Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeGradski vodovod bez dozvole odlaže otpad u Sesvetama

Gradski vodovod bez dozvole odlaže otpad u Sesvetama

Ministarstvo gospodarstva potvrdilo da tvrtka Vodovod i odvodnja (VIO) ne smije odlagati šutu, cigle, gumene otpornike, azbest i rasvjetne stupove, a što čine otkako su zaštitari u prosincu prestati čuvati bivšu industriju mesa Sljeme 

Nakon što je u prosincu zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio da Grad Zagreb raskida sve ugovore sa zaštitarskim tvrtkama o čuvanju napuštenih objekata u vlasništvu Grada, Zagrebački holding  počela je prostor bivše tvornice za preradu mesa koristiti kao privremeno odlagalište otpada.

Holding ne želi odgovoriti imaju li dozvolu  

“Na prostoru od 125.000 kvadrata tako tvrtka Vodoopskrba i odvodnja (VIO) d.o.o. odlaže neodloženi i potencijalno opasni otpad – šutu, cigle, gumene otpornike, ali i azbest”, navodi portal Direktno, koji je prethodno objavio fotografije kamiona i mehnaizacije na ulasku u kompleks Sljeme na kojima je jasno naznačen logo te komunalne tvrtke. 

Iz Holdinga je prošli tjedan potvrđeno da se prostor bivše tvornice koristi kao “privremeno odlagalište”, pri čemu je istaknuto da imaju ugovor o zakupu poslovnog prostora s Gradom Zagrebom kao “privremene komunalne baze za radnike i mehanizaciju angažirane na održavanju vodoopskrbne mreže”. Priznali su da se na otvorenom prostoru nalazi privremena deponija građevinskog materijala iz iskopa prilikom sanacije puknuća na cjevovodima, “koji se u konačnici odvozi na glavnu gradsku deponiju na Jakuševcu”. Nisu željeli odgovorili na pitanje imaju li za to dozvolu dozvolu nadležnog tijela, no u međuvremenu je stigao jasan odgovor Ministarstva gospodarstva: “Uvidom u službenu evidenciju Registra dozvola i potvrda za gospodarenje otpadom, utvrđeno je da nema podataka o dozvoli za trgovačko društvo Zagrebački holding d.o.o., podružnica Vodoopskrba i odvodnja, na lokaciji prostora bivše tvornice Sljeme u Sesvetama”.

U Sljemenu godinama trune 500 stupova 

U svojoj izjavi za Direktno, Marijo Spajić iz Udruge Zelene i plave Sesvete rekao je da, otkako se objekti više ne čuvaju, puno osoba ulazi u bivše Sljeme i kradu inventar, a intenzivirao se i prolaz kamiona koji ne ulaze na službeni ulaz, gdje se donedavna nalazila zaštitarska služba, “već kroz prolaz na mjestu gdje je probijena ograda i nema nikakvog pregleda tko ulazi i zašto ulazi”.

Spajić podsjeća da se otpad u Sljemenu i ranije nepropisno odlagao, a uz opasni azbest i asfaltnu podlogu tu već godinama leži i 500-tinjak stupova javne rasvjete, koje treba ili popraviti ili propisno reciklirati.

“Nadam se da će nova vlast spriječiti ovakve dugogodišnje prakse. Grad Zagreb hitno treba uspostaviti kontrolu nad tim područjem, koje treba sanirati, pretvoriti ga u zelenu površinu i barem dio otvoriti građanima”, poručuje Spajić. 

Foto: Zagreb.hr/Zagrebi

sp

(objavljeno 18.1.2022.)