Povežite se:
HomeLice s naslovniceJozo Petrović, HDZ-ov Forrest Gump

Jozo Petrović, HDZ-ov Forrest Gump

LICE S NASLOVNICE

Jozo Petrović, HDZ-ov Forrest Gump – kako je osuđen čovjek od povjerenja Todorića, Sanadera, MOL-a i Karamarka 

Kao direktor Unikonzuma trasirao je ulazak Ivice Todorića, u upravu Ine ušao je na zagovor Ive Sanadera, kao lobist MOL-a plaćao je izdašne honorare konzultantici Ani Karamarko, što je njenog supruga Tomislava koštalo političke karijere, a na kraju je osuđen zbog trgovanja tajnim informacijama iz istraga PNUSKOK-a     

Piše: Saša Paparella

Postoje neke osobe za koje prosječni građanin RH vjerojatno nije čuo, iako su već desetljećima upletene u cijeli niz afera. Jedan od istaknutijih članova te skupine je Josip (Jozo) Petrović, čovjek povezan s nizom velikih priča kao što su afere Pliva i Fimi media, ali i jedan je od glavnih aktera ‘afere konzultantica’, koja je koštala karijere Tomislava Karamarka. Nakon što su 2016. zbog plaćanja honorara Ani Karamarko tajnovitog kapitalca domaće poduzetničko-političke scene Jozu Petrovića mediji izvukli na površinu, sada je eto i osuđen – ovih je dana na županijskom sudu u Zagrebu, zbog još jedne afere, dobio uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora, s trogodišnjim rokom kušnje. 

Nagodio se priznavši umiješanost u slučaj kupovanja informacija o pojedinim istragama PNUSKOK-a, a zbog čega se već godinama sudi skupini od 15-ak optuženih policajaca i poduzetnika.

Tajanstveni Petrović uvijek u društvu slavnih 

Uz Petrovića, nagodilo se šaroliko društvo – Vlado Rajić (kum ubijenoga Vinka Žuljevića Klice), potom Stipe Barišić zvani Moljac iz Čepina, vlasnik osječke televizije Željko Biloš te građevinski poduzetnik Damir Ivić, suvlasnik PGM Raguse, tvrtke uključene u gradnju Pelješkog mosta. Njihov kolovođa Rajić, optužen kao organizator zločinačke grupe koja je pribavljala podatke iz tajnih istraga, temeljem nagodbe osuđen je na djelomičnu uvjetnu zatvorsku kaznu od 18 mjeseci zatvora, a u zatvoru mora provesti osam mjeseci. U procesu o kojem smo nedavno pisali ostatak ekipe, uključujući Petrovića, sad je osuđen na uvjetne zatvorske kazne

Uz te slikovite poduzetnike, sudi se i nekolicini policajaca, uključujući i pripadnike PNUSKOK-a, optužene da su od 2010. do 2012. odavali povjerljive informacije iz tajnih postupaka istrage u slučajevima URIHO, HEP, zagrebački GUP i Zagrebački holding, ali i iz postupaka protiv Milana Bandića, Ive Sanadera, Hrvoja Petrača

Jozo Petrović bio je zbog to afere uhićen u ožujku 2013., a pušten je nakon pretrage stana i ispitivanja. Uskok je protiv njega nekoliko puta podizao optužnicu, a ona konačna verzija potvrđena je u siječnju 2016. U istrazi je Petrović rekao kako je već 20 godina prijatelj s poduzetnikom Igorom Mlinarom (koji je također optužen). Dodao je da se druži i s Markom Vojkovićem, u čijoj je tvrtki Adriatica.net spomenuti Mlinar, još jedan široj javnosti nepoznati protagonist niza afera, bio zaposlen kao savjetnik. Tijekom istrage, izvršni dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, poduzetnik Zoran Gobac, ispričao je kako je, u funkciji savjetnika tvrtke Atlantis, a koja je u Luci Ploče imala zakupljene terminale za ukapljeni naftni plin, preko Petrovića pokušao dogovoriti suradnju s Inom i MOL-om. U taj je angažman trebao biti uključen i spomenuti Željko Biloš, no posao nije bio realiziran.  

‘Kanio je sve prepustiti Todoriću’

Priča o Jozi Petroviću počinje puno ranije od spomenutih afera, u ratnim godinama, koje je proveo kao direktor Unikonzuma, trgovačkog lanca što je zapeo za oko jednom poduzetniku u snažnom naletu, a zvao se Ivica Todorić

Petrović je tada dao sve od sebe da Todorić preuzme tvrtku. Tadašnji ‘državni prijatelj broj jedan’ imao je i pomoć vlasti u realizaciji svojih ideja, pa mu je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) bio pri ruci u akciji preuzimanja Unikonzuma (današnji Konzum). Radnici su također htjeli kontrolu nad tvrtkom, udružili su se s pojedinim menadžerima i polako stjecali udjele, no Todorić je u srpnju 1994. ipak uspio u svom naumu.

