Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeHinin tekst o mogućem sukob interesa u privatnim poslovima nekih djelatnika SOA-e nestao je s više portala

Hinin tekst o mogućem sukob interesa u privatnim poslovima nekih djelatnika SOA-e nestao je s više portala

 

Saborska zastupnica Sandra Benčić javno je upozorila na privatne biznise nekih visokopozicioniranih djelatnika SOA-e, vlasnika PPD-a i potpredsjednika Domovinskog pokreta. “Postavljam izazov sada i pitam tko će pisati o ovome”, rekla je zastupnica. Uskoro su neki od medija koji su prenijeli njenu izjavu, iz zasad neutvrđenih razloga, skinuli sa svojih stranica tu agencijsku vijest

 

Nekoliko je medija u četvrtak objavilo Hininu vijest naslovljenu s ‘Lijevo-liberalna oporba o mogućem sukobu interesa nekih djelatnika SOA-e’, a u kojoj se citira izjava saborske zastupnice  Sandre Benčić o tome da je Vijeće za građanski nadzor Sigurnosno-obavještajnih agencija u proteklom mandatu propustilo propitati mogući sukob interesa u privatnim poslovima nekih djelatnika te tajne službe. “Činjenica je da određeni visokopozicionirani djelatnici Sigurnosno-obavještajne agencije imaju privatne biznise i ulaganja s vlasnicima velikih energetskih kompanija koje su sigurnosno interesantne SOA-i”, ustvrdila je Benčić tijekom rasprave o prijedlogu imenovanja novog saziva Vijeća za građanski nadzor, upitavši se koliko je to Vijeće propitivalo moguć sukob interesa djelatnika SOA-e u njihovim privatnim poslovima, aludirajući pritom na nekretninski biznis u kojemu sudjeluju zajedno s vlasnikom Prvoga plinarskog društva te visokopozicioniranim članom Domovinskog pokreta.

Stipo Mlinarić: SOA bi se trebala pozabaviti s članovima Možemo!

Benčić je podsjetila da je temu 2021. otvorila, pišući o zagrebačkoj vili, otvorila Đurđica Klancir na portalu Net.hr, da bi potom novinar Novosti Hrvoje Šimičević prošli tjedan nastavio istraživati dopunivši  kako su neki od tih pojedinaca potom gradili nekretninu i u Pločama. Po mišljenju zastupnice Benčić, lokacija novog zajedničkog nekretninskog pothvata je “dosta zgodna, jer znamo da je Luka Ploče većim dijelom kupljena od vlasnika PPD-a…Moramo reći da je dosta čudno da SOA ne vidi nikakvo sigurnosno pitanje oko toga da njihov djelatnik, i to visokopozicionirani, ostvaruje financijsku korist od utjecajnih grupa vezanih za plinski biznis ruskog porijekla u Hrvatskoj”, rekla je Benčić.

Odgovorio joj je zastupnik Domovinskog pokreta Danijel Spajić, istaknuvši da potpredsjednik njegove stranke Mario Radić, na kojega se aludira, “nije nikakav vlasnik plinskog biznisa” te je zatražio da se provjeravaju udruge koje su financirale platformu Možemo, dok je Stipo Mlinarić kazao da bi se SOA trebala pozabaviti s članovima Možemo i da nije važno gdje je tko kupio stan.

U raspravu se uključila i Dalija Orešković (Centar) izrazivši “opravdanu sumnju” da visokopozicionirani djelatnici SOA-e koriste svoje javne ovlasti i funkcije “u svrhe u koje ne bi trebali”, misleći pritom na zajedničke nekretninske pothvate Marija Radića, bivšeg zamjenika šefa SOA-e Josipa Jurčevića i aktivnog djelatnika SOA-e Davora Franića.

Vijeće za građanski nadzor niti nakon 89 predstavki građana nije našlo neki propust SOA-e

Na opasku predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniše Hajdaša Dončića kako to pitanje nije u djelokrugu rada Vijeća, Benčić je napomenula da “PPD drži ogroman udio na tržištu energenata, a njezin je vlasnik još i vlasnik najvećeg prodajnog lanca hrane. No, oni koji su zaduženi za sigurnosne aspekte u gospodarstvu s tim istim ljudima imaju privatne biznise”. U raspravi se moglo čuti i da Vijeće u svom dosadašnjem mandatu od 2018. do 2022., postupajući u slučaju 89 predstavki građana, niti jednom nije utvrdilo da je SOA učinila ikakvu nepravilnost.

Benčić je dodala i kako je “činjenica da se o tome ne govori u medijima, činjenica je i da nas je zvalo stotine građana koje ova tema zanima. Postavljam izazov sada i pitam tko će pisati o ovome”, kazala je saborska zastupnica. I zbilja, Hininu je vijest prvo je rutinski prenijelo nekoliko medija da bi potom, kako pišu Novosti pod naslovom Gdje nestaju tekstovi o SOA-i partnerima šefa PPD-a, “netragom nestala s njihovih portala. Redom su ostajali samo linkovi na portalima 24 sata, Večernjeg lista, Nacionala…, ali bez dostupnih tekstova pa se logično postavlja pitanje je li na njih reagirao netko kome ne odgovara da se piše i govori o zakučastim nekretninskim vezama pripadnika SOA-e, poduzetnika povezanih sa šefom PPD-a i desne političke partije, na što je Benčić i upozorila”.

pz

(objavljeno 1.7.2022.)

Foto: Brian Wangenheim / Unsplash.com