Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeLanac Spar i dalje promovira veterana poreznih dužnika Butkovića, kojeg vlasnik sushi bara optužuje za reket

Lanac Spar i dalje promovira veterana poreznih dužnika Butkovića, kojeg vlasnik sushi bara optužuje za reket

Foto: screenshot Youtube

 

Vlasnik sushi bara Evergreen, Mateo Kokot, prozvao je nekoć uvaženog novinara Davora Butkovića da preko Kulta plave kamenice neargumentirano napada njegov restoran. Pritom podsjeća na Butkovićeve dugove prema vlasnicima drugih restorana, ali i prema Poreznoj upravi. Na ovogodišnjoj ‘listi srama’ Butković je ponovno sjajno plasiran, s oko 200.000 eura duga. Unatoč tome, trgovački lanac Spar već godinama, iz mjeseca u mjesec, ističe Butkovićevo ime na naslovnici svog kulinarskog magazina Dobar tek

 

Dosta je maltretiranja od strane @kultplavekamenice. Moramo stati na kraj tom Butkoviću, objavio je na Facebooku Mateo Kokot, vlasnik Evergreen restorana u zagrebačkoj Ilici nakon što je portal Davora Butkovića Kult plave kamenice objavio negativnu recenziju njegova restorana, a potom ga i blokirao.

‘Recite koliko da vam platim?’

Čemu dolazak u nas restoran po 10-ti put kad Vam nikad niš ne valja? Zakaj ne sjednemo Vi i ja, dogovorite se samnom kao s ostalim vlasnicima restorana te se dogovorimo za kvalitetan marketing? Znam da nikad necemo doci na poziciju broj 1 u vasim besmislenim ocjenjivanjima jer ipak godinama dugujete novac vlasniku jednog japanskog restorana, pobjedniku svih testiranja sushia od kad postoji riža.

No, dajte bar da budemo na prva tri mjesta. Meni to nije neka ozbiljna investicija, a Vama će dobro doć, zatvorite koji dug, malo očistite blato sa vašeg obraza i super. Ostat će i za koju dobru kapljicu, pa će se vaši rumeni obrazi rumeniti još jače. Zakaj ne dodjete do mene direktno, a ne putem zajedničkih prijatelja, poznanika? Čemu to? Zašto ono što je javna tajna nema cjenik? Čemu ovaj oblik reketa?

Recite kolko, ja Vas platim i super. Al Vas, direktno, ne ovo kak’ Vam neki plaćaju hotele i društvo u tim hotelima. Davno sam Vam poslao mail s osvrtom na Vaš rad, Vašu profesionalnost te osobito osvrt na Vaš integritet. Objavio bih ga ja sad ovdje no u njemu spominjem konkretna imena restorana koji Vas plaćaju a ne bih želio biti zločest prema kolegama koji samo rade ono što moraju da ne bi bili u ratu s Vama kao ja”, navodi vlasnik Evergreena u objavi na Facebooku za koju je u roku od 24 sata dobio 1.200 likeova.

U komentarima tog posta cijeli niz korisnika Facebooka naveo je da ih je Butković blokirao čim su napisali nešto loše o njegovom portalu. Pisac, redatelj i gastrokritičar Radovan Marčić piše je: “Bravo, sve što ste napisali je istina, a moglo bi se na tu personu dodati još u njegovom stilu koji vrvi gadostima. Sramota hrvatskog novinarstva, ali nažalost i ugostiteljstva!”

Butković prijeti tužbom

U nastavku svog reagiranja, Kokot objašnjava navodne manjkavosti koje je Butković našao u njegovom restoranu.

“Nema tora – koristimo divlju jadransku tunu, danas je ponedjeljak a nedjeljom ne radimo. Možemo Vam servirati smrznuti toro od petka na koji ste navikli i koji hvalite u drugim restoranima, no, to nije politika našeg restorana. Ukoliko nemamo kvalitetnu robu, taj dan ni ne prodajemo taj artikl. To je nešto što garantira da će gost bit zadovoljan, mislim pravi gost, nepristran, ne Vi. Temelj kvalitetnog japanskog restorana je svježa namirnica, to ste valjda mogli već naučiti.

 

Mateo Kokot (foto: Facebook Evergreen)

 

Nemamo niti wokova u ovom trenutku, iako to niste niti primijetili, no razlog je jednak ovome gore. Nisam zadovoljan razinom koja je potrebna da bi to jelo bilo prezentirano gostu te sam ih privremeno ukinuo. Naime, jedna smjena ih radi odlično a druga ne na toj razini. Restoran bi trebao imati jednaku razinu kvalitete u obje smjene, te je to isto nešto od čega nećemo odustati.

To što vi pišete, način na koji pišete o recimo restoranu Skenderica jer vas nije pozvala (čitaj platila ) na vrijeme te u velikom broju članaka je degutantno, čak ispod i vase razine. No poroci, dugovi, liste srama na poreznim listama ( na kojoj ja kako ste rekli neozbiljni ugostitelj nisam) očito utječu na smjer pisanja vaših članaka. Dugovi se ne vraćaju sami, nažalost, netko treba malo pogurat. No, ja nisam zlopamtilo, dođite po koverticu ili dajte podatke od Revoluta ( kak’ i inače skrivate trag ) pa da nas odnos krene pravim putem. Eto, popustili smo, osam godina vašeg pritiska je previse. Pobijedili ste”, napisao je Kokot.

