Povežite se:
HomeZelenoInkluzivna farma pokraj Petrinje kao put do samostalnosti

Inkluzivna farma pokraj Petrinje kao put do samostalnosti

Petrinjska komunalna tvrtka ustupila je dva hektara zemljišta županijskoj udruzi osoba s invaliditetom, na kojem su izgrađena dva velika plastenika, vanjske i unutarnje gredice, radionica, kuhinja. Cilj je da farma postane mjesto na kojem će osobe s invaliditetom samostalno živjeti.

 

Piše: Marina Kelava

“Ove smo godine posadili, uzgojili, ubrali, obradili, preradili ili skuhali preko 75 različitih biljnih vrsta. Bilo je tu i jestivog i ukrasnog bilja, voća, najviše povrća, začinskog bilja….”, kaže predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Dijana Smajo. Ta je udruga u selu Hrastovica pokraj Petrinje prije dvije godine pokrenula prvu hrvatsku inkluzivnu farmu, mjesto koje nudi posao, edukaciju o uzgoju hrane i mjesto za druženje osobama s invaliditetom.

Uzgoj iz autohtonog sjemena 

Tako ovdje osobe s invaliditetom, koje u toj županiji čine više od 13 posto stanovništva, obrađuju tlo, sudjeluju u sadnji, presađivanju, zalijevanju, okopavanju, gnojidbi, prihrani i berbi bilja. Nakon toga uče o obradi i preradi uzgojenih biljki te sami i obrađuju i prerađuju, primjerice, povrće.

“Mnogi od njih na sličan su način i oko svojih domova krenuli s uređenjem malih vrtova i uključivanjem i drugih članova obitelji u aktivnost boravka vani u prirodi”, kaže Smajo.

Zemljište od dva hektara za farmu pet kilometara od Petrinje ustupila im je gradska tvrtka Komunalac. Uz pomoć projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda izgradili su dva velika plastenika, postavili podignute vanjske i unutarnje gredice, izgradili radionicu, kuhinju, spremišta, sanitarne čvorove, a sve u isto vrijeme prilagođeno za mlade svih vrsta invaliditeta.

Farma je mlada, pa još nisu masovnije plasirali svoje proizvode. Dio su prodavali na promotivnim štandovima udruge kao i posjetiteljima farme, članovima udruge, roditeljima i volonterima.

“Već imamo svoje stalne sezonske kupce u lokalnoj zajednici. Ono što uzgojimo prepoznato je već kao ekološko, zdravo i naravno najčešće od domaćeg autohtonog sjemena, s obzirom da ih rado uzimamo od susjeda i domaćih proizvođača”, navodi Smajo.

 

 

Osim edukacije i proizvodnje, cilj je Udruge da farma postane mjesto na kojem će osobe s invaliditetom samostalno živjeti. Prvi korak prema tome je otvaranje poludnevnog boravka mladih osoba s invaliditetom. Iako su uz pomoć donacija nakon potresa uspjeli izgraditi zgradu centra za boravak, još čekaju licence za rad.

“Imate uvijek osjećaj da idete jedan korak naprijed, pa tri unatrag. Država u našoj županiji ima tek jedan ugovoren centar za trajni, tjedni, dnevni i poludnevni boravak gdje je lista čekanja preko 160 korisnika. Farma bi riješila problem za petnaestak naših članova,  barem u prvoj fazi uspostave poludnevnog boravka. Nije to veliki broj, ali je bolji od nule. Oslanjati se na sustav za roditelje koji postaju sve stariji i bolesniji je nemoguća misija”, ističe Smajo.

U Nizozemskoj je preko tisuću inkluzivnih farmi

Proizvodnja hrane na farmi uštedjela bi znatna sredstva i smanjila troškove koje nosi usluga poludnevnog boravka ili budući samostalni život na farmi.

“Da ostanemo samo na proizvodnji za vlastite potrebe, već smo u tome inovativni i učinkoviti”, naglašava Smajo.

Unatoč zastoju s otvaranjem poludnevnog boravka, na farmu redovito dolaze 23 mlade osobe s invaliditetom s područja cijele županije. Za dvije mlade osobe farma je pružila i priliku za posao, bili su zaposleni na šest mjeseci preko programa javnog rada.

U Europi ovo nije nova ideja, inkluzivne farme postoje više od sto godina, a primjerice samo u Nizozemskoj ih je više od tisuću. Ova hrvatska se suočava s problemom kao i većina dobrih projekata udruga u Hrvatskoj, kako postići samoodrživost, a ne ovisiti samo o financiranju kroz projekte. Planiraju uskoro pokrenuti crowdfunding kampanju koja bi im u tome pomogla, pratite njihovu Facebook stranicu i podržite ih!

 

Foto: Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije

(objavljeno 6.12.2023.)