Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeHrvatska među sedam europskih zemalja s najvećim rizikom od autokracije

Hrvatska među sedam europskih zemalja s najvećim rizikom od autokracije

RH je, skupa s Bjelorusijom, Slovenijom, Srbijom, Mađarskom, Poljskom i Češkom, u opasnosti od autokratizacije, mogućnosti da demokratski sustav uskoro doživi autokratske tendencije i promjene. Na samom dnu popisa demokratskog razvoja pojedinih zemalja, koji je izradio švedski V-Dem institut, našle su se redom zemlje koje podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu – Sirija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja i Eritreja

“U susret neprekidnom nizu korupcijskih afera i negativnih demokratskih trendova, na koje stalno upozoravamo, a Vlada uporno ignorira i relativizira, stiglo je vanjsko ekspertno mišljenje švedskog  V-Dem instituta – nimalo iznenađujuće, ukazalo je na pojavu negativnih demokratskih trendova i sve veću autokratizaciju u Hrvatskoj”, objavio je Gong.

Istraživanje pod naslovom Democracy Report 2022.: Autocratization Changing Nature?, koje je odnosi na 179 država, je Hrvatsku smjestilo na 46. mjesto – dva niže nego u istom istraživanju iz 2021.  Kao razlog navode kontinuirano desetogodišnje slabljenje demokracije u Hrvatskoj, posebice u domeni slobode i izbornog sustava, zbog čega se Hrvatsku svrstalo među države s autokratskim trendovima.

Iako još uvijek spada u 30 posto država s razvijenom i kvalitetnom demokracijom, u istraživanju se posebno ističe da Hrvatska spada među sedam europskih država s najvećim rizikom da njihovi demokratski sustavi u narednim godinama dožive autokratske tendencije i promjene – zajedno s Mađarskom, Poljskom, Bjelorusijom, Slovenijom, Srbijom i Češkom. RH se smjestila iza Rumunjske i Malte, a neposredno ispred Moldove i Slovenije. Na vrhu ljestvice su Švedska, Danska, Norveška i Kostarika, a na dnu mahom zemlje koje podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu – Sirija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja te, kao najgora na svijetu, Eritreja.
sp

Foto: Vlada RH

(objavljeno 5.3.2022.)