Povežite se:
HomeZagrebKreće izgradnja ‘Mini Manhattana’, Grad Zagreb: ‘blokiranjem projekta izgubili bismo 30-50 milijuna eura’

Kreće izgradnja ‘Mini Manhattana’, Grad Zagreb: ‘blokiranjem projekta izgubili bismo 30-50 milijuna eura’

 Urbanistički plan uređenja iz 2017. omogućio je preveliku izgrađenost od čak 350 stanova, s čime se ne slažemo, no za slučaj da odustanemo od projekta Jarun Panorama investitor nam je već najavio odštetni zahtjev, objašnjavaju svoj pristanak na kontroverzni projekt u Uredu gradonačelnika Tomaševića

 

Povodom kritičkih tekstova o najavi početka gradnje kompleksa Jarun Panorama uz Jadranski most i remetinečki rotor, o čemu smo nedavno pisali pod naslovom Tomašević, borac protiv Bandićeva Manhattana, postaje egzekutor gradnje Mini Manhattana na Kajzerici’, iz Ureda gradonačelnika Tomislava Tomaševića poslali su priopćenje u kojem se tvrdi da je aktualna gradska administracija prisiljena pristati  na realizaciju projekta.

Samo izravni troškovi, bez izmakle dobiti, iznose 5,6 mil eura

“Urbanistički plan uređenja (UPU) za projekt Jarun Panorama izglasan je od strane Gradske skupštine Grada Zagreba još 2008. godine. Nakon što je izglasan Urbanistički plan uređenja, 2017. godine izdane su lokacijske dozvole od strane Grada, a 2018. godine Gradska skupština prodala je gradsko zemljište privatnom investitoru. Ovim koracima tadašnja je gradska vlast omogućila privatnom investitoru da dobije pravo na gradnju i realizira projekt.
Ova gradska uprava smatra da je ovakav UPU omogućio preveliku izgrađenost na tom području i sami takav plan ne bismo predložili niti bismo podržali ovakav projekt. Primjerice, UPU predviđa izgradnju 350 stanova, bez izgradnje vrtića kojih na području Gradske četvrti Novi Zagreb Zapad već i sad nedostaje zbog dugogodišnje prakse izgradnje novih stambenih blokova bez planiranja prateće društvene infrastrukture.
Investitor se 9. ožujka 2023. godine preko odvjetničkog društva obratio Gradu Zagrebu s upozorenjem da će u slučaju da Grad Zagreb ne ispuni svoje ugovorne obveze sudski potraživati naknadu štete. Tom je prilikom investitor naveo da će “biti prisiljeni pokrenuti postupak naknade štete protiv Grada Zagreba koja šteta će obuhvaćati gore navedene direktne troškove Investitora kao i naknadu izgubljene dobiti gdje gore navedeni direktni troškovi iznose najmanje 42.372.526,00 kuna odnosno 5.623.801,00 eura, čemu treba pridodati ostale nespecificirane troškove i naknadu izgubljene dobiti koja će se naknadno obračunati ali se već sada može procijeniti u više desetaka milijuna eura”.

Iskamčili barem izgradnju vrtića
“Pravna služba Grada mišljenja je da zbog izglasanog UPU-a, izdanih lokacijskih dozvola i prodanog zemljišta, investitor ima zakonsko pravo realizirati projekt u tolikoj izgrađenosti, a Grad Zagreb je dužan poštivati zakon. Grad je zatražio i drugo pravno mišljenje od vanjskog odvjetničkog ureda koji je to također potvrdio. Grad Zagreb je procijenio da bi se radilo o financijskoj šteti za Grad od 30-50 milijuna eura, trošak koje bi pao na gradski proračun.
Slijedom toga, nakon što smo utvrdili da investitor ima pravo na ovoliku izgrađenost, Grad je pokrenuo korake da smanji štetu. To smo uspjeli postići dodacima ugovoru koje je Skupština izglasala
prošli mjesec, a kojima je trošak za izgradnju vodovoda, odvodnje, DTK i plinovoda prebačen s Grada na investitora. Skupština je tada prihvatila i sporazum kojim se investitor obvezao da će o vlastitom trošku pristupiti izmjenama projektne dokumentacije kako bi Jarun Panorama projekt obuhvatio i poslovni prostor prikladan za obavljanje djelatnosti dječjeg vrtića”, navodi se u priopćenju iz Ureda gradonačelnika.

 

Foto: Facebook screenshot/Dolly Link & Hologrami Hrvatska