Povežite se:
HomeZagrebI Tomašević financira alku, ali skromnije od Bandića – prepolovio je donaciju sa 200.000 na 100.000 kuna

I Tomašević financira alku, ali skromnije od Bandića – prepolovio je donaciju sa 200.000 na 100.000 kuna

Sa zamolbom za sufinanciranje alke gradonačelniku Zagreba se obratio predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj. Kako nam je rečeno u poglavarstvu, molba je uslišena jer su gradovi Zagreb i Sinj 2015. potpisali Povelju o suradnji i prijateljstvu, a alku je UNESCO-a 2010. upisao na  listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Od te godine glavni grad neprekidno sufinancira znamenito natjecanje

 

Piše: Saša Paparella

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević donio je prošli tjedan zaključak kojim se Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju odobrava donacija od 100.000 kuna na račun Viteškog alkarskog društva (VAD) Sinj “za financiranje dijela troška organizacije 307. Sinjske alke” .

S obzirom na to da je po nesebičnim donacijama potrebitima koji nemaju sjedište u Zagrebu bio poznat bivši gradonačelnik Milan Bandić, a kojeg se zbog toga često kritiziralo, zatražili smo iz Grada obrazloženje zašto se s takvom praksom nastavlja, te jesu li i neke druge udruge koje nemaju sjedište u Zagrebu dobile novčanu pomoć.

‘Podrška očuvanju tradicije’

“Gradonačelniku Grada Zagreba obratio se predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj sa zamolbom za financijskom potporom u svrhu sufinanciranja dijela troškova održavanja 307. Sinjske alke, koja će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, u Sinju 5., 6. i 7. kolovoza 2022. Grad Zagreb svjestan je važnosti Sinjske alke za Republiku Hrvatsku i za građane Grada Sinja, i vjerujemo da ćemo ovom podrškom omogućiti građanima Sinja i Hrvatske lakše sudjelovanje u alkarskim svečanostima. Ujedno, sredstvima sufinanciranja Grad Zagreb omogućava sinjskim alkarima da sudjeluju u manifestacijama Grada Zagreba koje promiču i Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku. Grad Zagreb ostaje otvoren podršci povijesnih i kulturnih skupina važnih za očuvanje tradicije”, odgovoreno nam je iz zagrebačkog poglavarstva.

“Povjerenstvo za izravnu dodjelu financijskih sredstava udrugama na sjednici 24. lipnja 2022. utvrdilo je da su ispunjeni uvjeti za izravnom dodjelom sredstava, te sukladno Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i Pravilniku o financiranju udruga iz proračuna Grada Zagreba dalo pozitivno mišljenje”, rečeno je.

Zagreb financirao i prijevoz humanitarne pomoći za Ukrajinu

“U Programu međugradske i međunarodne suradnje Grada Zagreba za 2022. jedno od područja suradnje je i suradnja s gradovima u Republici Hrvatskoj radi očuvanja hrvatske kulturne baštine, a Grad Zagreb je 2015. potpisao Povelja o suradnji i prijateljstvu s Gradom Sinjem. Uz to, riječ je o manifestaciji za koju je Međunarodni odbor UNESCO-a 16. studenoga 2010. donio odluku o upisu na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Slijedom navedenog, a s obzirom na značaj Sinjske alke za Republiku Hrvatsku, gradonačelnik njenog glavnog grada je donio zaključak o korištenju sredstava kojim se odobrava isplata financijske potpore u iznosu od 100.000 kuna Viteškom alkarskom društvu Sinj u svrhu sufinanciranja dijela troškova održavanja 307. Sinjske alke. Grad Zagreb istim je iznosom sufinancirao Sinjsku alku i prošle godine, dok je u 2020. taj iznos bio 200.000 kuna. Grad Zagreb sufinancira Sinjsku alku neprekidno od 2010. godine”, navodi se u odgovoru.

Inače, delegacija VAD Sinj, predvođena predsjednikom Stipom Jukićem, lani je već mjesec dana nakon izbora posjetila novoizabranog gradonačelnika Tomaševića.

Na pitanje koga je Grad Zagreb još financirao, odgovoreno nam je da je “Preko Povjerenstva za izravnu dodjelu Grad Zagreb ove godine financirao i prijevoz humanitarne pomoći u Varšavu. Pomoć je bila namijenjena za prihvat osoba iz ratom pogođene Ukrajine. Također je financirao i dolazak djece iz Vojvodine te djece iz Ukrajine, regije Buče. Djeca će biti smještena u odmaralištu crvenog križa u Novom Vinodolskom”.

objavljeno: 28.7.2022.

(foto: VAD Sinj)