Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeJelavić i društvo zbog ‘afere nadstrešnice’ dobili 13 godina zatvora

Jelavić i društvo zbog ‘afere nadstrešnice’ dobili 13 godina zatvora

Svih petero okrivljenika osuđeno je zbog krivotvorenja dokumentacije. Dugogodišnji Bandićev pročelnik gradskog Ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić, njegova pomoćnica Vesna Lubin i ostali kompanjoni moraju Gradu Zagrebu vratiti oko devet milijuna kuna, plus kamate 

Trinaest godina nakon početka izgradnje spornih nadstrešnica za tramvaje i autobuse iz 2009., te sedam godina od podizanja optužnice, Županijski sud u Zagrebu donio je prvostupanjsku presudu. Kako javlja Telegram, zbog afere nadstrešnice bivši pročelnik zagrebačkog gradskog Ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada Davor Jelavić i njegova tadašnja pomoćnica Vesna Lubin osuđeni su na po tri i pol godine zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti, direktor tvrtke Gamont Petka Gavrilovića je za poticanje na zloporabu dobio dvije i pol godine, bivši predsjednik uprave TVD Gredelj Antun Fabek je za poticanje na kazneno djelo dobio dvije godine, a nadzorni inženjer, direktor Nering projekata Mladena Siketić za pomaganje godinu i pol.

Gredelj sav posao dao kooperantima i krivotvorio dokumentaciju

Uz kaznu zatvora, po presudi Maje Štampar Stipić dio osuđenika mora solidarno vratiti višemilijunski iznos. Naime, na osnovu postavljenog imovinskopravnog zahtjeva oštećenog Grada Zagreba, četvero osuđenika – Jelavić, Lubin, Gavrilović i Siketić moraju isplatiti preko 5,1 milijun kuna, plus kamate koje teku od davne 2008., ali i vratiti još 176.250 kuna troškova građevinskog vještačenja.

Niti to nije sve – troje od njih – Jelavić, Lubin i Fabek, u preostalom dijelu  zahtjeva moraju radu Zagrebu isplatiti preko 3,8 milijuna kuna, te nadoknaditi 144.240 kuna za strojarsko vještačenje, kao i još nekoliko tisuća kuna financijskog vještačenja i paušalnog troška suda. 

“Iako svi negiraju krivnju i poriču dogovore, dokazi ukazuju na suprotno”, rekla je sutkinja Štampar Stipić, naglasivši kako je umjesto 600 temelja za nadstrešnice za isti iznos izrađeno njih samo 275, što znači da je cijena jednog temelja sa 13.583 kune skočila na preko 28.000 kuna.

Sud je utvrdio i da odabrani Gredelj na natječaju nije zadovoljavao postavljenim uvjetima te da niti jednu nadstrešnicu, koja se na kraju radila od jeftinijeg inoksa, nije izradio Gredelj nego njegovi kooperanti.

“Jelavić, Lubin i Fabek krivotvorili su dokumentaciju kako bi opravdali njihovo cjelokupno postupanje, a nakon medijskih napisa i Gredelj je izradio dokumentaciju kako bi prikrio nezakonite poslove”, zaključila je Štampar Stipić. Recidivistu Petku Gavriloviću je otegotno i što je već osuđen za istovjetno kazneno djelo. 

Bandić se na sudu uglavnom čudio

Među ispitanim svjedocima bio je i Milan Bandić, kojem je na suđenju 2019. predočena promemorija iz koje proizlazi da je tvrtka Gamont radila na projektu izgradnje nadstrešnica tri tjedna prije nego li što je raspisan natječaj, a u čijem zapisniku stoji i njegovo ime. Također, Bandić nije mogao pojasniti kako je moguće da je na sastanku održanom 7. srpnja 2008. spominjano da tvrtka Gredelj radi na projektu nadstrešnica, iako je javni poziv za taj posao raspisan tek 22 dana kasnije. 

sp

(objavljeno 1.3.2022.)