Kako nam je svojedobno ispričao Mario Iveković, tada glavni sindikalni povjerenik Unikonzuma a danas predsjednik Novog sindikata, “Petrović je planirao znatno umanjiti broj prodajnih mjesta, s 250 na 40, i onda nas, što tada još nismo znali, prepustiti Todoriću. Pobunili smo se jer nije bilo jasno kakvi su uvjeti kupnje. Organizirali smo peticiju i uprava se morala povući”, prisjetio se Iveković.

Prema tadašnjim propisima zaposlenici su mogli upisati do 50 posto dionica, s diskontom koji se penjao i do 70 posto, a radnici Konzuma upisali su skoro 25 posto dionica. Istodobno je 58 korisnika menadžerskih kredita, takozvana Grupa 58, menadžeri i poslovođe okupljeni oko direktora Petrovića, upisalo po više od 100.000 njemačkih maraka i držali su ukupno osam posto dionica plaćenih kreditima s povlaštenom kamatom, koje im je sredio Petrović jer je tada sjedio u Nadzornom odboru Zagrebačke banke. 

U međuvremenu je Agrokor u dosluhu s HFP-om kupio paket od 15,5 posto dionica, a nakon par smicalica na skupštini dioničara, Todorić je dobio što je želio.

Nasljedno pravo dinastije Petrović na NO Konzuma

Petrović je bogato nagrađen za ostvarenje Todorićevog sna – 1995. ulazi u NO Konzuma, gdje ostaje deset godina, sve do kraja 2004. Njegove su zasluge za Agrokor bile tako velike da to mjesto u NO-u počinje funkcionirati kao leno obitelji Petrović, pa je odlukom skupštine Konzuma iz prosinca 2004. Jozu Petrovića u NO-u zamijenila njegova kći Ana Petrović, koja tu ostaje sjediti daljnjih desetak godina, sve do 2013. kad je – nakon 18 godina – to nasljedno pravo ipak bilo dokinuto. 

U međuvremenu, Jozo Petrović je od 1998. do 2000. bio predsjednik uprave hotela Opera (današnji Westin), no nije briljirao pa je prebačen na manje zahtjevnu funkciju, u NO tog hotela. Stavljen je u potpunu zavjetrinu i postaje savjetnik Ivice Todorića. 

A onda odjednom, iako nije imao nikakvog iskustva u naftnom biznisu, 2004. odlazi u upravu Ine. Tada se govorilo i da je Petrovićev  dolazak u Inu bio dio paketa dogovora tadašnjeg premijera Ivo Sanadera i predsjednika Stipe Mesića. Sada već kao čovjek od povjerenja i Todorića i Sanadera, Petrović preuzima sektor rafinerija i marketinga, ključni dio poslovanja kompanije odgovoran za nabavu sirove nafte i prodaju naftnih derivata, poslove vrijedne desetke milijardi kuna godišnje. Neki od upućenih sugovornika tvrde da ga je tamo Todorić uputio s jasnim ciljem pogodovanju njegovom Agrokoru, što se potvrdilo kad je, kao direktor Inine maloprodaje, Petrović izabrao baš Konzum za glavnog dobavljača robe na 450 Ininih benzinskih crpki. Uskoro niti jedna odluka, uključujući i zapošljavanje na nižim menadžerskim pozicijama, nije mogla biti donesena bez Joze Petrovića.

Jako dugo je uspijevao ostati anoniman, no onda je zaredalo – prvo je njegovo ime bilo spomenuto u aferi Fimi media, koja je razotkrila koruptivni model funkcioniranja HDZ-a u vrijeme Ive Sanadera. Bivši direktor korporativnih komunikacija u Ini Tomislav Štengl svjedočio je kako mu je baš Petrović 2006. naredio da mora surađivati s Fimi medijom, a mediji su zabilježili da je Petrović na tom suđenju bio vrlo neugodan. 

Iste te godine, u lipnju 2006., Petrović je bio u društvu Ive Sanadera, Miomira Žužula i Željka Čovića na premijeri opere Cavalleria Rusticana u Veroni, a gdje je navodno dogovarana prodaja Plive američkom Barru. 

Nakon toga, u svibnju 2009. Petrović – taj Forrest gump hrvatske politike i gospodarstva – je u Banskim dvorima bio jedini svjedok sastanka Ive Sanadera i čelnog čovjeka Mola Zsolta Hernádija, a na kojem su navodno dogovarani detalji isplate 10 milijuna eura mita Sanaderu u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini Mađarima. 

