Povežite se:
HomefilmHRT proglasila ‘Avatar: put vode’ najgledanijim filmom u RH ikada, iako je Titanic privukao dvostruko više gledatelja

HRT proglasila ‘Avatar: put vode’ najgledanijim filmom u RH ikada, iako je Titanic privukao dvostruko više gledatelja

Nastavak ‘Avatara’ pogledalo je 215.000 ljudi, a ‘Titanic’ njih 480.000. Na drugom mjestu po gledanosti u Hrvatskoj je film Vinka Brešana ‘Kako je počeo rat na mom otoku’, kojeg je vidjelo 338.000 kino-posjetitelja, a snimljen je upravo u produkciji s HRT-om

 

Piše: Veljko Krulčić

Zakon o HRT-u jasan je i nedvosmislen. U članku 7. piše: “HRT je dužan istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informirati javnost o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa”.
U nastavku istog članka stoji ‘uputa’ novinarima i urednicima kako moraju “prije objavljivanja provjeriti izvor i sadržaj informacije, u skladu s priznatim standardima neovisnog novinarstva.”
Što se događa kada novinari i urednici HRT-a učine ono suprotno od članka 7. nije mi do kraja poznato, prema informacijama sa samog HRT-a u pravilu se prolazi – kako se to nekada u novinarstvu nazivalo – “usmenom opomenom“”, bez ikakvih drugih posljedica.
Stoga neka ostane zabilježeno. U Vijestima iz kulture koje je vodila i uredila Tamara Džebić Šaljan (koja ostavlja dojam ozbiljne i pouzdane novinarke) na početku je objavljena bombastična najava: ‘Titanik’ više nije najgledaniji film svih vremena u Hrvatskoj! Jedan od kandidata za Oscara srušio sve rekorde!
Prilog o tome, voditeljica je povezala s prethodnim u kojemu je HRT bavio tog dana objavljenim nominacijama za ovogodišnje Oscare. Citiram što je objavljeno u eteru: “A jedan od nominiranih filmova za zlatni kipić ‘Avatar: put vode’ Jamesa Camerona najgledaniji je film svih vremena u Hrvatskoj. Naime, pogledalo ga je više od 215 tisuća gledatelja, te je zaradio više od 1,6 milijuna eura. James Cameron je time sam sebe skinuo s prvog mjesta kada je riječ o najgledanijim filmovima u Hrvatskoj. Naime, dosadašnji vladar domaćeg box officea bio je Cameronov bezvremenski ‘Titanic’ iz 1997. godine”.
Apsolutno nepoznavanje materije kojom su se dame i gospoda iz Vijesti iz kulture HRT-a bavili, čime se narušava i ugled i ozbiljnost ove za kulturnjake svih fela dragocjene emisije. Jedino što je točno u ovoj vijesti je da ‘Avatar: put vode’ nakon šestog vikenda prikazivanja u našim kinima došao do 215.889 gledatelja i utrška od 1.602,667 eura, što su odlične brojke u svakom slučaju.

Međutim, sve drugo što je HRT objavio (što smo citirali) je apsolutno netočno. ‘Titanic’ i dalje predstavlja neprikosnoven „vrh vrhova“ domaćeg box-officea od 1991. do danas. Te 1997. Cameronovu bezvremensku melodramu je u našim kinima, prema meni dostupnim podacima, vidjelo 466.638 gledatelja (dakle, više nego dvostruko što zasad ima ‘Avatar: put vode’). Kada toj cifri pridodamo 13.472 gledatelja redistribucije ‘Titanica’ u 3D formatu 2012. dolazimo do brojke od nešto više od 480 tisuća.
Nakon ‘Titanica’ na drugom mjestu gledanosti u Hrvatskoj je film ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ Vinka Brešana – prema dostupnim podacima vidjelo ga je 338 tisuća kino-posjetitelja. Taj film je inače snimljen ni više, ni manje nego u produkciji HRT-a, a njegova fantastična gledanost je ‘opće mjesto’ hrvatskog filma, kulture, pa i društva…
Nevjerojatno mi djeluje da to vrlo solidno plaćeni novinari i novinarke kulturne redakcije HRT-a ne znaju!?
Još jedan hrvatski film u ovom trenutku ima više gledatelja nego ‘Avatar: put vode’ – dugometražni crtić ‘Čudnovate zgode šegrta Hlapića’ Milana Blažekovića. Njega je u kinima vidjelo 228 tisuća gledatelja. Usput, i prvi ‘Avatar’ iz 2009. je još uvijek po kino-brojkama gledaniji od ‘Avatara: put vode’ – na blagajnama kina za njega je prodano 304 tisuće karata.
I da, još najmanje sedam hollywoodskih naslova (i jedan britanski – ‘Bean’) zasad imaju u Hrvatskoj bolje totale od ‘Avatara: put vode’. To su: ‘Kralj lavova’ (315 tisuća, iz 1994.), ‘Prstenova družina’ (289 tisuća), ‘Povratak kralja’ (269 tisuća), ‘Dvije kule’ (261 tisuća), ‘Pasija’ (260 tisuća), ‘Kralj lavova“ (259 tisuća, iz 2019) i ‘Joker’ (236 tisuća). Spomenutog ‘Beana’ gledalo je u našim kinima nešto više od 250-ak tisuća ljudi.

 

foto: Avatar.com

Tags