Povežite se:
HomepreporukaKako se Bandićeva korporacija pretvorila u obiteljski obrt 

Kako se Bandićeva korporacija pretvorila u obiteljski obrt 

Kako se Bandićeva korporacija pretvorila u obiteljski obrt 

Dok je vladala Zagrebom, stranka BM 365 okupljala je niz poznatih osoba; nakon Bandićeve smrti i poraza na izborima nestali su Prosperov Novak, Kalinić, pa čak i donedavna predsjednica stranke Jelena Pavičić Vukičević. Nakon odlaska zvijezda, vrh stranke na izdisaju preuzeli su penzići, bivši predsjednici gradskih četvrti i njihova djeca. 

Piše: Saša Paparella

 

Strašan je kadrovski pad doživjela stranka pokojnog Milana Bandića, punog imena Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.  

Od šarene ali jake družine u kojoj je bilo i oskarovaca (pokojni Branko Lustig) i akademika (pokojni Josip Božičević), a u gradskoj skupštini 

stranku je predstavljala Ljerka Mintas Hodak, nekadašnja potpredsjednica Vlade RH ostao je jedan običan obiteljski obrt –  efikasne korporacija za brzo zapošljavanje svojih pristaša pretvorila se u ljušturu koja ispražnjena mjesta u stranačkim tijelima popunjava članovima obitelji preostalih stranačkih veterana.  

Djeca iz provjerenih obitelji 

Nakon što je na stranačkoj skupštini održanoj u restoran Globus na velesajmu (nekoć su se održavale u Lisinskom) za novo predsjednika  BM 365 izabran umirovljenik Slavko Kojić, donedavni je Bandićev financijaš priznao da je “bilo odljeva u rukovodnom dijelu”,  te da je izborna “lista bila takva kakva jest, anemična. Marijan Tomurad i Nenad Predovan jedini se koliko-toliko pokušavaju nametnuti u Skupštini”.

Za Ljubu Jurčića i Otta Barića je pak rekao da su “totalno pasivni”.

Vrlo brzo, na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora stranke odlučeno je da pasivni dvojac zamijene potpredsjednica stranke, sveučilišna profesorica Gordana Rusak i dosad nepoznata Lucija Topolovec. Istom je prilikom, na Kojićev prijedlog, za novog organizacijskog tajnika stranke izabran Matej Baturić. Obje mlade nade, Baturić i Topolovec, na skupštini su izabrani i u predsjedništvo stranke BM 365. 

Takva je nova kadrovska politika na tragu izjave Nenada Predovana, predsjednika Glavnog odbora, da će raditi na “angažiranju mladih stranačkih ljudi s političkim potencijalom za pobjede”. 

No gdje su našli te mlade ljude, kako pomlađivanje stranke BM 365 izgleda u stvarnosti? Pa tako da je stranačka vrhuška angažirala vlastitu djecu. Matej Baturić sin je Jadranka Baturića, prijašnjeg člana Glavnog odbora, koji je sada  izabran za jednog od potpredsjednika stranke, te za predsjednika Gradske organizacije stranke.

Druga mlada uzdanica, Lucija Topolovec u svom životopisu na web stranici BM 365 navodi kako je u tu stranku ušla “zbog imena i načela stranke te predsjednika gospodina Milana Bandića koji je svojom ljubavlju prema ljudima gradio bolji Grad za svakog pojedinca”.  

No presudno je možda ipak bilo što je kći Drage Topolovca, nekadašnjeg predsjednika Vijeća gradske četvrti Podsljeme, koji je na skupštini još jednom potvrđen za člana Glavnog odbora stranke. Izbor Topolovca, koji je bio i na listi BM 365 na zadnjim parlamentarnim izborima, pritom nije omela nije smetala činjenica što je osuđen na 10 mjeseci zatvora uvjetno nakon što je na suđenju Robertu Ljutiću, suradniku i tjelohranitelju pokojnog gradonačelnika, optuženom da je na organizaciji Adventa izvukao 440.000 kuna, priznao svoju krivnju i nagodio se s USKOK-om. Ništa čudno, obzirom da je riječi o stranci nazvanu po višestrukom USKOK-ovom optuženiku, osnovanoj u ožujku 2015., u vrijeme kad je dotični po drugi put bio pritvoren u Remetincu.  

Doduše i ranije su u vrh te stranke ulazile cijele obitelji, pa je tako na skupštini 2019. u Glavni odbor BM 365 uz nekadašnju prvakinju u bacaju kladiva Ivanu Brkljačić, koja je godinama u prvim redovima zagrebačkog adventa, namijenjenih zaslužnima, imala svoju Ličku kuću, našla i njena majka Marija Brkljačić, inače voditeljica gradske tržnice Jarun.