Portal Index objavio je komentar Davora Butkovića, osnivača portala Kulta plave kamenice. “Ja tog čovjeka osobno ne poznajem, dakle prema tome nemamo ni zajedničke prijatelje (?, op.a.). Drugo, nije točno da smo pisali samo negativne recenzije o njima, u povijesti objava se može vidjeti i da sam napisao nekoliko pozitivnih. Ovaj tekst sam napisao jer su preuredili prostor, nova su pojava na sceni, a osim toga nismo ništa o njemu pisali u proteklih godinu dana. Planiram ga tužiti za klevetu”, rekao je kratko za Index Butković. Index je objavio i anketu u kojoj je 94 posto čitatelja stalo na stranu Kokota, a svega šest posto na Butkovićevu stranu.

Majstor je preveslao i Pripuza

U svom istupu Kokot  navodi da je “gospon Butković čovjek koji nema hrabrost čak niti potpisat svoj članak”, a istina je da već godinama ne potpisuje svoje uratke, već se obično koristi pseudonimom Ivan Violić. No za to postoji opravdan razlog: Butković je još od 2012.  među vodećim poreznim dužnicima u zemlji. Lani je u Zagrebu bio na 18. mjestu  sa 1,5 milijuna kuna duga, što je doduše upola manje od 3,2 milijuna njegova duga iz 2017. Te je godine Index objavio tekst pod naslovom ‘Bivši moralist Jutarnjeg Davor Butković na listi 10 najvećih dužnika’. Otada Butković ne objavljuje ništa pod svojim imenom. U međuvremenu se njegov dug prepolovio i to vjerojatno zbog zastare.

Početkom 2017., okončan je zanimljiv sudski spor zbog kojeg smo saznali da je nekoć poznati zagrebački novinar i urednik u Globusu i Jutarnjem listu Davor Butković, iako ga je konkurentski Nacional zbog ogromnih primanja nazivao ”najbogatijim hrvatskom novinarom”, u rujnu 2012. od kontroverznog poduzetnika Petra Pripuza beskamatno posudio 250.000 kuna, obvezavši se da će mu taj novac vratiti najkasnije u roku od šest mjeseci.

“Butković, kojem su zbog hohštaplerskog načina života već tada bili blokirani računi, ne samo što se nije ustručavao posuđivati novac od osobe koju se u medijima često nazivalo “kontroverznom”, nego je Pripuza i prevario – posuđeni mu novac nikada nije vratio. Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo 2016. odbacilo njegovu kaznenu prijavu, oštećeni Pripuz zaštitu je potražio na Županjskom sudu u Zagrebu, pa smo tako tijekom suđenja saznali i da je Davor Butković, nekadašnji apologet korumpiranog premijera Ive Sanadera, istovremeno dok je ispisivao kolumne u kojima zdušno moralizira, odrađivao PR poslove za moćni Agrokor, prkoseći tako osnovnim postulatima novinarske profesije.

Kikaševa preporuka

Iako se već tada uvrstio među vodeće dužnike na ‘listi srama’ Porezne uprave, Butković se nije libio lagati Pripuzu da je “financijski stabilan”. Uvjeravao je svog lakovjernog kreditora da  mu povrat novca nikako neće biti problem jer – kako smo naknadno saznali iz presude – “radi PR za Agrokor, od čega očekuje priljev sredstava”, objavljeno je u serijalu korupcija u medijima na portalu Media daily.

 

Foto: Facebook, Spar Hrvatska

 

Na ročištu je Butković rekao sucu da zbog blokade računa u Jutarnjem listu radi preko ugovora o djelu, te da je u strahu od ovrhe kuću na Pantovčaku prepisao na svoju suprugu, tadašnju šeficu marketinga EPH. Pripuzovih 250.000 kuna uzeo je na ruke, a kad je prošlo dogovorenih šest mjeseci, Butković mu se prestao javljati na mobitel. Bijesni Pripuz je aktivirao zadužnice, da bi potom saznao kako naplata nije moguća jer je bio tek 11. u očevidniku redoslijeda u Fini, a onih deset vjerovnika prije njega od Butkovića potražuje dva milijuna kuna, tako da je mogućnost naplate bila minimalna. Na kraju je sutkinja Županijskog suda dala posrnulom novinaru za pravo zaključivši kako je Pripuz bio svjestan da se radi o “rizičnom pravnom poslu” u koji je samovoljno ušao.

Nakon donošenja presude saznali smo i to da je Pripuza na posudbu nagovarala vlasnica PR agencije IMC Ankica Mamić, kao i Slobodan Ljubičić Kikaš, tadašnji predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga i uz Pripuza suosumnjičenik u aferi Agram. Iako je Butković tada dobio mail s nizom pitanja o tom dugu, pa i o tome koliko su PR poslovi za Agrokor bili spojivi s njegovim novinarskim poslom, nije odgovorio na novinarski upit.

Jedini medij u kojem Butković istupa pod svojim imenom je Sparov kulinarski mjesečnik Dobar tek. Tamo već godinama, iz mjeseca u mjesec, na naslovnici izlazi Butkovićevo ime. Pitali smo Spar smatraju li primjerenim promoviranje ogrezlog poreznog dužnika, no odgovor zasad nismo dobili.

sp

Foto: screenshot Youtube

(objavljeno 8.11.2023.)