Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeKome su korumpirani policajci prodavali detalje o aferi URIHO?

Kome su korumpirani policajci prodavali detalje o aferi URIHO?

Presuda Ustavnog suda u korist zviždača Vlatka Klarića podsjetila je na neriješeni slučaj skupine policajaca koji su zainteresiranima dostavljali informacije o postupcima protiv Milana Bandića, Ive Sanadera, Hrvoja Petrača, istraga u HEP-u i URIHO-u, oko zagrebačkog GUP-a i Zagrebačkog Holdinga…

U intervjuu za Zagrebi.hr, Vlatko Klarić, zviždač iz zagrebačke tvrtke URIHO, kojem je Ustavni sud deset godina nakon što je dobio otkaz dao za pravo iznositi u javnost kompromitirajuće podatke o tvrtki za koju je radio, rekao nam je kako “zna sigurno da su iz policije curili podatci o aferi URIHO. Bila je to jedna skupina korumpiranih policajaca koji su zainteresiranima odavali podatke o raznim aferama”.  

Portal Telegram sada donosi nove detalje o starom slučaju skupine policajaca optuženih za trgovinu povjerljivim policijskim informacijama ne samo o slučaju URIHO, već i o mnogim drugim aferama. 

“S tim USKOK povezuje skupinu policajaca i poduzetnika na čelu s Vladom Rajićem. Optuženi su da su od 2010. do 2012. odavali povjerljive informacije iz tajnih postupaka. Iznosili su, sumnja se, službene bilješke, podatke o prisluškivanju i tajnoj pratnji, najave uhićenja… Sve tajne informacije imale su, tvrdi USKOK, svoju cijenu. Rajić je, prema optužnici, organizirao prodaju povjerljivih informacija iz istraga iznimno složenih kriminalnih slučajeva, među kojima su osim afere URIHO, bili i postupci protiv Milana Bandića, Ive Sanadera, Hrvoja Petrača, istraga u HEP-u, oko zagrebačkog GUP-a i Zagrebačkog Holdinga, autoceste Rijeka-Zagreb, krijumčarenje droge…”, navodi Telegram u tekstu Ane Raić Knežević

Pokojnom Bandiću bio je blizak i Josip Držaić, aktualni direktor tvrtke URIHO, koji je Klariću dao izvanredni otkaz zbog navodnog narušavanja poslovnog ugleda tvrtke. Klarić je zbog sumnje u kriminal u URIHO-u podnio DORH-u i USKOK-u niz prijava, predistražne radnje započete su 2012. i još se ne zna jesu li u međuvremenu zaključene.

No kako navodi Telegram, “zna se da su se za te prijave zainteresirali mnogi. To i ne čudi kad je iz njih proizlazilo da je u pet godina šef URIHO-a natječaje vrijedne oko sto milijuna kuna prepustio privatnim tvrtkama umjesto da poslove odrađuju djelatnici URIHO-a mahom invalidi i bivši ovisnici, zbog kojih URIHO i postoji”.

Zasad nije službeno poznato tko se točno raspitivao za sadržaj  kaznenih prijava, a Telegram objavljuje neslužbenu informaciju “da su to bili ili Držaić osobno ili njemu i Bandiću bliski ljudi”. 

U tekstu se navodi i da je kod okrivljenih policajaca, uz ostalo, pronađena i tajna policijska dokumentacija o slučaju URIHO, za koju USKOK tvrdi da je proslijeđena Rajićevim ljudima, poduzetnicima Igoru Mlinaru i Rudolfu Krpini, čija su imena javnosti dobro poznata i iz nekih drugih afera. Po optužnici USKOK-a, “ravnatelj URIHO-a imao je saznanja tko će biti pozvan na obavijesni razgovor”, a te je informacije koristio kako bi pripremio zaposlenike za policijsko ispitivanje.

sp

(objavljeno 11.1.2022.)