Povežite se:
HomepreporukaKosta & ja 

Kosta & ja 

 

Još od kraja ožujka i nakon desetak molbi Zagrebi.hr još uvijek čeka na termin za intervju s Kostom Kostanjevićem, ravnateljem zagrebačke gradske ustanove Upravljanje sportskim objektima. O sličnom iskustvu s Rogerom Smithom, ignorantskim predsjednikom uprave General Motorsa, redatelj Michael Moore snimio je film ‘Roger & ja’

 

Piše: Saša Paparella

Prvi dugometražni dokumentarac koji je snimio kasnije proslavljeni Michael Moore zvao se Roger & ja, a govori o redateljevim pokušajima da dođe do Rogera Smitha, predsjednika General Motorsa, kako bi ga suočio s posljedicama zatvaranja tvornica automobila u njegovoj rodnom gradu Flint. Moore se do kraja filma nije uspio probiti do Rogera, pa je bez njega ispričao priču o propadanju svog grada.

Pitanja i mailovi bez odgovora

Donekle možemo shvatiti Rogera – čovjek možda zbilja nije imao vremena, General Motors je kompanija čiji se prihodi broje u stotinama milijardi dolara, a danas zapošljava skoro 160.000 ljudi. Ako ne živite u Flintu već u Zagrebu, problemi počinju već na puni nižim razinama – poželite li primjerice napraviti intervju s Kostom Kostanjevićem, ravnateljem gradske ustanove Upravljanje sportskim objektima (USO) koja ima 360 zaposlenika i 34 milijuna kuna godišnjeg prihoda. Iz teško dokučivog razloga, još od ožujka čekamo na termin za razgovor, no nakon desetak poslanih mailova i obećanja još ga nismo uspjeli dobiti.

Naš interes za ustanovom Upravljanje sportskim objektima trebao bi biti razumljiv, jer oni gospodare s po desetak dvorana i otvorenih terena kao što su RSC Jarun, SRC Bundek, Cibonina dvorana, Dom sportova, skijaški tereni na Sljemenu, hipodrom i nogometni stadion Kranjčevićevoj. Također, USO skrbi o svim gradskim bazenima.

Prvi upit poslali smo u USO 15. ožujka, nakon što smo doznali da je Kostanjević, koji je do prosinca 2021. vodio SRC Jarun i nakon dolaska nove gradske uprave postao v.d. ravnatelja USO-a, između 12 kandidata izabran za trajnog ravnatelja te ustanove. Privremeno rješenje postalo je trajno, iako su među protukandidatima bili i ljudi bliski novim vlastima kao što je Alojzije Janković, glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza ili Milivoj Špika, pomoćnik glavnog tajnika Sportskog saveza Grada Zagreba.

Odgovor nije stizao, a mi smo sutradan, 16. ožujka objavili tekst pod naslovom Dosadašnjem v.d.- u Kosti Kostanjeviću povjereni zagrebački sportski objekti. Tek 24. ožujka, devet dana nakon poslanog upita i osam dana nakon što je tekst objavljen, službeno nam je potvrđeno da je Kosta izabran za ravnatelja. Doduše, imena preostalih 11 kandidata nam nisu htjeli odati, pravdajući se GDPR-om, a nismo uspjeli dobiti niti Kostinu fotografiju, no dobro, ionako smo se namjeravali s njim upoznati na intervjuu, pa ga možemo i sami uslikati. Tog 24. ožujka smo naime prvi puta zatražili termin za intervju s novim ravnateljem, kako bi porazgovarali o njegovoj viziji upravljanja gradskim sportskim objektima koji su iz godine u godinu stvarali gubitke.

Nismo dobili odgovor na naš zahtjev za intervjuom pa nakon četiri dana, 28. ožujka, šaljemo novi upit. I ponovno nema odgovora. Kako bi udobrovoljili drugu stranu, 4. travnja šaljemo mail s temama o kojima bi razgovarali, a to su – kada će ustanova koju je preuzeo početi poslovati pozitivno; kako riješiti razne probleme na hipodromu; kakva je budućnost Doma sportova; zašto se bazen Svetice treba tako često popravljati; što će biti s derutnim kompleksom Mladosti na Savi; dokad će se po Jarunu dozvoljavati jet-ski?

‘Javite se krajem ljeta’

Nakon nekog vremena, dobivamo informaciju da bi na naša pitanja mogli dobiti odgovore mailom, na što ne pristajemo. Dana 13. svibnja u novom mailu podsjećamo da su prošla skoro dva mjeseca otkako smo poslali zahtjev za intervju s Kostanjevićem, napominjući da nam je neprihvatljiv intervju odrađen pisanim putem, jer se time odstupa od uobičajene novinarske prakse, pa pitamo drugu stranu- da li je riječ o nesporazumu, ili uvođenju nekih novih pravila? Odgovor nismo dobili.

