u britanskom zatvoru Maze. Britanci su se s vremenom dosjetili kako riješiti taj problem, pa su sa stražnje strane veleposlanstva probili novi izlaz na ulicu, na kojem sada primaju poštu bez da se u adresi spominje član IRA-a. 

Sličnih je primjera ponižavanja druge strane preimenovanjem ulica bilo i kod nas. Za vrijeme okupacije Vukovara, ulica Stjepana Radića nazvana je ulicom Puniše Račića, po čovjeku koji ga je smrtno ranio u atentatu u beogradskoj skupštini. 

foto: Vilnius.lt

(objavljeno 3.3.3022.)