Ispada tako da stranku vode djeca istaknutih članova i umirovljenici – uz predsjednika Kojića, potpredsjednik stranke je umirovljeni policajac Marijan Tomurad, nekadašnji načelnik Policijske uprave zagrebačke. Tomurad je jedan od suosnivača stranke, čovjek od povjerenja koji je dočekivao bivšeg gradonačelnika pri izlasku iz Remetinca. Njegov nećak Nikola Tomurad, zaposlenik ZET-u, donirao je na izborima za Europski parlament 2019. BM 365 sa 30.000 kuna.   

Marijan Tomurad bio je predsjednik vijeća Gradske četvrti Sesvete, no onda se navodno nadurio zbog izbornih lista i prešao u Domovinski pokret. Nakon Bandićeve smrti se opet predomislio i mjesec dana prije izbora vratio se u stranku jer “nije mogao odbiti Jelenu”. 

Međutim, niti Jelene Pavičić Vukičević, nekadašnje zamjenice Milana Bandića i bivše v. d. gradonačelnice, više nema. Sredinom  listopada zamrznula je mandat gradske zastupnice na šest mjeseci. Dugogodišnja potpredsjednica te dojučerašnja predsjednica BM 365, a jedno vrijeme i zagrebačka gradonačelnica, više nema nikakvu dužnost u stranci. 

Policija prorijedila redove bandićevaca 

Nema više niti drugih potpredsjednika – Jakov Bienenfeld je preminuo, a Ane Stavljenić Rukavina, Kažimir Varda i Anđelko Topolovec nisu se više kandidirali. Ova prva, umirovljena sveučilišna profesorica, uhićena je u lipnju 2021., zbog slučaja Srebrnjak. Topolovec je pak opet promijenio stranku. Prije par godina, Topolovec je, skupa s Marijom Puh, prebjegao iz HNS-a Bandićui to neposredno nakon što je brat gospođe Puh dobio funkciju u zagrebačkom ZET-u

Marija Puh je potom ušla u predsjedništvo stranke, a onda je 2020., ruku pod ruku s Anđelkom Topolovcem otišla dalje, Radimiru Čačiću.  

Od istaknutijih članova, u predsjedništvu Bandićeve stranke više nije Dalibor Bastalec, organizacijski tajnik i vlasnik peradarske farme (i on je  imao kućicu na adventu), a nema ni Patrika Šegote. Bivši šef Gradskih groblja bio je na parlamentarnim izborima održanim u srpnju 2020. peti na Bandićevoj listi koja je jedva osvojila jedan posto glasova, pa je umjesto u Saboru u ljeto 2021., kao  osumnjičenik za primanje mita, proveo mjesec dana u Remetincu, mjestu svojevrsne inicijacije za  viđenije članove BM 365, otprilike kao što je nekadašnjim članovima Komunističke partije Jugoslavije bila kaznionica u Lepoglavi.   

Stranačke dužnosti nisu dobili niti dvojica USKOK-ovih optuženika, Ivica Lovrić i Zdenko Antunović

Također, ne spominje se više ime Pavla Kalinića, međunarodnog tajnika stranka i šefa stranačkog Odbora za nacionalnu sigurnost, EU i vanjsku politiku pri Savjetu stranke, koji sada tvrdi kako nikada nije bio član Bandićeve stranke, iako izvori iz BM 365 govore drugačije. Nestao je i cijeli niz drugih odličnika iz Savjeta stranke, primjerice Gzim Redžepi iz Odbora za zdravstvo, koji sad doduše ima drugih problema – sredinom prosinca i on je zapao u nevolje sa zakonom, USKOK je podigao optužnicu protiv njega jer je navodno trgovao utjecajem vršeći pritisak na vještaka u sporu oko sina Severine Vučković i Milana Popovića. Niti šef Odbora za obrazovano društvo pri Savjetu stranke, Slobodan Prosperov Novak, koji je bio na Bandićevoj listi i na parlamentarnim i lokalnim izborima, više ne želi imati veze s BM 365. 

Među 32 člana novog Glavnog odbora stranke koju si je Kojić sada natovario na leđa nema više nikoga javnosti poznatog, uz izuzetak Natalije Price, bliske Bandićeve suradnice i nekadašnje članice predsjedništva stranke. Uz nju u GO sjedi par bivših predsjednika mjesnih odbora vijeća gradskih četvrti, uz pokojeg zaposlenika poglavarstva, bivšu manekenku, grobara i odbojkaškog trenera…I to je to. Medijski je nešto atraktivnija tek Jasenka Haleuš, koja vodi Spomengaj, groblju za kućne ljubimce Grada Zagreba, a neuspješno se kandidirala na parlamentarnim izborima. Njen suprug Kristijan Haleuš preko svoje tvrtke Krijas bez natječaja dobio je posao izrade web stranice Javne ustanove Park Maksimir, a često je, tvrde mediji,  surađivao i s Gradom Zagrebom i Milanom Bandićem osobno.

Pretraživanje imena preostalih 30 članova GO BM 365 nije dalo nikakve značajnije rezultate. 

Foto: BM365

(objavljeno 30.12.2021.)