Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeHrvatski judo savez (HJS): ‘Miljenko Cvjetko je izolirani slučaj, a sve njegove prijave i žalbe su odbijene’

Hrvatski judo savez (HJS): ‘Miljenko Cvjetko je izolirani slučaj, a sve njegove prijave i žalbe su odbijene’

U svom odgovoru na optužbe oca istaknute džudašice Lare Cvjetko, koji je HJS zasuo zahtjevima za pristup informacijama želeći dokazati nepravilnosti u tretmanu njegove kćeri, u HJS-u navode da “Lara do sada nikada nije uputila žalbu na rad Saveza, dapače za svaki sportski zahtjev dobiva bezrezervnu potporu”, a protiv Miljenka Cvjetka najavljuju tužbu

Piše: Saša Paparella

Povodom teksta o Miljenku Cvjetku kojem je Hrvatski judo savez (HJS) čak 13 puta odbio dati traženu informaciju i nakon što je to od njih zatražio povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan, objavljujemo odgovor HJS-a na naš upit o tom dugogodišnjem sukobu.   

‘Inspekcija Povjerenika za informiranje nije utvrdila nepravilnosti’

“Temeljem izvješća Povjerenika za informiranje RH za 2020. godinu, Ured povjerenika zaprimio 13 žalbi na ‘šutnju administracije Hrvatskog judo saveza’ od strane Miljenka Cvjetka, a odnose se na njegovu punoljetnu kćer Laru Cvjetko. Sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama (ZPPI), tražitelj informacija – u ovom slučaju Miljenko Cvjetko – ima pravo podnijeti zahtjeve za pravo na pristup informacijama na što mu je HJS putem Službenika za informiranje izdao informacije ili rješenja na tražene informacije. Protiv rješenja tražitelj informacija Miljenko Cvjetko izjavio je žalbu Povjereniku za informiranje RH kojem je, kao drugostupanjskom tijelu, upućena sva dokumentacija od strane HJS-a koja je tražena, te je i izvršen inspekcijski nadzor od strane Povjerenika za informiranje RH koji nije utvrdio nepravilnosti na rad HJS-a kao i dostavi traženih informacija”, navodi  u svom odgovoru Ana Krauthacker, službenik za informiranje HJS-a. 

“Vezano na navode Miljenka Cvjetka ‘da je uspio dobiti račun za razvojni program i sredstva HJS utrošena na njegovu kći, džudašicu Laru Cvjetko’, te konstatacijom da je ‘to u stvarnosti bio običan komad papira s nabrojanim (navodnim) troškovima, bez ijednog računa u prilogu, iako je riječ o iznosima od 137.392, odnosno 28.489 kuna’, obavještavamo vas da se radi o neslužbenoj internoj informaciji između HJS-a i matičnog klub Lare Cvjetko, te ne predstavlja nikakav valjani službeni financijski dokument HJS-a. Kako je, i zašto je Miljenko Cvjetko u posjedu navedene informacije tražit ćemo očitovanje matičnog kluba Lare Cvjetko”, najavljuju u HJS–u.

‘Teza o potkradanju je neistinita i nemoguća’

“Ističemo da se HJS pri realizaciji javnih financijskih sredstava strogo pridržava Uputa za financijsku realizaciju programa u financijskom planu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u kojima participiraju Nacionalni sportski savezi, a što je vidljivo iz javno objavljenih financijskih i revizorskih izvješća HJS dostupnim na web stranicama HJS-a.

Ovim putem želimo vama osobno zahvaliti na dostavljenom dokazu o iskazu Miljenka Cvjetka koji navodi da je ‘na nekim natjecanjima s računa bilo skinuto znatno više novca nego što je (po njemu) bio stvarni trošak, odnosno da je došlo do potkradanja’. 

Sukladno navedenoj neistini kao i tezi koja je iznesena u vašem upitu a temelji se na iskazu Miljenka Cvjetka ista je nemoguća i bila bi i u suprotnosti s uputama HOO-a. Na navedene neistine i neutemeljene optužbe HJS zatražit će pravnu zaštitu pred nadležnim tijelima i institucijama RH jer ista predstavlja opravdanu sumnju na počinjeno kazneno djelo od strane Miljenka Cvjetka.

Ujedno želimo vas informirati da je HJS u kontinuiranim prijavama i žalbama od 2018. godine do danas od strane Miljenka Cvjetka prema tijelima i institucijama RH: Sportska inspekcija, Grad Zagreb – Gradski kontrolni ured, Vijeće sportske arbitraže pri Hrvatskom olimpijskom odboru, Državnom odvjetništvu RH, Kriminalističkoj policiji RH, Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, Povjereniku za informiranje RH, Predsjedniku Republike Hrvatske, Saboru RH, Predsjedniku Vlade RH…, gdje su sve prijave i žalbe Miljenka Cvjetka, a odnose se na Laru Cvjetko, redom odbijene kao neosnovane nakon temeljito provedenih nadležnih postupaka.

Nakon svega gore navedenoga, možemo konstatirati isključivo subjektivni element Miljenka Cvjetka, te izrazitu namjeru zloupotrebe svojih prava koje dovodi do šikaniranog postupanja ne samo prema HJS-a nego nadasve i prema drugim korisnicima koji svoja prava ostvaruju putem HJS-a. Subjektivni element zloupotrebe Miljenka Cvjetka, ulazi u njegovu moralnu kategoriju, koja sebe stavlja ispred javnog interesa drugih subjekata”, navodi se u odgovoru.

‘Cvjetko otežava daljnji napredak svoje kćeri Lare’

Nadalje se navodi kako su “u korespondenciji evidentno utvrđeni i kriteriji korištenja izuzetno uvredljivog jezika Miljenka Cvjetka koji proizlaze iz osobne proizvoljne zamjerke prema HJS-u; pojedinih osoba u HJS-u, neutemeljene optužbe, kao i namjerno izazivanje smetnji i namjerno otežavanje rada HJS-a kao i njenih udruženih članica i pojedinaca. HJS posjeduje u svojoj arhivi svu korespondenciju s Miljenkom Cvjetkom.

Obzirom da je ovdje riječ o jednom izoliranom roditelju (HJS do sada nije imao niti jedan ovakav slučaj), čije punoljetna kćer Lara Cvjetko ostvaruje iznimne sportske rezultate, a ima svu administrativnu i financijsku potporu HJS, potrebno je preispitati stvarne motive Miljenka Cvjetka zašto želi otežati daljnji razvoj i napredak svojoj kćeri Lari Cvjetko!?

Isto tako, u nekoliko navrata se pozivalo Miljenka Cvjetka da sastanak u HJS da napravi uvid u svu dokumentaciju, ali se isti nije odazvao nego nas je štoviše optužio na pritisak i zloupotrebu položaja HJS-a kao tijela javne vlasti”, napisala je povjerenica za informiranje.

Napominje i to da je “Lara Cvjetko punoljetna osoba, te prema našim saznanjima sa svojim ocem Miljenkom Cvjetkom nema kontakte više od godinu dana. Ona do sada nikada nije uputila žalbu na rad HJS, dapače za svaki sportski zahtjev dobiva bezrezervnu potporu HJS-a što isto imamo arhivirano u HJS-u. Sve navode možete provjeriti u HOO, Uredu povjerenika za informiranje RH, te možete kontaktirati samu Laru Cvjetko ili možete sve navode osobno provjeriti u našem Tajništvu”, navode u HJS-u.

foto: HJS

(objavljeno 5.3.2022.)