Potom ponovno tražimo termin za intervju s Kostanjevićem, obećavamo i autorizaciju intervjua. Odgovora ponovno nije bilo.

Nova prilika za dogovor ukazala se  u svibnju, kad je gradonačelnik Tomislav Tomašević okupio novinare na domjenku, pa koristimo priliku da se kod nadležnih gradskih službi raspitamo što je s našim intervjuom. Kako nam je rečeno, “sada nije zgodno jer se pripremaju za godišnjicu proslave preuzimanja vlasti 4. lipnja (?)”. I to prihvaćamo i najavljujemo da ćemo im se javiti čim godišnjica prođe, na što dobivamo odgovor kako je to prerano, te je “najbolje da se čujemo krajem ljeta” (?). Kao da smo u bolnici tražili termin za magnetsku rezonancu.

Ipak, 7. lipnja, dan nakon spomenute godišnjice, šaljemo novi mail u kojem podsjećamo da je godišnjica prošla, “pa molimo da nas imate u vidu za intervju s g. Kostanjevićem, termin za razgovor čekamo još od ožujka”. Opet nema odgovora.

Ubacujemo u višu brzinu, pa se nizom mailova sve češće raspitujemo kada ćemo dobiti termin za razgovor s Kostom – u lipnju šaljemo dva takva podsjetnika na naš zahtjev za intervjuom (13. i 27. lipnja), u srpnju još tri (6., 21. i 26. srpnja). Rezultat je ostao isti – niti na jednog nismo dobili odgovor.

Napokon, 4. kolovoza opet šaljemo mail u kojem podsjećamo da su prošla četiri i pol mjeseca otkako pokušavamo dobiti termin za intervju i nikako u tome ne uspijevam. “Molim vas napišite mi u čemu je problem i kako da ga riješimo”, napisali smo u tom mailu. Na koji još nismo dobili odgovor. Čekamo kraj ljeta.

Godina dana bez odgovora, uz pozivanje na ‘razuman rok’

Zasad su barem dvije stvari jasne – problem nije u Kosti, niti si umišljamo da je problem osobne naravi. Naime, dosad se više novinara pobunilo protiv svog tretmana od strane aktualne gradske uprave. Tako je kolegica Željka Godeč iz Jutarnjeg lista na Facebooku objavila “javnu poruku za gradonačelnika Tomaševića, u slučaju da mu je ne proslijedi njegov ured za (ne)odnose s javnošću: ne kopirajte HDZ, ne zastrašujte novinare, budite bolji, suvisliji i otvoreniji – transparentniji, kako vi to volite reći, ne tužakajte nas našim redakcijama i urednicima da vam pitanja nismo postavili u dobroj vjeri i s razumnim rokovima.”

Prepričava kako od gradske službe za odnose s javnošću  javnost “u posljednjih godinu dana nisam dobila odgovor niti na jedno pitanje”, te da “šefovi gradskih ureda skupa s direktorima poduzeća sami nemaju nikakvo pravo glasa – kao da su samo lutke na koncu, subinteligentne marionete, nekvalificirane za posao koji rade da im odgovore na novinarska pitanja iz njihovog resora treba pisati i blagosloviti služba koja o tome nema pojma. Na to su sami pristali, da se depersonaliziraju i odreknu vlastite odgovornosti, Tomašević ih je postrojio tako da im je oduzeo pravo glasa, poništio im profesionalni integritet, ne smiju ništa. A medijska strategija Službe za odnose s javnošću može se opisati u par riječi: ne komunicirajte s novinarima, ignorirajte ih, nema veze što tako demonstrirate neviđen prezir prema javnosti, takav da bi vam se divio i HDZ”.

U nastavku novinarka opisuje kako je glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj njenim šefovima napisala mail u kojem ubuduće moli za “razuman rok Gradu da odgovori kako bi naša pozicija bila uključena u članke”. U komentarima ispod te objave razvila se zanimljiva polemika u kojoj dio publike zamjera novinarima da su “sami krivi jer su podržali rušenje Bandićeve vlasti”, dok drugi vjerojatno podržavaju ovakvu zatvorenost prema medijima, jer Jutarnji list nazivaju “zlogukim glasilom Bandićevog fiškala i kompanjona” i “fanzinom smetlarske mafije”.

Kako bilo, Kosta Kostanjević potvrđen je kao ravnatelj već 150 dana i nema niti jednog razloga da nas i dalje izbjegava. A “razuman rok” na koji se gradske vlasti pozivaju davno je prošao. Već odavna smo ušli u potpuno nerazuman rok, na koji nitko nema pravo.

 

(objavljeno: 12.8.2022.)

Foto: plakat iz filma ‘Roger & me’