Povežite se:
HomeZagrebKolektivni otkazi u Holdingu odgođeni do svibnja

Kolektivni otkazi u Holdingu odgođeni do svibnja

Produljuje se savjetovanje sa sindikatima, koji se nadaju da će broj otkaza biti sveden na 300 do 400, iako je prvotni plan uprave ZGH bio podijeliti 544 otkaza i to najkasnije do kraja veljače

Piše: Dubravka Grubišić

Kolektivni otkazi radnicima u Zagrebačkom holdingu neće, kako je prvotno planirano, biti podijeljeni do kraja veljače, nego najranije početkom svibnja, doznaje se od Zagrebačkog holdinga i sindikata koji su produljili savjetovanje i proširili ga na razgovore o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Koliki će biti konačan višak radnika u Zagrebačkom holdingu doznat će se na kraju savjetovanja, započetog krajem prosinca dopisom Uprave Holdinga sindikatima u kojem se utvrdilo da u toj tvrtki ima 544 radnika viška. Prema tom dopisu, savjetovanje je prvotno trebalo biti završeno do kraja siječnja, a otkazi podijeljeni “ne kasnije od kraja veljače”, što je tada izazvalo oštre reakcije sindikata koji su, osim tajminga za takvu obavijest – usred blagdana, Upravi zamjerili što se u otkaze ide bez izrade sistematizacije radnih mjesta i reorganizacije tog poduzeća.

Većina se sindikata tijekom siječnja potom negativno očitovala na dopis uprave, a ispred sindikata Holdinga okupljenim u SSSH, Mladen Novosel zaprijetio je “sindikalnim akcijama”.

Broj otkaza ovisi i o spremnosti prihvaćanja drugih poslova 

Na pitanje koji je status savjetovanja, iz Holdinga su istaknuli da okončanje procesa očekuju do kraja ožujka. Potvrdili su i da broj radnika koji će naposljetku biti kolektivni višak nije definitivan.

“Broj radnika koji će zaista i otići iz Zagrebačkog holdinga trebao bi biti manji od navedenog broja (544, op. a), ali će broj također ovisiti i o spremnosti radnika koji su višak da prihvate ponudu za rad na drugim poslovima”, kažu iz Holdinga, te dodaju da će broj ovisiti i o rezultatu socijalnog dijaloga sa sindikatima.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Baldo Kovačević tumači da novi rok trajanja savjetovanja znači da otkazi u Holdingu neće krenuti do početka svibnja, jer formalno, od završetka savjetovanja do otkaza treba proći 30 dana.

Kovačević govori i kako bi se broj otkaza trebao spustiti “na oko 300, 400 radnika, jer će vjerojatno biti dosta onih koji imaju uvjete za mirovinu. Informacije su to koje dolaze i od ostalih sindikalnih povjerenika Holdinga, nakon što je između njih i predstavnika Holdinga u veljači održano više “radnih sastanaka” sa sindikatima o ovim temama.

Prvi sastanak održan je 3. veljače, na njemu je Uprava Holdinga sindikatima prezentirala Plan poslovanja za 2022. godinu, nakon čega se dijalog između Holdinga i sindikalista o višku radnika i zahtjevima sindikata, nastavio.

Sindikat Čistoće očekuje sistematizaciju kroz dva tjedna

Među sindikalnim povjerenicima na sastancima sudjeluje i Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb, koga govori da su prošlog tjedna održana dva sastanka. No, za sada se još uvijek vode općeniti razgovori, iako sindikati imaju konkretna očekivanja od Uprave Holdinga.

“Mi očekujemo da oni izađu s prijedlogom organizacije i sistematizacije. S obzirom da bi se savjetovanje trebalo završiti 31. ožujka, očekujemo da bi to trebalo ako ne idući tjedan, onda tjedan iza toga”, poručuje.

Taj bi prijedlog, napominje, trebao sadržavati opis poslova, koeficijente složenosti poslova te broj izvršitelja u svim podružnicama ZGH-a. Tek nakon tog prijedloga, mogli bi se nastaviti konkretni razgovori sindikata, koji zakonski trebaju dati suglasnost na prijedlog sistematizacije, ističe Kaltak.

Iako iz Holdinga nisu odgovorili na pitanje koji je predmet radnih sastanaka sa sindikatima, potvrdili su nam da je u tijeku finalizacija procesa “izrade vrsta poslova koji će se obavljati u pojedinim funkcijama, te broja izvršitelja odgovarajućih razina obrazovanja. Navedeni dokument će se donijeti po okončanju postupka savjetovanja sa sindikatima, kako je propisano odredbama Zakona o radu”, navode u odgovoru iz Holdinga.

Mogući dodatni kriteriji za utvrđivanje viška radnika

Osim toga, u dijalogu sa sindikatima trebali bi se donijeti i dodatni kriteriji prema kojima bi se, nakon svega, utvrdio koji su radnici višak, poručuju iz Holdinga.

Prema dopisu od kraja prosinca, Uprava je utvrdila sve zakonom propisane kriterije, ali i jedan dodatan, prema kojemu se radniku oduzima jedan bod ako mu je unazad tri godine izrečeno pisano upozorenje zbog kršenje obveza iz radnoga odnosa.

No, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Zagrebparkinga Darko Kleinberger zatražio je da se upravo taj kriterij ukine.

“Proteklih godina, opomene su dobivali ljudi koji su smetali Bandićevoj ekipi i da je to bio način rješavanja nepodobnih, to moramo maknuti”, rekao je Kleinberger nakon sastanka početkom veljače.

Iz Holdinga dodaju i kako radnicima, s obzirom na produljenje postupka savjetovanja, neće uputiti poziv za dobrovoljno davanje otkaza.

“Radnici koji žele ustupiti svoje pravo, odnosno oni koji su spremni odreći se prioriteta za nastavak radnog odnosa na temelju utvrđenih kriterija, a u korist kolega koji imaju manje bodova, mogu se obratiti poslodavcu sa svojim zahtjevom. O prihvaćanju ove opcije odlučuje poslodavac”, kažu u Holdingu.

Foto: Holding