Zato nije čudno što je MOL tako snažno prigrlio Petrovića, pa čim je ovaj početkom 2011. otišao iz uprave Ine i otvorio svoju tvrtku za konzalting Peritus savjetovanje, Mađari ga smjesta angažiraju kao konzultanta, ma koliko taj potez bio protivan dobrim poslovnim običajima. 

Peritus je odlično poslovao, 2013. je imao čak 1,7 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja. Osokoljen, Petrović osnivae još jednu tvrtku, ambiciozno nazvanu Petro grupa. 

Honorari mađarskog lobiste Karamarku uništili karijeru   

A onda je Petrović opet doživio munjeviti skok – izašao je iz dotadašnje poluanonimnosti ravno na novinske naslovnice. U svibnju 2016. tjednik Nacional objavljuje da je “Josip Petrović, lobist mađarskog MOL-a, preko svoje tvrtke Peritus savjetovanje gotovo pune dvije godine plaćao usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu Ane Šarić Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka”.

Objavljeno je da je “Petrović, lako moguće upravo novcem koji je primao od MOL-a, plaćao supruzi Tomislava Karamarka 2500 eura mjesečno da za njega prati stanje na energetskom tržištu. Petrović je za usluge savjetovanja i medijskih analiza u periodu nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki Ane Šarić Karamarko isplatio nešto manje od pola milijuna kuna”. Rečeno je tada i da je tijekom 2013. i 2014., dok je poslovao s Anom Šarić, Petrović od MOL-a svaki mjesec dobivao oko 110.000 kuna.

U tekstu se dalje navodi “činjenica da je Jozo Petrović bio osoba od osobitog povjerenja Ive Sanadera, te su se nastavili viđati i nakon što je Sanader napustio premijersku funkciju. U vrijeme izbora za novog predsjednika HDZ-a, u proljeće 2012., upravo je Jozo Petrović bio često viđen gost u stožeru Tomislava Karamarka… Visoki izvori iz HDZ-a tvrde da je upravo Petrović osoba koja ima iznimno velik i neobjašnjiv utjecaj na Tomislava Karamarka koji je mnoge ključne kadrovske i ostale odluke donosio u dogovoru s njime, iako Petrović formalno u stranci nije obnašao nikakvu funkciju”.

Situacija je postala komplicirana jer je Hrvatska tada bila s Mađarima u  sporu oko Ine, a pisalo se i da je Petrović u upravu INA-e pokušavao ubaciti članove koji bi odgovarali MOL-u. “Dogodilo se to usred rata između HDZ-a i Mosta oko toga treba li prekinuti arbitražni spor između Ine i MOL-a, što je otvoreno zagovarao HDZ-ov ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, dok Most i premijer Tihomir Orešković zastupaju tezu da arbitražu treba nastaviti”, objavio je tada Nacional.

Uzalud je Karamarko objašnjavao da on strogo razlikuje poslovno i privatno, da se s Petrovićem pozna od 1991. iz Košarkaškog kluba Zagreb. Karijera mu je odjednom krenula nizbrdo, a dokrajčena je  odlukom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koja mu nije išla u prilog. Iako je ranije govorio da se radi o “brutalno i bestijalno iskreiranoj priči, HDZ je uz mene”, Karamarko je morao napustiti mjesto potpredsjednika Vlade, a i šefa HDZ-a. 

‘Svi Hrvati koji rade u MOL-u štite interese Hrvatske’

Jozo Petrović, koji ne daje intervjue, odlučio je reagirati tek nakon što ga je Božo Petrov javno optužio da konzultant MOL grupe radi protiv hrvatskih interesa, a tada se već pročulo i da je bio svjedok u arbitražnom postupku između Ine i MOL-a. 

“Istina je naravno sasvim drugačija. Sve što sam napravio se odnosilo na to da sam predlagao svom klijentu MOL-u dogovor s hrvatskom Vladom kao najbolju opciju. Zar svi Hrvati koji rade u MOL-u rade protivno interesima Hrvatske? Rekao bih baš suprotno. Svi mi znamo što su interesi Hrvatske i kako ih zaštiti. Na sudu sam svjedočio o jednom događaju o kojem je upoznata cijela hrvatska javnost. Moja je dužnost govoriti istinu” rekao je Petrović, veliki ljubitelj istine koji je prošli tjedan osuđen zbog trgovanja informacija o policijskim istragama. Od onih koje je dosad savjetovao, osuđeni su i Sanader i HDZ, Todoriću se sudi, INA kopni, a ambiciozni Karamarko završio je baš tamo gdje je Petrović oduvijek želio ostati – u anonimnosti.    

FOTO: Hrt/Zagrebi

(objavljeno 1.2.2022.)